URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2014, 15:54

Fără sonde! Bolojan vrea să ceară ANRM scoaterea Oradiei din perimetrul de exploatare de petrol şi gaze

Nu vrem exploatări petroliere şi de gaze de şist! Primarul Ilie Bolojan va cere, în şedinţa de joi, mandatul Consiliului Local pentru a face demersurile legale pe lângă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în vederea scoaterii teritoriului administrativ al municipiului Oradea din perimetrul de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor petroliere şi de gaze naturale.

"O mare parte a municipiului Oradea este cuprinsă în perimetrele de exploatare a resurselor de apă geotermală, zăcământ concesionat către Transgex, şi în acelaşi timp este cuprins şi în perimetrele de exploatare de tip petrolier şi gaze naturale. Întrucât aceste perimetre se suprapun şi există pericolul ca exploatarea de ţiţei să afecteze zăcământul de apă geotermală, vom cere Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale scoaterea teritoriului administrativ al municipiului Oradea din perimetrul de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor petroliere şi de gaze naturale", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul a mai spus că, având în vedere riscul de contaminare a zăcământului de apă geotermală, municipalitatea a refuzat deja eliberarea Certificatului de Urbanism pentru o astfel de prospecţiune.

"Deşi am primit o cerere în acest sens, nu am dat Certificat de Urbanism pentru explorări pe teritoriul administrativ, şi aşa va rămâne. Există însă riscul ca în cazul în care Oradea nu va fi scoasă din perimetrul de exploatare a ţiţeului şi gazelor naturale, una din firmele care vrea să facă prospecţiuni să ne dea în judecată şi să ne câştige", a spus edilul.

Primarul Ilie Bolojan a mai povestit că problema exploatării ţiţeiului şi a gazelor naturale a fost luată în discuţie şi la nivelul conducerii Zonei Metropolitane Oradea şi se aşteaptă ca primarii localităţilor membre să facă demersuri similare sau chiar să se coalizeze pentru a interzice explorările de ţiţei şi gaze pe teritoriul localităţilor pe care le conduc.

"Noi nu vrem să facem valuri, nu vrem să ieşim la mitinguri, vrem doar să ieşim din aceste perimetre pentru a înlătura orice pericol la adresa resurselor de apă geotermală", a zis Bolojan.

Primarul Ilie Bolojan a mai spus că pericolul pe care îl prezintă exploatările de acest gen este dublat de deranjul estetic pe l-ar putea provoca amplasarea de sonde de orice fel în cartierele oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
????????
Deranj estetic???Nea Ilie te auzi?Apa termala e buna in calorifere don primare,ce ne asteapta cu CET-ul pe gaz?Chiar vrei sa omori toata Oradia???????????Oradea chiar crezi ca te mai voteaza?
Postat 30 Ianuarie 2014, 07:56 de gheorghe@sandor
P.C.R. transpartinic. Ep. ”Fără blat, m-am săturat.” - fost deputat de Bihor,
I. ”Deşi am primit o cerere în acest sens, nu am dat Certificat de Urbanism pentru explorări pe teritoriul administrativ, şi aşa va rămâne. …” - Faptul că actualul prefect are ceva de învăţat şi de la fostul prefect Bolojan, este un lucru cert. Ca şi faptul că, în 2011, după semnarea acordului petrolier pentru activităţile de explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetrul petrolier EX-3, Băile Felix, nu prea s-a auzit piuitul dlui Primar, respectiv a dnei Lucia Varga, pe această temă. Le era frică că îi filează prefectul de Bihor de atunci, metamorfozat astăzi mare ecologist? II. ”Noi nu vrem să facem valuri, nu vrem să ieşim la mitinguri, vrem doar să ieşim din aceste perimetre pentru a înlătura orice pericol la adresa resurselor de apă geotermală”, a zis Bolojan. 1. Un ”val” necesar pentru realizarea (şi a) acestui obiectiv: Prefectura Bihor-C.J. Bihor-Primăria Oradea. Succes!
Postat 30 Ianuarie 2014, 03:13 de stefan
Cu fundul ataşat de cap între două cereri !?!
În 2008 când a cerut prima dată ceva, în calitate de nou primar evident, a reuşit să scoată Oradea de pe harta Europei !?! În 2014, dacă mai cere ceva gândit în profunzimea lui rurală, precis că o să reacţioneze cineva care să ne pună la loc !?!
Postat 29 Ianuarie 2014, 22:49 de Carp III
alba neagra
Cam nehotarat Bolojan: anul trecut zicea ca nu accepta exploatare, dupa care in toamna a spus ca nu poate face nimic, ca e legat la maini si la picioare, ca sa revina acum ca un erou al orasului care face tot posibilul. Sa fie oare atat de sifonata imaginea lui incat sa inceapa sa promita marea cu sarea? Daca totusi se va exploata, o sa se bata cu caramida in piept ca a incercat.. buna strategie.
Postat 29 Ianuarie 2014, 22:00 de vasi
Sinistru!
Asa ne trebuie daca ne revoltam doar in fata tv! Sper ,totusi , ca macar acest demers al CL si a lui Bolojan sa opreasca dezastrul ! Ce fericit as fi cu o sonda sub geamul meu!!!Frumoasa perspectiva...
Postat 29 Ianuarie 2014, 20:26 de Pluto
Un idiot care nu se poate repara!
Cu exceptia forajelor pentru apa geotermala si apa potabila, niciodata nu s-a emis in Romania acorduri de exploatare pentru gaze naturale sau de care ar fi aceastea, in intravilanul localitatilor. Niciodata inseamna ca nici legislatia actuala nu permite. Iar intravilanul rezulta din hotarari ale consiliilor locale, nu ca ar vrea careva din alta parte. Nu ai decat ca primar sa stabilesti intravilanul la limita administrativa, prin eliminarea extravilanului din discutie, iar treaba e rezolvata. Dar sa te apuci sa povestesti gandurile tale de bolovan neinstruit e deja prea mult!
Postat 29 Ianuarie 2014, 19:23 de Port
Bolo, incepi sa-mi placi din nou
Dom. primar incepi sa-mi fii din nou simpatic si mai mai ca te-as mai vota o data...."Primarul a mai spus că, având în vedere acest riscul de contaminare a zăcământului de apă geotermală, municipalitatea a refuzat deja eliberarea Certificatului de Urbanism pentru o astfel de prospecţiune." Si daca afesteaza apa geotermala afecteaza si apa potabila...."Primarul Ilie Bolojan a mai spus că pericolul pe care îl prezintă exploatările de acest gen este dublat de deranjul estetic pe l-ar putea provoca amplasarea de sonde de orice fel în cartierele oraşului." Frumoasa perspectiva, va place oradeni ?
Postat 29 Ianuarie 2014, 17:30 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON