URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2016, 12:19

Festum Varadinum. Municipalităţile din Oradea şi Szekesfehervar pun bazele unei colaborări

Municipalităţile din Oradea şi Szekesfehervar pun bazele unei colaborări viitoare. "E bine să avem schimburi de experienţă şi să depunem lobby la Uniunea Europeană ca să obţinem fonduri pentru finanţarea unor proiecte", a declarat Cser Palkovics Andras, primarul de Szekesfehervar, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Primărie.

Pe lista proiectelor comune s-ar putea număra de la colaborări în domeniul programelor de dezvoltare şi de mobilitate, în dezvoltarea parcurilor industriale din cele două oraşe sau dezvoltarea dialogului cultural dintre cele două comunităţi.

Model de bune practici

Primarul de Szekesfehervar s-a declarat încântat de schimbările care au avut loc în Oradea în ultimii ani. "Dacă cineva ajunge la intervale diferite în oraş vede schimbările care au loc. Vă felicit pentru schimbările în ceea ce priveşte centrul istoric dar şi cele petrecute pe drumul de până aici şi mă refer la zona industrială de la intrarea în oraş", a spus Cser Palkovics Andras.

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a declarat oraşul Szekesfehervar drept un exemplu de bune practici pe care Oradea încearcă să îl urmeze. "Szekesfehervar are unul dintre cele mai importante parcuri industriale din Ungaria şi este un exemplu în ceea ce priveşte reabilitarea clădirilor istorice. Vreau să îi mulţumesc domnului primar Cser Palkovics Andras pentru transferul de bune practici pe care l-a acordat oraşului nostru", a declarat Bolojan.

De altfel, reprezentanţii municipalităţii din Szekesfehervar vor face joi, de la ora 10, în sala mare a Primăriei, o prezentare a oraşului. Evenimentul va avea loc în cadrul festivalului Festum Varadinum aflat la a 25-a ediţie, iar primarul Cser Palkovics Andras a invitat municipalitatea să prezinte oraşul Oradea în cadrul unei acţiuni similare care va avea loc la Szekesfehervar. De altfel, colaborarea dintre cele două oraşe s-a concretizat anul trecut când municipalitatea din Szekesfehervar a pus la dispoziţia orădenilor păpuşile regale al căror alai a deschis festivalul Toamna orădeană.

Cu traducere în limba română

Desfăşurată în perioada 17 - 24 aprilie, cea de a XXV-a ediţie a festivalului Festum Varadinum cuprinde expoziţii şi evenimente rezervate atât comunităţii maghiare cât şi tuturor orădenilor. "Anul acesta am tipărit un program în limba română pentru ca toţi orădenii să poată participa la evenimente", a declarat viceprimarul Huszar Istvan.

Potrivit viceprimarimarului, după 20 de ani de experienţă, festivalul a ajuns la maturitate. "Avem mai multe expoziţii din Ungaria, atât pe partea de arhitectură cât şi pe partea de ONG-uri. Unele se regăsesc în Cetate, altele la casa Darvas, în funcţie de profil", a spus Huszar.

Spre exemplu, printre evenimentele premergătoare Festum Varadinum s-a numărat festivalul "Zilele filmului maghiar", deschis joia trecută de prezentarea filmului pentru tineret "Tuskevar", subtitrat în limba română. Festivalul se va prelungi până pe 26 aprilie, când tot la cinema Palace va avea loc prezentarea filmului "Swing" subtitrat, la rândul său, în româneşte.

Printre manifestările inedite din cadrul festivalului se mai numără, dincolo de cele organizate în Cetate şi la casa Darvas, expoziţia interactivă despre fotbaliştii maghiaro-evrei, parte din ei chiar orădeni, deschisă duminica trecută la sinagoga neologă. Expoziţia, cu reprezentări ale sportivilor în mărime naturală pe un teren de fotbal de dimensiuni reduse, poate fi vizitată în baza unei programări.

Unul dintre punctele de atracţie ale festivalului se doreşte însă expoziţia de gravuri ale renaşterii şi barocului german din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor. La sediul Episcopiei Romano Catolice vor fi prezentate trei gravuri originale semnate de Albrecht Durer, în condiţiile în care familia artisului este originară din Bihor, iar un unchi al acestuia a fost preot în Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON