URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2014, 13:19

Feriţi-vă de inundaţii: Curăţarea şanţurilor şi cursurilor de apă, obligatorie şi necesară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Temperaturile ridicate din ultima perioadă vor duce la topiri masive de zăpadă. În plus, sunt prognozate şi precipitaţii, aşa că riscul de inundaţii este destul de mare.

Drept urmare, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri aminteşte tuturor primăriilor şi cetăţenilor că realizarea şi întreţinerea şanţurilor şi rigolelor de scurgere, precum şi a cursurilor de apă, sunt măsuri obligatorii şi absolut necesare.

Conform legislaţiei în vigoare, primăriile trebuie să organizeze periodic acţiuni pentru îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albiile cursurilor de apă, de pe formaţiunile torenţiale şi mai ales din secţiunile de scurgere de la poduri şi podeţe. Toate aceste responsabilităţi sunt foarte bine sintetizate în Manualul Primarului, document care prezintă măsurile preventive, operative şi de reabilitare în situaţii de inundaţii.

"Astfel de acţiuni se impun în mod special pentru afluenţii râului Barcău, pe tronsonul Nuşfalău-Marca, pentru afluenţii râului Crişului Negru, pe tronsonul Criştioru de Jos-Beiuş, pentru afluenţii râului Crişul Repede, pe tronsonul Auşeu-Aleşd şi pentru afluenţii râului Crişului Alb, pe tronsonul Hălmăgel-Gurahonţ.

Neîntreţinerea şanţurilor şi a rigolelor de scurgere poate să ducă la blocaje care să genereze inundaţii. Este foarte importan ca, atât primăriile, cât şi cetăţenii să conştientizeze necesitatea acţiunilor preventive pentru a evita, pe cât posibil, eventuale revărsări de ape", a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri.

La ora actuală nu se înregistrează creşteri semnificative de debite pe niciun curs de apă. Totuşi, specialiştii ABA Crişuri vor monitoriza permanent apele, pentru a asigura scurgerea debitelor. De asemenea, în perioada următoare inspectorii ABA vor merge în teren pentru a verifica dacă primăriile şi-au respectat obligaţiile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
HAI PE SANTURI
apelul e catre toata lumea asa e primarii in mare parte dar si cetateni asta sigur daca nu vrei sa mergi cu barca sau colaci prin casa la prima viitura mana pe lopata furca etc ca nu faci bataturi n-ai frica sau inoti ALEGEREA E A FIECAREA,
Postat 13 Februarie 2014, 18:16 de AAA
@aaa
Apelul e catre primarii, in primul rand. In satul bunicilor mei cateva zeci de locuitori (99,99% dintre ei tigani) iau tot felul de ajutoare, dar nu presteaza nimic pt. comunitate. Poate cate-o gaina sau cate o gasca sa mai ,,presteze". Cred ca ar putea sa curete santurile, sa curete pasunea, treaba ar fi ! Doar ca daca ii pune careva la munca il ameninta pe primar ca nu-l mai voteaza.
Postat 13 Februarie 2014, 15:20 de bbb
mura in gura
nu vrei cumva sa-ti curete santul din fata casei angajati ABAC cretinule pume mana si tu idiotule ca nu-i treaba directorului sa-ti curete santurile asteptati totul de la stat mananceva sarea voi stati si asteptati ajutor social si plangeti-va de mila cand v-a intra apa in case
Postat 12 Februarie 2014, 21:37 de aaa
Cursurile de apa? Noi cetatenii?
Iar voi care sunteti platiti la ABA ca sa administrati apele si malurile acestora ce faceti in acest timp? Septic cumva cu Popa Prostu care v-a facut directori cu salarii de mii de euro? Nu va e rusine nesimtitilor, cu bugetul vostru anual de peste 25.000.000 euro, sa vreti curat pe banii nostri la voi in ograda? Huooooooooooooooooo!
Postat 12 Februarie 2014, 18:51 de Zero
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON