URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2013, 13:48

ERA Shopping Park a intrat în insolvenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fondul britanic Argo Real Estate Opportunities Fund cere insolvenţa Omilos Oradea, subsidiara din România care deţine parcul comercial ERA Shopping Park Oradea, decizia fiind luată în urma unui litigiu cu firma Construcţii Bihor, patronată de preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, pentru o datorie de 3,2 milioane de euro.

"Decizia vine pe fondul unei dispute legale care vizează o sumă de 3,2 milioane de euro, pretinsă de firma Construcţii Bihor SA, în urma unui contract de construcţie pentru ERA Shopping Park Oradea. Potrivit legii româneşti privind insolvenţa, compania va intra în administrare judiciară, măsură care ne va permite o restructurare şi un anumit grad de protecţie împotriva creditorilor", arată un comunicat al fondului de investiţii, citat de presa centrală.

Conform documentului, "ca urmare a atitudinii agresive a constructorului, atât Omilos Oradea, cât şi băncile finanţatoare sunt de acord că administrarea judiciară este în interesul tuturor părţilor implicate în proiect".

"Omilos Oradea va încerca împreună cu finanţatorii să îşi restructureze datoria pentru ca operaţiunile companiei să nu fie întrerupte. Totuşi, AREOF intenţionează să îşi reducă la zero valoarea acestui activ în balanţa contabilă. Este puţin probabilă o potenţială lichidare a activelor Omilos Oradea în caz că planul de reorganizare nu este acceptat", mai arată documentul, citat de Capital.

Omilos Oradea are un credit de 62,3 milioane de euro de la un consorţiu de bănci format din EFG, Bank of Greece, Bank of Cyprus şi Banca Românească.

Potrivit gandul.info, Omilos şi firma lui Ghilea au un litigiu mai vechi, iniţiat de compania de construcţii, care a început şi procedura de executare silită împotriva bunurilor mobile şi imobile ale Omilos pentru recuperarea creanţei, provenită din neplata unei bune părţi din lucrările de edificare a complexului comercial.

ERA Shopping Park Oradea are o suprafaţă de 65.700 metri pătraţi. Prima fază a fost deschisă în martie 2009 cu retailerii Carrefour, Altex şi Bricostore, iar cea de-a doua fază, care cuprinde un mall cu o suprafaţă de 12.000 mp, a fost finalizată în primăvara anului trecut, iar în mai 2012 a fost deschis şi un magazin Mobexpert, cu o suprafaţă de 8.000 mp.

Argo deţine patru centre comerciale în România, o suprafaţă închiriabilă de 271.000 mp, fiind unul dintre cei mai mari proprietari de centre comerciale din ţară. Cele patru unităţi au generat în anul financiar 2011-2012, încheiat în septembrie, venituri de 22,3 milioane de euro, în creştere cu 64%, de la 13,6 milioane de euro în anul anterior.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Stire de ras cu plans - Argo Real Estate Opportunities Fund cere insolvenţa Omilos Oradea
Mai prostolocilor de la Bihoreanul, nu ati inteles nimic din treaba asta. ARGO este un fond de investitii care a alimentat OMILOS in scopul realizarii mai multor asemenea lucrari in Romania (mai multi retaileri la un loc, gen mall). Cei trei patroni ai Omilos sunt actionari si la ARGO, alaturi de inca vreo 100 de greci si ciprioti, unii naturalizati in Anglia, iar altii nu. OMILOS si-a cerut singura insolventa, ca sa amane executarea silita a datoriei catre Constructii Bihor SA (adica Ghilea, senator si sponsor la voi, adica la Bihoreanul). Cei trei ciprioti de la Omilos au adus contabiliceste investitia din Oradea la ZERO, recuperand in fapt integral banii fondului ARGO pentru Era Shoping. Scopul patronilor de la Omilos este de a nu plati prea repede datoria catre constructor dar, mai ales, sa cumpere Era Shoping la o valoare de trei-patru ori mai mica decat face (acum ar fi peste 52 milioane euro la pretul pietei) dar, in contextul insolventei, scade dupa cum e cererea si oferta. Poate asa veti intelege ceva din domeniul economiei de piata, mai ales ca in final Ghilea nu pierde, iar cipriotii vor castiga din greu, pentru ca tot ce misca in acest complex plateste chirie la ei.
Postat 12 Noiembrie 2013, 18:28 de Book
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON