URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2016, 16:58

"El face ceea ce nu face Statul": O mână de orădeni s-au solidarizat cu proprietarul azilului din Dumbrava, amendat pentru muncă la negru (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup format din 9 persoane care se solidarizează cu proprietarul azilului din Dumbrava, Viorel Paşca, amendat săptămâna trecută de ITM pentru muncă la negru, s-a strâns, vineri după amiază, într-un soi de protest în faţa sediului Prefecturii şi al Consiliului Judeţean, din Parcul Traian.

Oamenii au venit în urma unui eveniment creat pe Facebook de orădeanul Ioan Popa Baciu, iniţiatorul protestului. A fost un manifest paşnic, fără scandări, însă cu pancarte cu imagini ale unora dintre cei 200 de oameni fără adăpost cazaţi de Viorel Paşca în casele lui. "Eu sunt Paşca", "El face ceea ce nu face Statul", "Respectaţi drepturile omului" sau "Unitate fără brutalitate" sunt câteva dintre mesajele transmise de cei prezenţi.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Paşca este cunoscut bihorenilor ca fiind "bunul samaritean" după ce - în ultimii 10 ani - a strâns în casele sale sute de persoane, majoritatea bătrâni, bolnavi, fără familii şi fără locuinţe, pe cont propriu. Acum, adăposteşte 200 de persoane, iar activitatea, spune el, şi-o susţine numai din donaţii şi cu ajutorul oamenilor din sat, care vin să îl ajute. 

"Îl susţinem pe Viorel Paşca şi ceea ce face el la Dumbrava, adică pe cei 200 de oameni pe care el a decis să-i ajute să moară cu demnitate, să nu rămână pe străzi, să nu rămână sub poduri, să nu îngheţe iarna, să nu moară de cald vara. Dacă omul acesta a înţeles că trebuie să se implice, tu, ca Stat, nu trebuie să-i tai picioarele, dimpotrivă. Statul nu ar trebui să îl sancţioneze, ci să îl sprijine", le-a explicat jurnaliştilor Ioan Popa Baciu, iniţiatorul protestului.

În esenţă, manifestanţii le reproşează autorităţilor că, în loc să îl susţină pe Paşca, îl amendează, cu toate că Statul nu şi-ar permite să îi ţină pe cei 200 de oameni fără adăpost, "cazaţi" de el. "Viorel Paşca ne-a dat o lecţie de omenie extraordinară şi reuşita lui - acum 10 ani a dus două persoane în casă să aibă grijă de ele, iar acum sunt peste 200 - ar trebui să se regăsească în multe locuri din ţara asta", a spus şi Alin Cristea.

Cei prezenţi au spus că vor milita ca azilul din Dumbrava să fie ajutat şi că în acest sens se vor adresa atât Prefecturii, cât şi Consiliului Judeţean Bihor şi altor instituţii.

"El face ceea ce nu face Statul, pentru că dacă Statul ar face tot ceea ce ar trebui să facă, ceea ce s-a obligat atunci când a semnat declaraţia pentru protejarea Drepturilor, respectiv protejarea persoanelor vulnerabile, nu s-ar fi ajuns aici. Urmează ca noi, cei care ne-am adunat aici, să constituim un nucleu, să punem la punct câteva detalii şi o listă cu solicitările noastre, pe care trebuie să le înaintăm către cei care trebuie să le îndeplinească", a mai spus Popa Baciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
ADEVARUL v-il spun EU !
A da ! si inca ceva:tatal meu vitreg dupa ce a murit la Pasca slab ca un 'ogar', a fost inmormantat la Oradea avand groapa cumparata in timpul vietii si nu Pasca i la cumparat, ia fost pus un bat de cruce si 'adio'. Iar ca sa spui ca esti 'bunul samaritean' mi se pare o exagerare deoarece 'samariteanul' a ajutat un om dandui mancare, spalandul,si dandui unde sa doarma, nu sa folosit de banii acestui om sa cheltuie pe alti oameni cum face Pasca, or ce a facut cu cei 24.000de lei pe care ia luat de pe urma tatalui meu vitreg ? si aici e vorba numai de 'un om'. OARE ACEL SAMARITEAN a facut 'RECLAMA' cu poze pe 'FACEBOOK'??? A ! ca nu a axistat atunci ?cred ca nu a facut reclama cum face Pasca care deja pare "a cersit'-cea ce face : dati-mi orice numai dati-mi ceva ca eu fac ceva ! Dansul a intretinut din pensiile celor care au avut precum si tatal meu vitreg, alte persoane care nu aveau pensie insa numaul acestora era cu mult mult mai mic ca acelor cu pensie destul de marisor astefel ramanand si lui destul de multicel, nemaivorbind cat castiga din donatiile pe care le are deoarece pur si simplu le 'cere',ori nu de asta se lauda pe ''FACEBOOK' ?? Ce cauta pocaitii pe facebook ?daca nu din interes ?-hai sa fim realisti !
Postat 07 August 2016, 11:48 de klaudya
ADEVARUL v-il spun EU !
Va spun eu o intamplare cu acest om Pasca.Eu am avut un tata vitreg pe care Pasca l-a dus la Dumbrava de la Spitalul Judetean Oradea.Tatal meu vitreg a avut o pensie de 550 lei care mai apoi s-a marit la veo 600,a stat la Pasca 40 de luni /circa 600x40=24.000lei/atata a incasat Pasca de pe urma tatalui meu vitreg.Atata precis ca nu a cheltuit pe el deoarece am vazut o poza in care tatal meu a ajuns sa slabeasca rau de tot.Precizez ca tatal meu vitreg nu a fost un om bolnav,a fost un om foarte rautacios pocait'iehovist' care nu si-a pretuit familia.Dece a ajuns acolo este mai putin important,situatia este cat castiga Pasca daca in spital se vorbea ca duce la dansul numai oameni care nu au pe nimeni dar care au pensie.Deci ca pocaitii fac ceva gratis este un neadevar.Am avut prilejul sa constat acest lucru ani in sir.Ca mai baga si cativa oameni ai strazii este numai o perdea cu care se poate ascunde adevarul.Mi se pare nedrept sa fie numit 'Bunul Samaritean'atata pot sa spun cu certitudine !!!
Postat 06 August 2016, 21:05 de klaudya
@johnnydj
De ce nu dai o fuga pana la Dumbrava, sa vezi la fata locului? Poate faci si cateva ore de voluntariat, sa vezi cu ce se confrunta oamenii de acolo. Ah, nu! Ca vine iar ITM-ul si-l amendeaza iar, tocmai pentru tine. Si dupa ce te intorci impartaseste-ne si noua impresiile tale. Sa vedem daca coincid cu ideile tale de pana acum.
Postat 01 August 2016, 18:49 de Iuliu
@Iuliu
Si atunci te rog sa imi spui din ce are bani sa tina 200 de oameni, sa intretina 10 case imense, taxe si impozite pe ele, masina, benzina sa se plimbe in fiecare zi zeci de kilometri, sa isi mai si intretina propria familie etc? Din donatii? :))) hai sa nu ne vrajim cu povesti de adormit copiii
Postat 01 August 2016, 14:12 de johnnydj
@ ohnnydj
Omul asta ia oameni care traiau pe strada, desteptule. Fara adapost, fara apropiati, fara PENSIE. Se vede ce e in capul tau, dar nu toata lumea se gandeste numai la capatuire, cum se pare ca gandesti tu in micimea ta. Ce contributii sa plateasca bai? Ca sa sustina nemernici de teapa ta? Si ce treaba are DNA-ul cu asta? DNA este pentru acte de coruptie de peste 1 milion de euro, dar a ajuns favorita nemernicilor ca si tine. Asta e mafie pentru tine, scarbavnicule? Inca ceva, chiar daca ar lasa pensia acolo, asta poate ar face-o unul din X persoane, pentru celelalte cum isi acopera omul acela cheltuielile? Cu aerul primit gratis de la stat? Cu prostia si rautatea de la tine? In Romania aproape nimeni nu face nimic, statul cu atat mai putin, dar TOT timpul sunt specimene care baga bete in roate celui ce FACE ceva. Nu conteaza ca el face ce statul acesta impotent ar trebui sa faca. In ce tara traim, fratilor? Treziti-va dracului o data...
Postat 01 August 2016, 13:05 de Iuliu
Vrajeli 2
Totusi care ii faza cu sloganul asta "Umanitate si nu brutalitate" ... wow zici ca ii razboi si s-au macelarit oamenii ... asta chiar se pricepe sa faca mare tam tam din prostia lui ca nu isi plateste contributiile. Ti-ai asumat ceva? Atunci fa-ti treaba, ca nimeni nu te-a pus ... Oricum le ia pensiile tuturor batranilor... Ii mare mafia in Romania cu chestii de genul "Hai sa il intretinem in schimbul pensiei si a locuintei"
Postat 01 August 2016, 08:07 de johnnydj
Vrajeli
Vrajeli de la omul asta... ii "ajuta" pe batrani in schimbul pensiilor acestor sarmani si de la multi are si proprietati etc. scrise pe numele lui. De unde dracu credeti ca are el bani sa tina 200 de batrani, 10 locuinte imense si sa mai aiba si familia lui de mancat? Abia astept sa intre DNA-ul pe fir si sa va vad apoi cum mai ziceti ce om bun ii asta.
Postat 01 August 2016, 08:04 de johnnydj
???
Cine mai e sef la ITM??? tot Rotar???...mai ia cu ras...
Postat 29 Iulie 2016, 23:38 de Tinas
Organe
Asteptam cu drag ziua cind "actul sexual consimtit" cu persoana cu care ai incheiat actul denumit "certificat de casatorie" sa fie pe baza de programare si cu autorizatie din partea diverselor organe abilitate : CNAS,ITM,ANSVSA,PMO,ANAF,DIICOT,DNA etc. Ogni abuso verra punito
Postat 29 Iulie 2016, 22:07 de excalibur
SI TOTUSI...
Inteleg ca omul face un bine ( vazand persoana care ii ia apararea cu inversunare banuiesc ca pe linie neoprotestanta ) dar si D-l Pasca ar trebui sa respecte LEGEA ! ITM-ul are dreptate cam intotdeauna! Problema este ca ITM-ul nu se baga peste tot din ratiuni de partid! Sunt evitate anumite firme!
Postat 29 Iulie 2016, 21:21 de TDS
Amenda cu suspendare
Daca exista conceptul de inchisoare cu suspendare de ce n-ar fi si "amenda cu suspendare". Pentru ca avem un stat de tip fanariot, unde anaful vrea sa stie pe ce ti-ai cheltuit banii, eventual daca ai consumat prea multa bautura si tigari sa-ti pierzi asigurarea medicala, pensia sau cine stie ce retorsiuni mai inventeaza ei pe parcurs...
Postat 29 Iulie 2016, 21:08 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON