URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2010, 15:16

Filip denunţă contractul semnat pentru autostradă de Guvernul Năstase cu Bechtel

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Presiuni politice

Senatorul Petru Filip şi-a explicat sâmbătă absenţa de la întâlnirea cu grupul de parlamentari din judeţele Bihor, Sălaj şi Hajdu Bihar (Ungaria) şi preşedinţii Consiliilor Judeţene Bihor şi Sălaj, de la Suplacu de Barcău. Aceştia au semnat joi o declaraţie comună prin care solicită guvernelor de la Bucureşti şi de la Budapesta să accelereze lucrările la Autostrada Transilvania pe tronsonul 3 C, ce parcurge judeţele Bihor şi Sălaj, respectiv la Autostrada M3 pe distanţa dintre Debreţin şi Borş.

În conferinţa de presă de sâmbătă, Petru Filip a precizat că a fost şi el invitat la eveniment, dar nu a putut să-l onoreze, deoarece de joi până vineri a fost prezent la întâlnirea Asociaţiei Municipiilor din România.

El a afirmat că lucrările la autostradă sunt o prioritate, mai ales că "este un subiect important pentru dezvoltarea Transilvaniei". "Evident că pentru Bihor şi pentru celelalte judeţe, finalizarea acestei autostrăzi este un lucru absolut important şi sunt convins că atât eu cât şi ceilalţi colegi parlamentari vom face demersuri pentru aceasta", a declarat senatorul, precizând că aceste demersuri ar însemna, practic "presiuni politice, altceva nu poţi".

Bun, da' rău

autostrada.jpgFilip a spus însă că demersurile legate de finanţarea şi finalizarea lucrărilor la autostradă vor fi "foarte dificile", deoarece o "mare problemă" este contractul abuziv încheiat în 2003 de Guvernul Năstase cu firma Bechtel, care execută lucrările la autostradă. "Marea problemă a acestui contract cu Bechtel, de care s-a vorbit atâta vreme, şi care s-a făcut printr-o ordonanţă de Guvern care s-a transformat într-o lege, are un caracter cu totul atipic. Părerea mea este că Guvernul de la vremea respectivă, PSD, mânat de dorinţa de a face cu orice preţ această investiţie, a încălcat foarte mult din ceea ce înseamnă această lege şi cheltuirea banilor publici", a punctat Filip.

Senatorul a explicat că, deşi construcţia autostrăzii e un lucru bun pentru români, prin contract statul "este în situaţia ingrată" de nu putea să facă aproape nicio modificare. "În primul rând nu s-au respectat legile europene vizavi de achiziţiile publice, prin încredinţarea directă unui executant care nu aduce finanţare. Finanţarea atostrăzii e făcută de Guvern din bugetul propriu", a zis pedelistul.

Contract abuziv

Vicepreşedintele Senatului a spus că acest contract este vădit împotriva statului şi prin penalizările foarte mari pe care trebuie să le plătească în caz de nerespectare, iar în ce priveşte o eventuală reziliere, penalizările ar însemna costuri mari, ce nu pot fi estimate. "Majoritatea clauzelor sunt în defavoarea României. Sunt foarte multe în care se dă mână liberă antreprenorului şi vor ridica mari probleme de finanţare a lucrărilor în aceste condiţii şi la aceste costuri. Sumele sunt foarte mari şi vor angrena bugetul propriu al Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi. Vom fi puşi în situaţia să forţăm să cheltuim în condiţii total dezavantajoase banii României", a zis politicianul.

Filip a subliniat că va face front comun cu parlamentarii bihoreni pentru ca lucrările la autostradă să continue, menţionând că este de acţionat pe două fronturi: finalizarea tronsonului Borş-Cluj, care este absolut necesar pentru dezvoltarea economică a acestei zone, dar şi identificarea unor soluţii prin care contractul cu Bechtel să fie analizat juridic în amănunt, pentru "reaşezarea contractului".

Să cercetaţi!

Întrebat de BIHOREANUL de ce nu a studiat mai devreme acest contract, Filip a spus că nu i-a intrat în atribuiţii, "la fel cum nu au fost atribuţiile domnului senator Cornel Popa sau Ioan Mang", în schimb, a spus că "s-ar putea ca politic să acuz Gvernul Năstase de incapacitatea de a gestiona acest contract, de a-l fi făcut prost, în defavoarea statului român", iar apoi, organele competente să cerceteze circumstanţele în care s-a încheiat acesta.

"Este o piatră de moară legată de picioarele tuturor guvernelor care vor veni, indiferent de cine va fi la putere. Statul plăteşte către Bechtel inclusiv nemunca. Prin faptul că nu se lucrează, statul plăteşte", a zis senatorul bihorean.

Totodată el şi-a exprimat şi neîncrederea vizavi de afirmaţiile preşedintelui PSD Bihor care a declarat că viitoarea Guvernare PSD va construi autostrada. "Daţi-mi voie să nu cred ce spune domnul Mang. Guvernul PSD să-şi rezolve problema pe care a creat-o României", a conchis Filip.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
mai intai sa-ti ceri iertare oradenilor
mai intai sa-ti ceri iertare oradenilor , oricum oradenii nu te vor uita degraba - drept urmare a faptului ca ti-ai distrus imaginea pe plan local, ti-au gasit astia un post de senator(oricum nu l-ai platit din banutii tai, erau destui in vistieria bugetului local) - maninca si umfla-te cit mai poti, odata vei plati pt toate insuccesurile ce le-ai provocat oradenilor prin contributia ta eminenta in Oradea
Postat 27 Septembrie 2010, 01:06 de nicu
ce tupeu
Ce tupeu de mitic are asta.In 2003 ii pupa in cur pe nastase si Dan Ioan Popescu sa-l primeasca in PSD si sa-i inchida dosarele la PNA.Acum vrea sa-i cerceteze el pe Nastase si restul.Poate ar trebui ca Bolo sa deschida dosarele de restituiri din epoca Filip,dosarul cu tramvalele Siemens,cel cu stalpi montati pe malul Crisului,Bazinul Olimpic,si alte sute de licitatii facute de primarie si regiile Primariei.
Postat 26 Septembrie 2010, 15:23 de tero
Epoca "portocalie". Ep. "Autostrăzile dlui Băsescu."
I. ”...dar şi identificarea unor soluţii prin care contractul cu Bechtel să fie analizat în amănunt juridic, pentru "reaşezarea contractului”. 1. Din ianuarie 2005, până în prezent (septembrie 2010), nu ați avut suficient timp? Probabil că "grija” față de dl. Tăriceanu şi de PSD, a fost mai importantă! II. ”Întrebat de BIHOREANUL de ce nu a studiat mai devreme acest contract, Filip a spus că nu i-a intrat în atribuiții”. Dle Filip: 1. De câtă vreme aveți funcții de conducere în PD-L, la nivel național, respectiv județean? 2. De câtă vreme reprezentați Oradea, respectiv Bihorul? III. "Dați-mi voie să nu cred ce spune domnul Mang. Guvernul PSD să-şi rezolve problema pe care a creat-o României". Dle. Filip: 1. Dați-mi voie să cred ce spune dl. senator Mang. 2. Puteți afirma faptul că în perioada 2005-2010, cu PSD la guvernare, actualmente tronsonul Borş-Cluj-Napoca, din autostradă, nu ar fi fost finalizat? III. În loc de concluzii. Dle Filip: Câți bani publici a ”păpat” tronsonul Borş-Cluj-Napoca, al autostrăzii Transilvania, în perioada ianuarie 2005-august 2010? Să îl întrebăm pe dl. Năstase? "Multe succesuri!"
Postat 26 Septembrie 2010, 07:58 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON