URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2011, 13:45

Escrocii de la casa de schimb valutar Exchange, trimişi în judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu a anunţat, marţi, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi procurorii DIICOT din Oradea au finalizat ancheta într-un dosar privind înşelăciuni prin case de schimb valutar, din cele 20 persoane cercetate, 4 români şi 4 bulgari fiind trimişi în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni.

"Inculpaţii sunt acuzaţi că, în perioada 2006 - 2009, au elaborat o strategie de afişare a cursului de schimb valutar practicat de firma respectivă, menită să inducă în eroare clienţii şi, prin amăgire, să îi determine să vândă valuta la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii BCCO Oradea, au fost identificate cinci modalităţi frauduloase de afişare incorectă a informaţiilor de schimb valutar, prin care clienţii să fie înşelaţi cu 0,5 - 0,6 lei la fiecare Euro schimbat.

Astfel, la fiecare din respectivele case de schimb valutar din Oradea au fost amplasate atât în exterior, cât şi în interior, pe acelaşi suport, şi la o distanţă de 2 - 3 cm, câte două panouri care conţineau un volum mare de informaţii referitoare la cursul de schimb pentru cecuri de călătorie, comisionul practicat, cursul BNR, cursul de schimb pentru bancnote uzate etc., pentru a înşela clientul neavizat sau grăbit cu privire la informaţia principală de interes pentru acesta, respectiv cursul la care urma să fie cumpărată valuta. Cursurile reale de schimb practicate de societate, erau afişate în partea dreaptă jos a panourilor, cu corpuri mici de litere, greu vizibile.

"Strategia a fost elaborată de patronii societăţii, patru cetăţeni bulgari, care ulterior i-au atras şi pe cei 16 angajaţi de la cele cinci case de schimb valutar deţinute de societate în Oradea. Aceştia au fost instruiţi cu privire la modul de amplasare a celor două panouri, la cifra cursului ce trebuia afişat, la ademenirea verbală a clienţilor, la omisiunea de a-i informa verbal cu privire la cursul real de schimb ce urma să fie practicat şi la suma pe care urmau să o primească, precum şi la refuzul de a restitui sumele cu care au fost păgubiţi", a explicat inspectorul principal Alina Dinu.

Potrivit ofiţerului, în total, în perioada noiembrie 2006 - octombrie 2009 reprezentanţii firmei de schimb valutar au înşelat 232 de persoane, prejudiciul total în cauză fiind de 292.677,8 lei.

"În urma demersurilor făcute de poliţiştii orădeni la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în cursul anului 2009 a fost emis un ordin care a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2010 şi care reglementează în mod explicit modalitatea de afişaj a cursurilor de schimb pe panouri, precum şi faptul că, dacă clienţii au nemulţumiri cu privire la cursul de schimb afişat şi suma de bani primită, au dreptul să solicite, în termen de 48 de ore, restituirea integrală a sumelor de bani", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

În urma anchetei, opt persoane, 4 cetăţeni bulgari şi 4 români, au fost trimişi în judecată şi riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani. Alţi opt români, angajaţi ai caselor de schimb, au fost sancţionaţi administrativ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
38 Comentarii
nu stiu daca e de ras
nu stiu daca e de ras....saracia starneste frustrare si disperare...cazurile de furt,talharie vor fi din ce in ce mai dese in Romania.Foamea nu se potoleste cu consolari.
Postat 14 Octombrie 2014, 20:33 de silvia
o psihopata in minus
ACUMA DACA TE SALTA ASTIA POATE O SA AVEM SI NOI LINISTE IN BLOC.MAI RAMANE DOAR TACTU PSIHOPAT,DA VOCEA TA DE SCHIZOFRENICA NU NE MAI VA DA TREZIREA.--- DOAMNE AJUTA-SPER CA INSTANTA SA FACA DREPTATE SI SA TE TRIMITA LA RACOARE-TRATAMENTUL LA CAP IL SPONSORIZAM NOI
Postat 09 August 2014, 15:18 de vecin
))))))))
de ce ar fi invatrat?cartea nu e pt capul oricu....furtul da....
Postat 19 Iulie 2014, 21:23 de anonim
de ce nu ai invatat?
a....si acesta este motivul pt care nu ai depasit never nota 7....si sapte era tras de par,avand in vedere ca este analfabeta... adevarat ca realitatea ta(imaginara) era usor de suportat,cea conform careia numai copiii cu bani primesc note mari.....
Postat 16 Iulie 2014, 23:30 de anonim
mai visezi sa te faci mare?
CORI,TU NU STII SA SCRII IN LIMBA ROMANA....DAR VISAI SA DEVII AVOCAT)))))))))))))))EU NU AM AUZIT DE AVOCATI ANALFABETI....TU AI AUZIT????))) cu restul jignirilor aduse nu sunt de acord,viata in romania te obliga sa devii sluga ieftina pt turci urati cu spume,eu te invinovatesc ca nu ai invatat inca sa scrii
Postat 12 Iulie 2014, 17:45 de pt cori
ce nu stiti voi
despre saracie se pot face multe filme,insa nu vreo comedie
Postat 01 Iulie 2014, 20:41 de adevar
cine e asta?
in asta de care radeti voi s-au intalnit hotia,prostia saracia))) sau poate......astea sunt cauzele hotiei in Romania=saracia si prostia
Postat 24 Iunie 2014, 22:03 de ANONIM
HUUUUA HOTII
NUMAI HOTIE IN ROMANIA...de la paduchiosi pana la ministrii toti fura pe rupte
Postat 18 Iunie 2014, 21:03 de hotie in ROMANIA
sfat sfant
Cori....cand iti pregatesti valiza de puscarie,sa-ti pui multe conserve de acasa.La penitenciar mancarea e cam scumpa si o ti se faca foame
Postat 12 Iunie 2014, 21:26 de amant
logic
logic ca politia stia...erau intelesi.contracost evident
Postat 11 Iunie 2014, 00:38 de emanuel
militia stia
MILITIA STIA DE ACESTI ESCROCI DECAND UNCTIONA EXCENGE-UL ))))))))))
Postat 08 Iunie 2014, 21:15 de dan
trist....
decat sa radeti de afectiunile ei mai bine ati ajuta-o.Daca tot sunteti asa bazati luati-o ca menajera pe la voi,asa va avea si ea banuti si de avocati...si de psiholog....pt ca da,are o usoara deviatie psihica
Postat 04 Iunie 2014, 20:27 de ktalin
))))
CITAT DIN INTELEPTUL TEXT -noi romani- )))))nu cred ca esti romanca...scrii anapoda limba romana
Postat 20 Mai 2014, 00:02 de ADAUGARE
)))))
AOOOLOOO...mai bine o inchideati p-asta la executare ,acolo o mai puneau la scris si citit.....nu stie sa puna un =i= la final de cuvant... HALAL PREGATIRE SCOLARA!CHIAR AI DIPLOMA DE 8 CLASE,STIMATA HOATA??????????
Postat 19 Mai 2014, 23:58 de doamne fereste
analfabetoooooooooooo
CORINAAA,INVATA SA SCRII SI DUPA SA-TI DAI CU PAREREA CORECTARI=SE SCRIE =STRICT AVOCATII MEI= =SE SCRIE=VOI MOLDOVENII =PRETUTINDENI SE SCRIE LEGAT NU CUM L-AI SCRIS TU DECI=CONJUCTIE CONCLUSIVA=NU POTI INCEPE O PROPOZITIE CU EA TU CHIAR AI TRECUT DE CLASA A 5-A?????))))))))))))
Postat 18 Mai 2014, 15:54 de anonim
TEPES,UNDE ESTI/?
CAT BINE FACEA TEPES CAND TRAGEA HOTII IN TEAPA....ATUNCI NU AR FI EXISTAT FAPTE DE GENUL
Postat 17 Mai 2014, 22:43 de LIVIU
multumiri redactiei
FRUMOS DIN PARTEA ZIARULUI CA IDENTIFICA ESCROCII...DAR SI MAI FRUMOS AR FI FOST DACA NE PREVENEAU INCA DECAND PRACTICAU....AR FI EXISTAT MAI PUTINE VICTIME!
Postat 17 Mai 2014, 22:38 de anonim
pt CORINA
cate greseli de exprimare si de scriere ai facut un mesajul in care incercai penibil sa te scuzi....Se vede ca ai fost certata cu profu de limba romana-care ti-a prevazut viitorul
Postat 17 Mai 2014, 22:35 de razvan
de retinut
SA NE INTELEGEM in moment in care faci un fapt antisocial atragi antipatia publica.Furtul,prostituatia sunt fapte antisociale-de aici ura oamenilor muncitori si cinstiti
Postat 17 Mai 2014, 22:33 de silvia
NU ERA JEGOS,II PUTEA GURA
PT CA ASA PUT TURCII,IDIFERENT CAT S-AR SPALA
Postat 17 Mai 2014, 21:07 de MIRELA
)))))))))))))))
acum fara rautate...dar ce obiective ai atins tu draga?dosarul penal si crizele epileptice pe care le ai?)))))puternica nu vei fi never pt ca esti labila...iar reputatia prosta in strainatate o avem din cauza fetelor ieftine ca tine si din cauza hotilor ca tine....romania este recunoscuta pt prostitutie si hotie-ESTI REPREZENTANTA DE BAZA-aici ai dreptate
Postat 17 Mai 2014, 20:59 de replay
Scandal cu valuta pentru Romania
Multumesc pentru toate injuriile aduse familiei mele si mie personal. De dosarul meu se ocupa strict avocati mei si instanta sper sa ia o decizie justa. Ciudat este ca numai voi moldoveni sunteti atat de rai ca pe acest site s-a scris doar despre mine Deci calitatea noastra ca oameni asta este dupa cum suntem vazuti pre.tutindeni. Va doresc numai bine si toate cele bune viata mea merge inainte cu bune si cu rele. Si multumesc turcului ala jegos de care vb toata lumea pentru ca a fost om cu mine si el si mai ales familia lui, noi romani de asta suntem asa cum suntem ca purtam de grija altora. Ura voastra m-a facut mult mai puternica.Inca o data va multumesc datorita voua mereu mi-am atins obiectivele propuse
Postat 07 Mai 2014, 08:20 de Corina Boicu
ROMANIA....I LOVE YOU
saracia in romania......PUN PARIU CA TOT BASESCU E DE VINA))))))))))))))
Postat 01 Mai 2014, 22:40 de anonim
cunostinta
sunt colega si vecina cu corina....nu are rost sa criticam,sa judecam atata vreme cat ea acasa are o situatie f urata=un tata bolnav psihic si o mama care il indura pt ca nu are servici si singura nu se poate intretine.fata probabil a fost satula de crizele lui tasu si de faptul ca nu avea bani.....cat sa rezisti in scandaluri generate de Saracie?DACA ERA O FETITA DE BANI GATA merita acuzata...insa una este SA MUNCESTI PT PAINE ALTA ESTE SA MUNCESTI PT COZONAC
Postat 01 Mai 2014, 17:52 de vecina si colega cu
))))
dar si terepia costa....de unde voiai sa aiba ea bani?pe atunci nu fura))))corina,corina....se pare ca ai fost predestinata menajului....toata viata ai sa traiesti din maturat ....da acun nu stiu cine te va mai baga in casa....cel mai probabil ai sa maturi strazile infecte ale Bucurestiului
Postat 30 Martie 2014, 18:44 de mirela
tratament?
DACA TE TRATEAI LA PSIHIATRIE CAND TI-A INDICAT DIRIGINTELE...VIATA TA ERA ALTA...MAI SANATOASA....
Postat 14 Martie 2014, 22:13 de ceobanu
lol
corina....las-o pe aia....si ce daca si-a cumparat diplomele?macar are acum cu ce se lauda si angaja....pe cand u?cine te angajeaza cu dosare penale si datorii la oamenii in mana carora ai baatg mana?)))))))ea nu este un caz distrus....tu da....esti o distrusa care va fi mereu sluga la turci infecti,batrani si...zgarciti
Postat 11 Martie 2014, 00:04 de MONICA
)))))))))))
ACEST SIT ESTE DE STIRI-NU ESTE INUTIL.....inutil societatii sunt ESCROCII...SI FFFFFFF BINE CA NI-I PREZINTA...SA STIM SA NE FERIM DE PADUCHII SOCIETATII
Postat 10 Martie 2014, 22:25 de vam
corino...lasa-te
))))))))))) CORINA....NU TE MAI SCOATE!!!! nu e nimeni mai jos decat tu...ai tintit tu sus...dar esti facuta pt partea de jos,sau...din dos
Postat 10 Martie 2014, 20:48 de cata
replay
ingrid vorbesti cumva de familia ta taica tu care a primit 6 ani cu suspendare si care a falimentat romanceram pentru a termina tu liceul???? cred ca asa cand platesc parinti capacitatea, bac-ul copiii lor stau pe site-uri inutile. Si complexati de saracie te refereai tot la ai tai ca din cate stiu au fost foarte saraci..... sau nu e asa ..... si cu suspendarea astea te-au maritat de la 20 de ani cu unul cu bani ca la tigani ca daca ramai singura mori de foame bine ca te-a luat ala saracul de el
Postat 29 Noiembrie 2013, 21:54 de anonim
o familie perfecta
tasu si-a dau fetele la furat si la prous pe cativa banuti ca sa scape de o portie de ciorba de la masa ACEASTA ESTE FAMILIA BOICU DIN ROMAN
Postat 02 Septembrie 2013, 21:15 de catalin
toate cele enumerate erau niste tarfulite amarate din oradea
Totodată, instanţa a decis ca administratorul firmei, Raluca Adina Pantea, să execute 11 ani de închisoare cu executare în penitenciar, la fel ca şi patru dintre casieriţe: Geanina Gabriela Pantea, care a încasat 5 ani de închisoare, Monica Gladis Iaroş, condamnată la 4 ani şi 6 luni de închisoare, respectiv Angela Oros şi Anita Dărăban, care au încasat câte 4 ani de închisoare. Mai ieftin a scăpat Corina Boicu, condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Tribunalul Bihor a dispus, de asemenea, ca cei opt inculpaţi să plătească solidar paguba creată clienţilor, în sumă de 292.677 lei. Sentinţa dată de Tribunalul Bihor nu este definitivă. Ea a şi fost atacată, prin apel, iar procesul va continua la Curtea de Apel Oradea.
Postat 22 August 2013, 19:45 de catalin
colege cu corina
nu mi se pare de ras...era doar o biata fata complexata de saracie...rau ...suficient de rau astfel incat sa se prostitueze cu turci urati si jegosi si sa practice inselatoria pt cativa banuti...daca ar fi provenit dintr-o famimile demna si cu posibilitati nu ar fi ajuns in halul asta!
Postat 22 August 2013, 19:39 de ingrid
si Corina boicu?
CORINA...NU S-A SINUCIS?:))))))))CUM A PROMIT VESTEA BOICU CORINA??
Postat 18 August 2013, 00:50 de catalin
ESCROCI TRIMISI IN JUDECATA LA IASI
ESCROCI TRIMISI IN JUDECATA La Iasi – escrocii tepari ALAZAROEI CATALINA si concubinul acesteia BARBIERU ION CRISTIAN au fost si ei trimisi in judecata ! Cunoscuti in zona Moldovei drept tzepari cu CEC-uri si B.O. fara acoperire in contul bancar – recidivistii ALAZAROEI CATALINA si proaspat eliberatul din penitenciarul Iasi BARBIERU ION CRISTIAN au fost trimisi in data de 06.03.2013 in judecata pentru savarsirea infractiunii de EVAZIUNE FISCALA – direct la Tribunalul Iasi – in dosarul 3123/99/2013 – prejudiciul fiind extraordinar de mare !
Postat 27 Martie 2013, 12:19 de TARNAUK ANDREI
@A & Abarta
Excelente comentariile ! Si pertinente ! Ar mai fi de adaugat ca organele i-au ,,stors'' bine pe ,,baieti'' ! Fara complicitatea a o gramada de organe, ,,afacerea'' se stingea de a doua zi ! Asa ca....
Postat 23 August 2011, 18:13 de .
Felicitari
Extraordinar...dupa o caruta de ani cineva ia masuri...si noi am fost inselati de acesti oameni si am sunat la protectia consumatorului care bine mersi ne-au spus ca nu le pot face nimic pt ca vezi doamne nu au temei legal in baza caruia sa actioneze...mai bine spus erau si ei corupti si "nu aveam temei legal". Chiar si cei de la protectia consumatorului recunoasteau ca nu suntem singurii care am facut reclamatie si ca exista ceva proiect de lege bla bla...doar ca i-am mai lasat in plin centrul orasului sa mai activeze inca vreo 3 ani...
Postat 23 August 2011, 14:47 de A
Escrocii?!!!
Escrocii aia da...dar escrocii care le-au permis sa deschida firma in Romania? Aia nu au nici o vina? Autorizatiile de la Banca Nationala cine le-a dat? Cine a facut posibila aceasta afacere? Din nou justitia isi face datoria ar zice unii oligofreni, dar justitia nu are treaba cu cei carora li se deconta din afacerea asta, fiindca sigur s-a decontat undeva sus. Cum de s-au inchis? A cazut de la putere cel care primea bonusurile sau au fost neintelegeri pentru bani contra protectie? Poate d-aia s-au sesizat tocmai acum procurorii fiindca logic ar fi foat sa le inchida dupa prima plangere facuta nu?
Postat 23 August 2011, 14:29 de barta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON