URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2014, 10:12

Firma maghiară angajată de NIS Petrol să facă prospecţiuni seismice a plecat din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a intrat fără drept pe terenurile sătenilor bihoreni, pentru a prospecta seismic subsolurile perimetrului petrolier EX-2 în ciuda faptului că nu a avut toate avizele necesare, firma maghiară Acoustic Geophysical Services, angajată de deţinătoarea acordului petrolier de explorare-exploatare NIS Petrol, a părăsit Bihorul.

"NIS Petrol şi Acoustic Geophysical Services au decis de comun acord încetarea contractului prin care AGS desfăşura activităţi de prospecţiuni în vederea identificării potenţialelor zăcăminte petroliere în perimetrul Tria", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, Mihai Danilin, director executiv upstream NIS Petrol.

Angajată încă din vara lui 2013 pentru a face aşa-numitele prospecţiuni seismice tridimensionale, AGS ar fi trebuit să străbată cu utilaje specializate terenurile din perimetrul concesionat, ca să identifice cele mai bune locuri unde pot fi amplasate sondele de extracţie a ţiţeiului şi gazelor. Pentru asta, însă, avea nevoie de un certificat de urbanism emis de Consiliul Judeţean Bihor în baza autorizaţiilor date de consiliile locale pe raza cărora AGS ar fi vrut să lucreze, ori acest certificat nu a fost încă eliberat. Mai mult, numeroase primării din perimetru au respins solicitarea AGS de a pătrunde pe teritoriul lor. În ciuda acestui fapt, utilajele firmei au fost surprinse de bihorenii din mai multe sate pe pământurile lor, în unele situaţii sătenii acuzând că maşinăriile le-au distrus culturile de cereale.

Impotenţa AGS de a obţine avizele necesare pentru a lucra în perimetru a şi fost motivul pentru care contractul a fost reziliat. "NIS Petrol a decis să reconsidere abordarea operaţiunilor de explorare a resurselor convenţionale, având în vedere experienţa dobândită până în prezent, în relaţia cu autorităţile locale şi proprietarii de terenuri. Obiectivul companiei este să asigure îndeplinirea obligaţiilor către statul român asumate prin acordul petrolier", a mai spus Danilin. Cum anume va "reconsidera" NIS lucrările în perimetru directorul nu a mai spus.

În final, însă, Danilin a ţinut să precizeze că firma pe care o conduce nu vine în Bihor după gaze de şist. "Activităţile de explorare ale NIS Petrol vizează exclusiv ţiţeiul şi gazele naturale şi vor fi realizate în conformitate cu cele mai stricte reglementări naţionale şi internaţionale în ceea ce priveşte protecţia mediului şi sănătatea populaţiei. Compania nu are interes în explorarea şi exploatarea gazelor de şist", a declarat directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
alta tura de unguri "expulzati".
bine ca i-au scos de aici. si astia ca si altii dinaintea lor, au venit in Romania "la capatuiala", cu orice pret.
Postat 13 Mai 2014, 17:52 de Screening
Pannonia
Duca-se inartindu-se si ei si rusii, sa faca prospectiuni si exploatari petroliere la ei in Pusta sau in Siberia! Au crezut ca romanii sunt prosti si ii lasa sa le bage sonda de gaze de sist in ograda... De ce nu incearca in Ungaria, Austria, Germania?
Postat 13 Mai 2014, 13:53 de Gyuri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON