URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2017, 19:00

Festivalul "Primăvara din grădină". Weekend cu produse bihorene, muzică pe toate gusturile şi o mega-salată de 2.000 de litri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sănătatea începe din farfurie. Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana" în colaborare cu Asociaţia pentru promovarea turismului în Orada şi regiune, Centrul pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, Centrul Naţional de informare şi promovare turistică Bihor şi Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor organizează în acest weekend, 26-28 mai, în Cetate, festivalul "Primăvara din grădină".

"Va fi un festival al poftei de viaţă", a declarat preşedintele ACPPA, Dorin Popa, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Concurs de vinuri şi pălinci

Festivalul va reuni peste 30 de producători de legume, fructe, produse apicole şi lactate din Bihor, şi va cuprinde de la concursuri judeţene de pălincă şi vin la workshopp-uri destinate producătorilor bihoreni pe tema desfacerii produselor agricole ori agroturismului şi concerte.

"Vom organiza primul concurs judeţean de vinuri şi pălinci. Va fi primul de gen pentru că nu avem deocamdată un concurs mare, pe judeţ, chiar dacă sunt 7 concursuri locale", a declarat Popa.

Concursul de  vinuri va începe vineri de la ora 10, iar festivitatea de premiere va avea loc în cursul serii. La fel, sâmbătă va urma concursul de pălinci.

"Sâmbătă seara vom mai avea o manifestare dedicată salatei de primăvară. În faţa scenei din curtea Cetăţii reprezentanţi ai Asociaţiei naţionale a bucătarilor şi cofetarilor vor face o salată uriaşă de 2.000 de litri care va fi porţionată şi împărţită gratuit publicului", a spus Dorin Popa.

Filarmonica în aer liber

Prezent la conferinţa de presă, vicepreşedintele Traian Bodea, care a mai făcut demersuri pentru ca artiştii Filarmonicii Oradea să cânte în aer liber publicului orădean, s-a declarat mulţumit de faptul că a reuşit să îi convingă.

"Pentru mine va fi un eveniment să văd Filarmonica cântând, nu în stradă aşa cum mi-am propus, dar măcar în Cetate. Sper să îi văd şi la alte evenimente", a spus Bodea.

Orchesta filarmonicii orădene va interpreta "Anotimpurile" de Antonio Vivaldi, vineri de la ora 18.

Pentru sâmbătă de la ora 20 este anunţat concertul trupei Taxi, iar duminică de la aceeaşi oră va urca pe scenă solista Adda.

Vineri şi sâmbătă seara, începând cu ora 19, pe scena din Cetate vor susţine reprezentanţii ansambluri folclorice din judeţul Bihor.

În cadrul festivalului vor mai avea loc concursuri de gătit cu produse sănătoase pentru copii, antrenamente pentru menţinerea sănătăţii fizice  şi o defilare a doamnelor pe biciclete cu sprijinul organizaţiei Skirt Bike.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
LA NUNTA-N CAN (E) A GALILEI
...si apa in vin fu prefacuta....
Postat 25 Mai 2017, 20:38 de TDS
VERMUT...VERITAS
@andy: Draga Dorin ! Habar n-am daca ai ceva cu " Legea vinului " sau nu ! Voi verifica ! Pentru mine este suficient ca esti omu' lu' Bolojan, omu' care a sustinut unificarea cu Sanmartin-ul ! Adica o aberatie ! Dupa ce de-gusti mai multe vinuri poti sa-l tuci in RUC pe Bolojan cu...SARG ! Intre timp poate predai niste lectii de mate si le explici unor Doamne ca 1/3=33,33% iar nu 30,00% cum zicea ea !
Postat 25 Mai 2017, 20:34 de TDS
@tds
Dar Popa cu ce te-a mai supărat? Nu a sustinut niciodata ca ce cumperi din piata a natural si 100% conform. El promoveaza produsele traditionale si asta nu e un lucru rau. Promoveaza si anumiti producatori locali dar la care a fost pe"teren" si a verificat chiar daca nu si-a luat biblia cu el. Referitor la vin poate ca are multe defecte dl Popa dar e meritul lui ca on Romania avem o lege a vinului si putem sa exportam vin. Fara o astfel de lege te asigur ca UE nu ne permitea exportul de vin. Daca exista un "Popa" si in alte domenii crede-ma ca ne era mult mai bine. Un exemplu in acest sens este in cazul merelor. Pt xa nu s-a luptat nimeni sa impuna o lege privind controlul si verificarea pomiculturii, in prezent desi aveam in vestul tarii plantatii mari de meri si se faceau mere de calitate, in prezent piata UE e inchisa pt majoritatea acestor producatori tocmai din lipsa legislatiei specifice. Si lista ar putea continua. Si apropo nu eoenolog ci doar consultant in oenologie, oenologii sunt cei care vinifica. Si nu in ultimul rand e absolvent a 3 universitari si doctor in agronomie. Nu cred ca e un domeniu pe care il stapanesti asa ca mai usor cu acuzele. E ca si cum eu as spune ca pt ca esti contabil esri lenes si dezinteresat in situatia firmelor, mai pe scurt "ti se rupe". Nu e parerea mea ci doar am preluat-o de pe net.
Postat 25 Mai 2017, 08:09 de andy
@TDS
Se intampla si la case mai ..... mici!
Postat 24 Mai 2017, 23:16 de scortosul
!!!
Imi cer scuze ! Chiar daca nu am facut greseli gramaticale, am gresit litere ! Cred ca ideea pe care am dorit sa o exprim a fost inteleasa !
Postat 24 Mai 2017, 20:17 de TDS
OENOLOGIA SALVEAZA ROMANIA !
Bre, Dorine, salatele " e " lichide ? Se masoara la litru ? Asta imi aduce aminte cum nu reusean nicicum sa conving o doamna de la finante ca 1/3 nu este acelasi lucru cu 30% ! ( pe-atunci era cu taxa pe scaun in alim. publica iar la terasa calcuculul era de 1/3 din ce se platea pentru unitate, adica 33,33% iar nu 30,00% !!!!!! PS: mai atiu pe cineva de la finante, in epoca vanzator la Otelul ! Sorbonica a picat la tanc !
Postat 24 Mai 2017, 20:13 de TDS
DORIN POPA OENOLOGUL LU' PESTE
Ziua si festivalul ! Dorin Popa este un pupator de RUC bolojanist notoriu ! In piata toate produsele locale sunt umflate de chimicale. Am intrat acum doi ani la branzeturi ! Cu o biblie in mana ! Le-am spus: cumpar de la cea care jura pe Biblie ca telemeaua e de oaie 100% ! Nici o " bacita " nu si-a dorit sa-mi vanda ! Totul e falsificat, totul este chimizat ! Da-le dreaq' de festivaluri !
Postat 24 Mai 2017, 19:22 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON