URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2012, 15:55

Episcopul Sofronie al Oradiei a sfinţit troiţa Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Troiţa din curtea Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi din strada Şelimbărului, ridicată de firma Repcon prin directorul general Mircea Nistreanu, a fost sfinţită duminică de Prea Sfinţitul Sofronie Drincec, episcopul Oradiei şi Bihorului, însoţit de un sobor de 14 preoţi. La eveniment au luat parte peste 700 de credincioşi din cartierul Rogerius, dar şi politicieni precum senatorul Cornel Popa, deputatul Lucia Varga sau fostul primar Mihai Groza.

Sfinţirea de troiţei a avut loc cu ocazia hramului bisericii, Sfinţii Trei Ierarhi Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur şi s-a ţinut cu o zi mai devreme pentru ca Prea Sfinţitul să poată participa luni la festivităţile de la Facultatea de Teologie şi Seminarul Teologic care are acealaşi hram. "Acesta este primul hram sărbătorit în biserica nouă. Până în luna septembrie slujbele s-au oficiat la demisol, aşa că am aşteptat cu nerăbdare să venim să slujim aici", a spus episcopul Sofronie.

Biserica luminii

Construită cu ajutorul financiar al firmei Repcon prin contribuţia directorului Mircea Nistreanu, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi se numără printre cele 64 de lăcaşuri de cult aflate în construcţie pe teritoriul Eposcopiei Ortodoxe a Oradiei. Biserica formată dintr-un demisol şi o construcţie cu două balcoane este una dintre cele mai luminoase din oraş şi este dotată cu încălzire prin pardoseală, geamuri termopan şi finisaje elegante.

Pentru ca interiorul bisericii să fie finalizat mai este nevoie doar de picturi şi iconostas. "Meritul ridicării acestei biserici, ca şi a troiţei din curte, îi aparţine domnului Nistreanu. Dacă nu ar fi fost domnia sa să ne ajute nu am fi ajuns la liman. Iată că cu ajutorul său şi a donatorilor, dintre care mulţi au dorit să rămână necunoscuţi, biserica aceasta va rămâne peste vremuri. Vor veni generaţii care aici se vor boteza, apoi se vor căsători, apoi se vor înmormânta şi alte multe generaţii aici se vor ruga după ce noi de mult vom fi fost plecaţi", a spus preotul paroh, Ioan Bala.

"Dumnezeu să apere lucrările pe care le-am făcut!"

Prezent la eveniment, ctitorul lăcaşului de cult, Mircea Nistreanu a promis că va sprijini în continuare eforturile credincioşilor din cartierul Rogerius să îşi finalizeze construirea bisericii, aşa cum a făcut şi până acum ajutând la ridicarea lăcaşului de cult şi a troiţei.

"Am făcut-o pentru credincioşi, pentru noi şi pentru ca Dumnezeu să apere lucrările pe care le-am făcut pentru oamenii din judeţul ăsta", a spus Nistreanu. Directorul general al Repcon a mai spus că la demisolul clădirii va amenaja spaţii cu destinaţie de farmacie şi loc de distribuţie a hranei, ambele destinate săracilor din cartier.

Construcţia Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi a început în anul 2002, de Rusalii, iar sfinţirea demisolului s-a oficiat pe 34 aprilie 2005, când s-a şi ţinut prima slujbă în noua biserică. La această dată a luat sfârşit perioada de cinci ani şi jumătate în care părintele Ioan Bala a ţinut slujbe pentru credincioşii din Rogerius în una dintre sălile de clasă a Şcolii Generale 16 din apropiere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mergi des la biserica
Mergi des la biserica daca detii astfel de informatii. Toate bisericile din oras sunt arhipline duminica si in sarbatori. Oricum, linisteste-te. Nici o biserica nu s-a facut din jertfa ta. Asa ca ...
Postat 30 Ianuarie 2012, 00:23 de bb
aa
D-zeu sa ma ierte da mai lasati-ne cu atatea biserici,care is pline doar de 2 ori pe an,mai bine ati face spitale
Postat 29 Ianuarie 2012, 19:19 de aa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON