URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2015, 15:22

Festivitate tulburată de un opozant antiunificare Oradea-Sînmartin: i-a strigat primarului Bolojan că e "lacheul" unor "interese comerciale obscure"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incident la ceremonia organizată luni, la ora amiezii,  la bustul din faţa fostei Comenduiri a Garnizoanei, în cinstea intrării Armatei Române în Oradea Mare.

În ciuda atmosferei festive de evocare a momentului istoric de acum 96 de ani, când Armata Română condusă de Traian Moşoiu a intrat în Oradea la patru luni după proclamarea Marii Uniri la Alba Iulia, un orădean a fost înfuriat de faptul că, în discursul său, primarul Ilie Bolojan şi-a permis nu doar să se refere la înaintaşi, ci şi, pe de o parte, să-i îndemne pe oficialii prezenţi să-şi facă datoria la fel ca aceştia, iar pe de altă parte, pe orădenii de rând să se prezinte la referendumul pentru unirea Oradiei cu Sînmartin.

Pledoarie pentru unire

"Este nu doar un moment de evocare, ci şi de reflecţie", a spus primarul. Bolojan a arătat că, din multele sărbători ale oraşului, cele legate de unire sunt cele mai importante, şi a spus că "mulţi dintre cei care suntem aici ar trebui să reflectăm" la unire. El a spus că, la nivel naţional, opoziţia nu trebuie să se opună atunci când puterea propune legi bune, iar la nivel local nu trebuie să blocheze proiectele bune.

"Lipsa de credibilitate a lumii politice, din care fac şi eu parte, trebuie remediată, pentru că altfel şi eficienţa acţiunilor politice este afectată", a mai spus primarul, după care a atins şi subiectul unificării Oradea-Sînmartin pentru care va avea loc referendumul din 10 mai: "Suntem în situaţia în care putem opta pentru o dezvoltare singulară a oraşului sau pentru o dezvoltare integrată a zonei. Rugămintea mea e să vă documentaţi în legătură cu referendumul şi, indiferent cum veţi vota fiecare, să vă prezentaţi la vot".

"Lacheule!"

Nervos, în momentele când primarul îşi încheia discursul, un orădean de aproximativ 35 de ani a strigat: "Gura! Mai repede, lacheule!", ceea ce nu a oprit asistenţa să-l aplaude pe Bolojan.

Jandarmii care au asigurat buna desfăşurare a festivităţii au preferat să nu intervină imediat, aşteptând ca oficialii şi reprezentanţii unor şcoli şi organizaţii să depună coroanele de flori la statuia generalului Traian Moşoiu, iar corul botezat după numele acestuia să-şi încheie recitalul, dar la final au încercat să-l legitimeze pe orădean.

Iniţial, acesta a refuzat să-şi decline identitatea şi a susţinut că nu are nici acte asupra sa. Profitând apoi de prezenţa jurnaliştilor, cărora în schimb le-a spus că se numeşte Mircea Tincuţ şi că lucrează ca "reprezentant vânzări", bărbatul şi-a explicat gestul spunând că "nu am venit aici să-l aud pe Bolojan că-şi face publicitate" şi că a fost deranjat că edilul şi-a permis să amestece o festivitate istorică cu un subiect lipsit de acest caracter, politic sau chiar, cum a spus el, "comercial".

Luat cu duba

"Dumneavoastră vă uitaţi ce interese are primarul?", a spus omul, iar când a fost întrebat ce interese are Bolojan a răspuns "comerciale". El a adăugat, de altfel, de mai multe ori, doar că edilul "are interese obscurse şi comerciale". Întrebat în ce anume ar consta aceste interese, bărbatul a acuzat reporterul că "vă prefaceţi că nu ştiţi" şi a spus că "presa ar trebui să ştie mai bine". "Nu vreau eu să vă fac treaba", a aruncat el.

În cele din urmă, deşi iniţial a spus că vrea să-şi sune avocatul, bărbatul a acceptat să urce în maşina Jandarmeriei, la al cărei sediu, cel mai probabil, îi va fi stabilită identitatea şi îi va fi determinată o sancţiune contravenţională, avertisment sau amendă, pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
" dar tu si inca cativa (nu ma feresc de cacofonie in cazul de fata)".
@marius_ro....." dar tu si inca cativa (nu ma feresc de cacofonie in cazul de fata)"...;deci sa inteleg ca atunci cand postez eu si TDS ai o pofta nebuna de a manca kkt ? Foarte bine. Pofta buna.Nu am nici o problema cu Bolojan, am cu cei care se cred deasupra Legii in dispretul cetatenilor oradeni, acelora de la care pretinde sa o respecte cu sfintenie.Revin : Proiecte fara acordul de mediu,proiecte modificate,fara autorizatie de constructie ?Pe ce lume traim? Daca un muncitor s-ar fi accidentat cine isi asuma responsabilitate si plata despagubirii daunei ? Asiguratorii stim cum platesc,sau cum nu vor sa plateasca si cand sunt actele in regula.Cata nesimtire poti sa ai, sa mai si spui ca TITULARUL proiectului (Primaria/Bolojan)poate trece peste aceste autorizatii si acorduri,tinand cont de valoarea si marimea acestuia. "Aici e vorba de bani europeni,de dezvoltare si prosperitate,nu ne jucam..."ne asigura edilii nostri si dragutul de @marius_ro.Auzi,iar mergem la capra vecinului - "se defriseaza paduri intregi in judet de ce nu-i ia nimeni la intrebari ? "...dar care e legatura. Sunt organe(ma refer la jandarmi),institutii care sunt platite sa-si faca treaba,adica sa-i prinda pe hoti. Tot asa precum Garda de Mediu trebuie de urgenta sa ia masuri de sanctionare a Primariei in frunte cu al ei primar Bolojan,care isi permite sa-i desconsidere si sa-i trateze ca si cum nu ar exista. Somnul natiunii,somnul unor institutii menite sa vegheze la respectarea Legii,incalcate chiar de anumite personalitati.....naste MONSTRI.Problema este ca acestia, in timp ...fac pui.Acum,prindei,daca mai poti !
Postat 21 Aprilie 2015, 23:29 de platona
BOICOT
@marius_ro: Bolojan nu avea cum sa fie contra din moment ce el a in initiat nebunia! Daca facem un exercitiu teoretic, da, putea sa fie si contra! Pe mine ma deranjeaza cel mai mult in cazul Referendum-ului ca BOLOJAN MINTE CU NERUSINARE! Minte cu inghetarea impozitelor, minte cu aleile, strazile, bla bla bla, minte cu padurea, MINTE! Si DA, EU TDS(si NU TSD ca nu am nimic de-a face cu tineretul social democrat)AM O PROBLEMA PERSONALA CU BOLOJAN! Asa cum minte si in cazul Referendum-ului, M-A MINTIT SI PE MINE, BA MAI MULT, CU AJUTORUL PRESEI S-A FOLOSIT DE MINE PENTRU A-SI ATINGE UN SCOP! Dar nu RAFUIALA MEA CU PRIMARUL MA FACE SA FIU CONTRA REFERENDUM-ului sau CONTRA MODULUI DE REABILITARE A PIETEI UNIRII. INSA ESTE FOARTE POSBIL CA DATORITA ACESTEI RAFUIELI SA VAD CU ALTI OCHI TOT CEEA CE SPUNE SI FACE BOLOJAN! ACUM II VAD TOATE ERORILE SI SUNT MULTE! SI NU MA VOI DUCE LA REFERENDUM! B O I C O T! Stii cine m-a invatat cu BOICOT-ul? old PEDELISTII travestiti in new PENELISTI! PS Bolojan stie perfect despre ce e vorba!
Postat 21 Aprilie 2015, 18:46 de TDS
@platona
Ok... nu ca nu mi-as fi dat seama pana acum, dar tu si inca cativa (nu ma feresc de cacofonie in cazul de fata) aveti voi o problema personala cu Bolojan. E strict problema voastra. Dar pentru simplul fapt ca Mang cu ultimul raget de supravieturie pune piedica la orice se vrea a se construi in orasul asta, ce-ar trebui sa faca ? Sa blocheze tot ? Ai vazut cum i-a luat mediul la rost pentru ca au taiat niste arbusti ? Foarte bine ! Dar pe aia de defriseaza paduri intregi in judet de ce nu-i ia nimeni la intrebari ? Vezi tu, in politica din pacate nu pare a fi atat de simplu. Atata timp cat ai o opozitie inca bine infipta in organizatiile statului si acea opozitie e de rea vointa, ai 2 variante: Ori cedezi, nu mia faci nimic si lasi totul naibii, ori incerci sa-i ocolesti si totusi faci din orasul asta ORAS. Cum tu ai fi de-acord sa se intrerupa orice lucrare pana primesc ei avizele de la "prietenii" pesedisti, uite ca eu si multi altii ca mine nu suntem de-acord. Vrem sa se modernizeze orasul asta, sa fim si noi un centru turistic, nu o paragina lasata asa din pasiunile politice ale unora. Dar tie degeaba iti explic, pentur ca esti orbit, la fel ca si TSD si multi altii. Nu ti-am vazut opinia in ceea ce priveste unificarea cu Sanmartinul, dar sunt 100% sigur ca esti contra. Si mai sunt 100% sigur ca daca Bolojan ar fi fost contra, tu (si TSD si mai cativa) ati fi fost pentru.
Postat 21 Aprilie 2015, 17:09 de marius_ro
Legile lui ........Bulibasa
@marius_ro..."nu le ai cu legile din orice tara civilizata".D.ar Romania este o tara civilizata ? Daca da,atunci Bolojan de ce nu respecta Legile ,ba chiar le sfideaza,avand in desfasurare proiecte fara avizele si autorizatiile necesare ?Este interzisa realizarea lucrarilor fara obtinerea acordului de mediu a proiectelor - HG 1213 art.27) iar pentru incalcarea acestor prevederi se aplica si sanctiunea complementara de desfiintare a lucrarilor si aducerea lor la starea initiala- art.28) pct.2.Primaria si ziaristi ne spun ca titularul proiectului isi poate asuma raspunderea nerespectarii avizelor,autorizatiilor si acordului de mediu.Despre ce Lege ne vorbesc acestia ? Dezinformare. Avem Legi,avem institutii care vegheaza la respectarea acestora.Daca e Lege,sa fie valabila pentru toti.Nimeni nu este mai presus de Lege.Oradea este cumva guvernata de alte legi,favorabile primariei? Nu . Deci,Gara de Mediu ,la treaba,amenzi si penalitati pentru lucrarile fara avize de mediu initiate de Primaria Oradea. Jandarmi,aport ....la Primarie,se incalca Legea.
Postat 21 Aprilie 2015, 11:55 de platona
o sama de lingai
E clar. Nu mai poate omul sa fure din celebritatea primarului in ziua de azi, isi dorea sa il vada si pe el mancatori de capete de pixuri pe la declaratiile de presa ale primariei, e si terorist, extremist, si nu are nici un argument viabil. Eu stiu multa lume care vrea sa il iubeasca in gura pe primar, uni nu prind loc si il iubesc in dos. Fiecare dupa posibilitati nu e asa marius-ro? Aplaudaci isi fac datoria mereu. P.S. Mari patrioti membri Corului General Traian Moşoiu chiar la festivitatea de comemorare a patronului lor spiritual au venit cantat si au plecat imediat dupa cantare... macar din respect trebuia sa astepte incheierea festivitatilor. Sau poate nu sunt romani si nu au inteles rostul.
Postat 21 Aprilie 2015, 11:37 de tzopunpecamp
!!!!!
@marius_ro: Dacă încerci să rezolvi cu Bolojan ceva instituțional SIGUR, SIGUR, nu-ți iese! Așa măcar gestul a fost popularizat!
Postat 21 Aprilie 2015, 09:28 de TDS
Da...
Ce are armata cu telul bolnav promovat cu bani multi de ilie birtinutz?Stie cineva,poate explica....?Bravo dle Tincut aveti mare dreptate felictari...Sunteti un bun exemplu de urmat..!
Postat 21 Aprilie 2015, 06:39 de grigore
@platona
Vad ca nu le ai cu legile din orice tara civilizata... Omul putea, daca tinea neaparat sa i se adreseze lui Bolojan, sa mearga la primarie. Dar ce sa nu deranjezi mai bine o ceremonie? Iti intelegeam indignarea daca il luau pe sus sau il duceau in catuse. Dar l-au dus la sectie pentru ca n-a vrut sa se legitimeze (sa stii si tu ca esti obligat sa te legitimezi cand ti se cere de catre un organ de politie). Nu-ti inteleg nici problema pe care o ai cu jurnalistii. Ei ce-au mai facut ? Dar n-ai tu treaba cu astea, asa cum ne-ai obisnuit de ceva vreme, iti place sa dai cu * in stanga si-n dreapta... si cam atat.
Postat 21 Aprilie 2015, 01:49 de marius_ro
Jandarmeria,la datorie ,jurnalistii ....la fel !
Bravo,ati reusit sa puneti mana pe un individ foarte periculos,a carui infatisare (privire,frizira, imbracaminte)suspicioasa, ne aduce aminte de acei legionari anarhisti(amintiti si de ILIESCU) care sfidand organele statului ,nu s-a ridicat la nivelul intrebarilor filozofice puse.Din cate inteleg,de la dl.jurnalist,a fost ridicat pentru a i se administra "o sancţiune contravenţională, avertisment sau amendă, pentru tulbrurarea liniştii şi ordinii publice." sau o mica tortura,pentru a afla ce agenturi straine l-au indemnat la acest act "necugetat".Asta am castigat,cu aceasta "revolutie ",amenzi si sanctiuni pentru .... linistea conducatorilor nostri "dragi".La fel au procedat si altii,precum Udrea,Mazare,Vilcu.....si unde au ajuns ?
Postat 20 Aprilie 2015, 20:09 de platona
bagator in seama
Cred ca l-au ajuns frustrarile... Omul vad ca nu are nici cel mai mic argument pentru iesirea lui necontrolata... Sau a vrut sa apara si el in poze, sa fie vedeta pentru o zi :))
Postat 20 Aprilie 2015, 18:33 de marius_ro
Manipulare !!!
Omul nu a facut altceva decat, intrun context provocat chiar de primar, sa sustina ca e vorba de multe parandaraturi ce merg catre cel vizat, ceea ce inseamna si chestiuni comerciale !!!
Postat 20 Aprilie 2015, 16:09 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON