URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2014, 16:56

Firma lui Ioan Micula s-a ales cu dosar penal pentru lucrările abuzive de la Restaurantul Transilvania

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Primăria municipiului Oradea a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea o plângere penală împotriva SC Transilvania Complex SA, cu sediul în Oradea", a anunţat, marţi, Biroul de presă al Primăriei Oradea.

Potrivit comunicatului, plângerea penală "vine ca urmare a faptului că, în data de 11.04.2014, Primăria a întocmit un proces-verbal de constatare şi sancţionare a SC Transilvania Complex SA", deoarece aceasta a efectuat lucrări de "desfaceri pereţi de compartimentare şi desfaceri tencuieli fără a avea autorizaţie de construire", iar apoi "nu s-a conformat măsurilor dispuse prin procesul-verbal, şi anume sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate, în conformitate cu Legea 50/1991 republicată şi actualizată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii".

Potrivit articolului 24 al Legii, "continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele competente constituie infracţiune", iar legea prevede obligaţia organelor constatatoare de a sesiza organele de urmărire penală în astfel de cazuri, pentru a lua măsurile care se impun.

De capul lui

BIHOREANUL a sesizat încă din februarie 2014 că în interiorul restaurantului Transilvania, aflat la parterul clădirii din strada Teatrului nr. 2, au loc lucrări de renovare ample, ulterior aflând că acestea aveau ca scop "înnoirea" clădirii pentru a găzdui nunta, programată luna viitoare, a uneia dintre fiicele lui Ioan Micula. Atâta doar că, după cum s-a dovedit ulterior, lucrările nu aveau nici autorizaţie din partea Instituţiei Arhitectului Şef, nici avizul din partea Comisiei zonale pentru patrimoniu, obligatoriu în condiţiile în care clădirea este monument istoric, protejat prin lege, parte componentă a Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea.

Autosesizată, conducerea Direcţiei pentru Cultură Bihor a notificat încă de atunci SC Transilvania Complex SA - cea prin care magnatul Ioan Micula deţine clădirea - că este obligată să obţină, înainte de a orice lucrare, cele două acte prevăzute prin lege, însă fără niciun rezultat.

Din acest motiv, pe 11 aprilie municipalitatea - prin Poliţia Locală - a făcut un control la faţa locului, dar conducerea firmei a interzis accesul funcţionarilor în clădire, astfel că aceştia i-au aplicat amenda minimă prevăzută de Legea 50, a siguranţei în construcţii.

Ulterior, pe 27 mai, un specialist al Direcţiei pentru Cultură Bihor, însoţit de un ofiţer de la compartimentul Patrimoniu al Poliţiei Bihor, au efectuat un control la restaurantul Transilvania, în urma căruia SC Complex Transilvania s-a ales cu încă o amendă, de 5.000 lei, tot minimă, dar în baza Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor, dată pentru "modificări interioare, desfaceri de ziduri, recompartimentări, desfaceri de tencuieli la parter, la sala restaurantului Transilvania".

Control cu nervi

De altfel, în acea zi, imediat după încheierea controlului, reporterul BIHOREANULUI l-a surprins pe Ioan Micula ieşind din restaurant împreună cu reprezentantul Direcţiei pentru Cultură, ceea ce l-a făcut pe magnat să-şi iasă din sărite, afirmând că se află pe proprietatea sa şi că nu admite să fie fotografiat, el sau clădirea.

Încurajat de atitudinea afaceristului, unul din cei doi bodyguarzi ai acestuia l-a şi agresat pe reporter, iniţial încercând să-i "confişte" aparatul foto, iar apoi ameninţându-l cu bătaia pentru "tupeul" de a-i fi iritat bossul.

Cert e că, de acum, pentru capriciul lui Micula de a nesocoti trei instituţii ale statului - Primăria, Direcţia pentru Cultură şi Poliţia judeţului Bihor - vor plăti angajaţii acestuia, în primul rând administratorul SC Complex Transilvania SA, vinovat că a coordonat lucrările neautorizate ordonate de omul de afaceri pentru nunta fiicei.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul: Penalii lui Micula: Lucrările ilegale de la restaurantul Transilvania, apărate cu malaci agresivi

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
2013
vorbeam de ianuarie/februarie 2013!
Postat 24 Iunie 2014, 21:49 de TDS
ei si ce?
Ei si? Ce daca a depus o Plangere penala! Ca de depus s-a depus una in ianuarie/februarie si impotriva IMPACT-ului(eu zic absolut temeinica). OK! S-a intamplat ceva? NIMIC! Din contra, cei sesizati probabil se prefac ca nu vad(in mai mult de un an de zile aveau destul timp sa faca investigatii)iar BOLOJAN a cazut la pace(cica spre binele orasului)cu IMPACT-ul! Asa ca ce sa mai vorbim! Probabil se va musamaliza si aceasta Plangere. Sau poate nu ca acum e prea mare VALVA in general pe plaiurile mioritice! Tocmai de-aceea NU PRICEP CE SE INTAMPLA IN CAZUL IMPACT!
Postat 24 Iunie 2014, 21:34 de TDS
ion2005@yahoo.com
Cum se vede o lupta Bolo versus Popa slugoi cunoscut al gemenilor de Cacaceni ... sa fie sange si Chemical Brothers sa ajunga si ei la parnaie pt atatea tepe.
Postat 24 Iunie 2014, 20:40 de Johny B
NUP-urile şi SUP-urile ies pe bandă rulantă de la Parchetul Oradea !?!
Aşa cum îi ştim pe procurorii de la noi, Micula va fi condamnat să stea trei zile în casă, ca să-şi revină după nuntă !?!
Postat 24 Iunie 2014, 20:03 de Carp III
Un nou capitol al luptei pentru sefia PNL Bihor!
Telenovela cu Popa Cornel vs. Bolojan Ilie scoate la iveala indeciziile si delasarea de pana acum a unuia sau altuia in ceea ce ii priveste pe fratii Micula! Pe cand o interventie a primarului la lucrarile ilegale ale celor doi motrofosi care se vad si la firmele lor din oras si la casele lor?
Postat 24 Iunie 2014, 19:21 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON