URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2012, 14:30

Fiii lui Teodor Maghiar, trimişi în judecată în dosarul diplomelor false

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teodor Traian Maghiar şi Marius Adrian Maghiar, fiii fostului rector al Universităţii din Oradea Teodor Maghiar, au fost trimişi în judecată în dosarul privind diplomele de licenţă false eliberate unor cetăţeni italieni, se arată într-un comunicat de presă de marţi al Parchetului instanţei supreme.

Falsuri în familie

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Teodor Traian Maghiar, fost rector al Universităţii din Oradea şi fost decan al Facultăţii de Medicină în perioada 1994 - 2007, pentru 33 de fapte de fals intelectual.

Totodată, Marius Adrian Maghiar, fost decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Oradea în perioada 2004 - 2007, va fi judecat în acelaşi dosar pentru 7 fapte de fals intelectual.

Pe de altă parte, procurorii au dispus încetarea urmăririi penale faţă de Teodor Maghiar, care a fost cercetat pentru 76 de fapte de fals intelectual, întrucât acesta a decedat în 28 septembrie.

Specializări şi titluri fictive

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei de către procurori, Teodor Traian Maghiar, în calitate de rector al Universităţii din Oradea, respectiv decan al Facultăţii de Medicină, funcţii deţinute în perioada 1994 - 2007, a semnat şi eliberat 11 diplome de licenţă, 17 diplome de studii aprofundate, trei certificate de absolvire a studiilor postuniversitare de perfecţionare şi două diplome de conferire a titlului de "doctor în osteopatie" pe numele unor cetăţeni străini, atestând în fals că aceştia ar fi urmat şi absolvit, în condiţiile legii, studii universitare sau postuniversitare organizate la instituţia de învăţământ superior pentru anumite domenii şi specializări, deşi nu au frecventat cursurile organizate şi nici nu au susţinut examenele de licenţă sau colocviile la sediul acestei universităţi, ori nu au fost înmatriculaţi la Universitate.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Marius Adrian Maghiar că, în calitate de decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Oradea, funcţie deţinută în perioada 2004 - 2007, a semnat şi eliberat 6 diplome de licenţă pe numele unor cetăţeni italieni, atestând în fals că aceştia ar fi urmat şi absolvit studii universitare pentru specializarea stomatologie, deşi aceştia nu au frecventat cursuri organizate la această instituţie de învăţământ sau nu au fost înmatriculaţi la Universitate.

Teodor Maghiar, în calitate de rector al Universităţii din Oradea în perioada 1994 - 2007, a semnat şi eliberat 40 de diplome de licenţă, 24 de diplome de studii aprofundate, 11certificate de absolvire studii postuniversitare de perfecţionare şi o diplomă de doctor în management, pe numele unor cetăţeni italieni, atestând în fals că aceştia ar fi urmat şi absolvit studii universitare sau postuniversitare organizate pentru anumite domenii şi specializări, deşi aceştia nu au frecventat cursuri organizate la această instituţie de învăţământ şi nici nu au susţinut examenele de licenţă sau colocviile la sediul acestei universităţi, ori nu au fost înmatriculaţi la Universitate, au notat procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Criminali cu diplomă

Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Oradea, instanţă care urmează să dispună măsura complementară a anulării tuturor diplomelor de licenţă, certificatelor de absolvire, diplomelor de studii aprofundate, precum şi a actelor prin care s-au conferit unor persoane titluri ştiinţifice sau academice semnate sau eliberate de către cei trei inculpaţi, a precizat Parchetul General.

Scandalul diplomelor false a fost pus pe tapet de fostul decan Mircea Ifrim, intrat în conflict cu familia Maghiar după îndepărtarea sa de la conducerea Facultăţii de Medicină. El declara presei centrale că "Facultatea de Medicină din Oradea a trimis în Italia criminali cu diplomă" din cauza familiei Maghiar.

Proces înmormântat

După cum se ştie, în 2008, Teodor Maghiar a fost trimis în judecată de către DNA, pentru fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, sub acuzaţia că în perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004 a falsificat cifra de şcolarizare a universităţii cu scopul ca instituţia să primească bugete mai mari decât cele cuvenite în baza numărului real de studenţi şi masteranzi şcolarizaţi la forma de învăţământ fără taxă.

În octombrie 2010, Maghiar a şi fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 8 ani de închisoare, magistraţii menţinând, în vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, de peste 20 milioane de euro, şi măsura sechestrului asigurător instituită asupra averii sale, la solicitarea DNA.

Ulterior, în decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a decis reducerea pedepsei la 5 ani de închisoare, ridicând totodată şi sechestrul asigurător. Dosarul era în dezbaterea instanţei supreme, în faza recursului, la data la care Teodor Maghiar a decedat, instanţa urmând să constate încetarea cauzei.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
mariana
eu ,nu pot decat sa le multumesc din suflet,acestor domni doctori,in special dlui dr teodor maghiar!!mi_a dat puterea de a trai si merge mai departe..m_a reparat ca sa zic asa...in urma unui..alt ...om..ca dr nu il pot numi!!!datorita acestui.. dr teodor maghiar..sunt azi bine si traiesc alaturi de copii si sotul meu!!! nu ar trebui sa ne intereseze si sa insultam niste oameni care au facut ceva in bihor si despre care nu stim nimic...numai doar din mass media!!! tot respectul din partea mea..dlor dr maghiar!!!
Postat 02 Decembrie 2012, 22:59 de silvia
hotii lu tata
hai ma, lasati povestile ca n au furat, dar spitalul pelican din ce bani l au construit? NU cumva din banii furati in cirdasie cu Unchiu de la universitate? Sau credeti ca au scos ei la imprimanta zeci de milioane de euro ...
Postat 28 Noiembrie 2012, 22:16 de niste hoti
:(
eu am avut nevoie de ajutorul lui adrian maghiar si l-am primit fara ezitare si fara vreo pretentie din partea lui>jos palaria pt el
Postat 28 Noiembrie 2012, 19:27 de je
bai, unghiu
nu au furat!!!!!!!!!!!!si spune-mi, unghiule obtuz, tu ce ai facut sau ai de gand sa contruiesti in Oradea?
Postat 28 Noiembrie 2012, 15:45 de aurica
clanul maghiarii
vedea i as sub pamint ca si pe tatal lor mafoit, au furat cit nu le a fost rusine, clan de mafie....
Postat 28 Noiembrie 2012, 11:55 de unchiu
judecata stramba
Din ce bani credeti ca au construit Pelicanul, nimeni in tara asta nu a mostenit si nici nu au produs in 20ani ca clanul Maghiar sau clanul Micula numai prin evaziuni, falsuri ,excrocherii.Primii au vindut diplome iar ceilalti apa chioara.Culmea este ca cei care trebuie sa-i judece au primit si ei diplome de la clan.
Postat 28 Noiembrie 2012, 09:23 de trifa
De-a durgalaul
Dar numai ei au semnat și au luat banii de la italieni pentru acele hartii numite diplome? Sau a mai semnat cineva? Sau aia era doamna doctor analfabeta si nu stia ce semneaza deci nu raspunde in fata legii? Ea a scapat? Nu ar fi pacat sa nu aiba ocazia si ea sa faca un pic de facultate adevarata, poate invata si excelu cu colegele de camera?
Postat 27 Noiembrie 2012, 18:32 de Duru
mafia de la sorbonica
sper sa ajunga la puscarie amindoi, ***, sa n apuce sa se bucure de milioanele de euro pe care le au furat
Postat 27 Noiembrie 2012, 17:50 de sorbonel
nu au MINTE , asta da MUNCA
ha, ha, ha, ha, CETATENI italieni care nu stiau o boaba de limba ROMANA ~!!! asta se intampla si la NOTARI :)))) LEGALIZARI :)))ce fac ei fac si altii la fel de PENAL
Postat 27 Noiembrie 2012, 17:10 de ce sa le faci nu au
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON