URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2018, 16:10

Fără penali în funcţiile publice! USR Bihor strânge 30.000 de semnături pentru „o chestiune de bun simţ”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul USR Bihor Silviu Dehelean a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu doi colegi veniţi din Capitală, Cristina Prună şi Claudiu Năsui, că în perioada imediat următoare activiştii din judeţ ai partidului, la fel ca în întrega ţară, vor începe să strângă semnături pentru o iniţiativă civică – Fără penali în funcţiile publice.

"Deja am depus la Primăria Oradea o cerere pentru aprobarea amplasării unui cort", a spus Dehelean, cel care încă în primăvara anului trecut a lansat o dezbatere la nivel naţional pe această temă. "Este un proiect la care am contribuit esenţial, am lucrat în incubatorul de idei şi l-am propus spre aprobare partidului", a amintit deputatul USR Bihor, invocând o dezbatere organizată în martie 2017 la Parlament pentru cristalizarea unei norme legislative care să interzică accesul în funcţii publice al persoanelor condamnate penal prin hotărâri judecătoreşti definitive.

Dehelean a spus că acest obiectiv poate fi atins doar printr-un "text constituţional", adică prin revizuirea Constituţiei, ceea ce poate fi făcut doar prin două căi: fie la iniţiativa a 25% dintre parlamentari, fie printr-o iniţiativă civică, adică în baza a 500.000 semnături adunate de la cetăţeni, variantă pe care USR a preferat-o deoarece are mai multă "tracţiune", adică greutate.

"Vrem să fie modificat articolul 36 din Constituţie, referitor la dreptul de a fi ales în Camera Deputaţilor, Senat şi la Preşedinţie, aşa încât persoanele condamnate penal definitiv să nu mai poată fi alese, pentru o perioadă limitată de timp, până intervine una dintre formele de înlăturare a pedepsei, reabilitare, dezincriminare, amnistie", a explicat Dehelean.

Membru în Comisia juridică a Camerei, deputatul a amintit că această idee a fost preluată, în urmă cu o lună, de un Comitet de iniţiativă format din circa 20 de personalităţi marcante, între care filozofii Mihail Şora şi Gabriel Liiceanu, scriitorul Mircea Cărtărescu, dar şi specialişti din alte domenii.

Ulterior, a adăugat Dehelean, textul pentru modificarea Constituţiei a fost depus la Consiliul Legislativ, al cărui aviz, se pare, este pozitiv, şi care trebuie publicat în Monitorul Oficial până la finele acestei luni, după care USR va începe în toată ţara strângerea de semnături.

Pentru ca iniţiativa civică să fie considerată juridic ca atare, este nevoie de minimum 500.000 semnături date de români, din care câte 20.000 trebuie să provină din minimum 20 de judeţe. Dehelean a afirmat că, având în vedere că o parte din semnături nu vor fi recunoscute, "targetul pentru Bihor este de 30.000 de semnături".

"Această iniţiativă ar trebui să ne aducă la final o ţară mult mai democratică", a spus şi deputatul USR Bucureşti Cristina Prună. "Noi încercăm să restricţionăm accesul persoanelor condamnate penal în funcţii publice pentru că vedem în acest moment că tot ceea ce se întâmplă şi în politică, şi în economie, şi în societate, este pentru că avem penali în funcţii publice", a conchis Dehelean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
O initiativa laudabila, merita sustinuta!
Nici in Rusia lui putin cei condamnati nu pot candida, dar in Romania lui dragnea, tariceanu &co parlamentul, ministerele, primariile, administratia de la toate nivelurile e infestata de condamnati si cercetati penal! Un prapadit de paznic sau un incasator trebuie sa aiba un cazier curat, dar unui parlamentar/ministru nu i se aplica regula.
Postat 18 Martie 2018, 10:27 de pinonel
Citizen
Tare logica, cati ani ai, 12? Daca toti din Parlament sunt hoti putem extrapola si sa spunem ca toti romanii sunt hoti, asta ar insemna ca si noi suntem hoti. Poate tu esti hot dar eu sigur nu-s. In concluzie pot sa accept faptul ca nici Dehelean nu-i hot mai ales ca n-a facut pana acum politica si ca e deputat USR, partid care are in criteriile de admitere si prevederea ca membri sa nu fie condamnati penal pt fapte savarsite cu intentie!!!
Postat 18 Martie 2018, 00:16 de Totio
Totio
Are exact aceiasi legatura ce o au si restul penalilor din parlament si camera deputatilor.Arata-mi te rog O SINGURA PERSOANA din politica romaneasca,care NU are legatura cu acest cuvant....
Postat 17 Martie 2018, 06:31 de Citizen
Citizen
Poți să fii mai specific? Care-i legatura dintre cuvântul penali și Dehelean?
Postat 17 Martie 2018, 00:53 de Totio
Maxi LOL
Fără penali....si spune asta exact Dehelean.....;-)))))))))))))
Postat 16 Martie 2018, 16:35 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON