URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2015, 09:10

Extremiştii maghiari care cer refacerea Ungariei Mari nu găsesc adepți la Oradea

Extremiştii maghiari care cer refacerea Ungariei Mari nu găsesc adepți la Oradea sursa foto: Facebook HVIM
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Extremiştii maghiari din ”Mişcarea tinerilor din cele 64 de comitate”, care sâmbătă seară aveau programată o întâlnire pentru recrutare de simpatizanți într-un pub orădean, au suferit un eșec răsunător. La manifestare s-au strâns doar 10 persoane, cu tot cu organizatori.

”Pe 28 februarie desfacem steagul la Oradea. Vino să te întâlnești cu mișcarea ardeleană! Fii parte din rezistența maghiară!”. Aşa suna anunțul postat pe pagina de Facebook a organizației extremiste ”Mişcarea tinerilor din cele 64 de comitate” - filiala Ardeal, care vestea o întâlnire cu simpatizanții orădeni sâmbătă seară, de la ora 18, într-un pub orădean.

Deși în spațiul virtual înștiințarea a strâns peste 170 de aprecieri, la manifestare s-au adunat doar 10 persoane, cu tot cu organizatori. Îmbrăcați în tricouri sau bluze negre, imprimate cu imaginea dictatorului fascist Horty Mijklos, ori cu harta Ungariei mari, tinerii s-au închis într-o sală retrasă a localului.

Încăperea au rezervat-o fără să pomenească scopul real al manifestării, stârnind astfel și nemulțumirea proprietarilor, care au aflat de la BIHOREANUL că adăpostesc un grup de extremiști. ”A venit o persoană și a solicitat să i se închirieze o sală din local pentru o întâlnire. Noi am crezut că e o întâlnire aniversară”, a  explicat patronul localului.

Ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise nu e clar, deoarece grupul a refuzat să permită accesul reporterului BIHOREANUL pe motiv că e o ”întâlnire privată”. Stropită, însă, cu vin, cafele și cu o proiecție de film!

Întâlnirea eșuată de la Oradea face parte dintr-o serie de întruniri organizate de asociaţie în Ardeal, ultimele două în Odorheiu Secuiesc (26 februarie) și Baraolt (27 februarie). Principalul scop al manifestărilor este recrutarea de noi membri și strângerea de semnături pentru ca scriitorul Wass Albert, considerat criminal de război în România, să aibă câte o stradă în cât mai multe orașe din Transilvania.

Mișcarea de Tineret 64 Comitate (denumit și HVIM) este o organizație de extremă dreapta care militează pentru anularea tratatului de la Trianon, refacerea Ungariei Mari și alipirea Transilvaniei la Ungaria. De altfel, cele 64 de comitate din denumirea organizației fac referire la organizarea administrativ-teritorială din perioada imperiului austro-ungar.

HVIM a fost fondată de extremistul maghiar Toroczkai László, cunoscut pentru atitudinea sa antiromânească. În urmă cu doi ani, Toroczkai a și fost dat în consemn la frontieră, iar în octombrie 2013, în momentul în care a încercat să intre în România prin Punctul de trecere a frontierei Salonta, a fost întors din drum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
bravo
INAMICUL COMUN al romanilor si ungurilor e saracia, ai pus punctul pe I ... ratatii astia pot face cite "intilniri private" vor, nu ii baga in seama nici mamele lor.
Postat 02 Martie 2015, 19:19 de PueMonta
BARATOK lasati prosteala
Stiu ca aveti adrenalina in voi dar n-o canalizati spre directia necesara.INAMICUL COMUN al romanilor si ungurilor are un nume:BANCHERII INTERNATIONALI.Jegurile astea distrug toate tarile; nu numai Romania si Ungaria sufera din cauza saraciei ci multi altii. Cu prosperitate in tarile noastre,nu v-ati mai bate capul cu . Asa ca daca tot aveti chef de actiune ridicati-va impotriva BANKSTERILOR ei sint tinta voastra nu Transilvania.
Postat 02 Martie 2015, 10:47 de SLAYER
eu
(...) chiar vreti sa va arat ca de mare e bozgorimea voastra?
Postat 01 Martie 2015, 23:11 de Dracu
gunoaie indoctrinate
Hahaha doar 10 cu organizatori cu tot! Sunteti din ce in ce mai penibili, mai bine vi-ati gasi un scop util in viata. Transilvania este pamant romanesc, asa a fost, asa este si asa va fi. Vreti sa faceti parte din ungaria nu va opreste nimeni sa va mutati domiciliul. Ma bucur sa vad ca in Oradea nu exista atata imbecilitate bozgoreasca ca in alte parti. Totusi era bine ca politisti locali sa fi mers pana la acesti tineri pierduti si sa le dea ca premiu amenda maxima pentru cei care purtau tricouri cu criminalul de razboi horty. Nu ar trebui sa fie permis idolarizarea unor criminali de razboi pe teritoriul tarii.
Postat 01 Martie 2015, 17:32 de Cristea
gunoaie iredentiste...
Trebuie cumva cheltuite rublele lui Putin, dar țucălarii astia hortysti in semn de respect trebuiau sa bea votca nu vin si cafele. Putin a ajuns sa finanteze inclusiv formatiunile neonaziste, doar-doar va reusi sa rupa UE si NATO.
Postat 01 Martie 2015, 10:20 de vasyion
Prostimea post-Trianon !!!
Nici nu-şi imaginează caraghioşii ăştia ce efecte ar trăii maghiarii, dacă s-ar trezii cu vreo 10.000.000 de români, slovaci, sloveni, ucraineni, etc ... alipiţi la aşa-zisa "Ungaria Mare" ... s-ar ruga la Dumnezeul lor 24/24h ca să se revină la starea anterioară "unificării" !!! Ca român sunt de acord cu programul lor, pentru un experiment teoretic, nu de alta dar aşa s-ar potolii toată ungurimea cam 1.000 de ani de acum înainte, că şi-ar scoate ochii între ei !!!
Postat 01 Martie 2015, 10:14 de WinDos
no, si astia
asa tineri si atat de extremisti???
Postat 01 Martie 2015, 09:59 de HXH
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON