URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2017, 16:00

Eliberarea Oradiei: 98 de ani de administraţie românească, sărbătoriţi cu defilare pe lapoviţă (FOTO/VIDEO)

Circa 200 de orădeni, în cea mai mare parte oficialităţi şi reprezentanţi ai unor instituţii de stat, au luat parte joi la festivităţile ocazionate de împlinirea a 98 de ani de la intrarea în oraş, pe 20 aprilie 1919, a trupelor conduse de generalul Traian Moşoiu şi, implicit, instaurarea administraţiei româneşti în Oradea.

Festivităţile au început la ora 12, cu o slujbă de Te Deum oficiată la Biserica cu Lună de un sobor de preoţi condus de protopul de Oradea, Dorel Rusu, sub atenta supraveghere a episcopului Sofronie Drincec, însoţit de episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

La eveniment au participat, printre alţii, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, senatorul Cornel Popa, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie, Constantin Badea, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian şi comandantul Garnizoanei Oradea, colonelul Viorel Buhaş.

Odată oficiat serviciul religios, alaiul oficialităţilor s-a deplasat pe strada Avram Iancu, la statuia generalului Traian Moşoiu de lângă Parcul Bălcescu.

Rimler şi Moşoiu

Desfăşurate pe lapoviţă, în bătaia unui vânt usturător de iarnă, festivităţile în aer liber s-au desfăşurat în faţa unui auditoriu mai retrâns decât în anii trecuţi şi au demarat cu o alocuţiune a primarului Ilie Bolojan pe tema însemnătăţii zilei de 20 aprilie 1919. Bolojan a vorbit liber, dovedind o uşurinţă a discursului, şi a nominalizat două persoanalităţi orădene care au avut un rol determinant în desfăşurarea evenimentelor.

Edilul l-a evocat pe Rimler Karoly, pe care l-a definit drept "unul dintre cei mai importanţi primari ai municipiului Oradea" atât pentru realizările edilitare, începând de la construcţia palatului administrativ al oraşului până la cea a complexului "Vulturul Negru", cât şi pentru gestul de a preda oraşul trupelor române pentru a evita distrugerea lui în timpul luptelor duse împotriva trupelor bolşevice conduse de Bella Kun.

Cea de a doua personalitate evocată de primar a fost generalul Traian Moşoiu, comandantul trupelor româneşti din Transilvania, iar ulterior, timp de zece ani, senator de Bihor. "Traian Moşoiu a contribuit mult la dezvoltarea oraşului. În calitate de ministru al Transporturilor a fost cel care a pus bazele căii ferate Oradea - Arad, un fel de autostrada Transilvania a vremurilor noastre", a explicat edilul.

"Oraşul nu este al unei administraţii"

Primarul Bolojan a amintit cele două personalităţi pentru a arăta că "oraşul nu este al unei administraţii sau alteia, ci a orădenilor, indiferent de etnia şi confesiunea lor" şi pentru a da un exemplu clasei politice de astăzi.

"Este foarte important ca, acolo unde eşti, în Parlament, Consiliul Judeţean, Primărie sau diferite companii, să faci ceva. Dacă reuşeşti să laşi în urma ta lucrurile mai bune decât le-ai găsit înseamnă că nu ai trecut pe acolo degeaba", a spus primarul, care şi-a îngheiat discursul cu formula: "La mulţi ani, dragii mei! La mulţi ani, Oradea! Doamne ajută!".

Discursul primarului a fost urmat de aserţiunea fostului comandant al Garnizoanei Oradea, în prezent preşedintele asociaţiei culturale "Avram Iancu", Grigore Bartoş, care a evocat meritele militare ale generalului Moşoiu, şi de un recital al corului cu acelaşi nume.

Absenţi nemotivaţi

Festivităţile s-au încheiat cu o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia generalului Moşoiu şi defilarea gărzii de onoare.

Momentul a fost deschis de prefectul Claudiu Pop, după care au depus coroane, pe rând, reprezentanţi ai unor instituţii precum Primăria, Consiliul Judeţean sau Garnizoana, ai filialelor unor partide precum PNL sau PSD, şi instituţii şcolare cum ar fi Liceul Onisifor Ghibu sau Colegiul Naţional Emanuil Gojdu.

De la eveniment au lipsit cu desăvârşire reprezentanţii comunităţii maghiare, care nu consideră că au ce sărbători pe 20 aprilie. Spre exemplu, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, UDMR-istul Pasztor Şandor, a fost reprezentat de vicepreşedintele Ioan Mang, iar reprezentanţii UDMR nu au luat parte la festivităţi.

Primarul Ilie Bolojan, organizatorul evenimentului, a refuzat să facă orice comentariu. "Noi doar am organizat aceste festivităţi. Cine a dorit să participe, a fost de faţă, cine nu, nu!", a spus edilul.

Citiți și articolul Ziariştii „Bihari Napló” boicotează festivităţile Primăriei organizate în cinstea intrării trupelor lui Moşoiu în Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON