URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2013, 15:21

Efigia întemeietorului obstetricii şi ginecologiei moderne din Oradea, Dr. Alexandru Nemeş, amplasată la Maternitate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 20 de medici şi asistente medicale de la secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean, au asistat sâmbătă dimineaţă, în prezenţa unor invitaţi din ţară şi din străinătate şi a unor oficiali locali, la un moment de restituire istorică pentru medicina din Oradea: dezvelirea, pe zidul Maternităţii, a efigiei comemorative a doctorului Alexandru Nemeş senior, întemeietorul obstetricii şi ginecologiei moderne din această parte a ţării.

Om de ştiinţă, intelectual şi patriot, Alexandru Nemeş a făcut parte, aşa cum a evocat iniţiatorul festivităţii, dr. Petru Chitulea, din generaţia de aur a medicinei româneşti, fiind trimis la Oradea de însuşi Iuliu Haţieganu, cel căruia Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Cluj îi şi poartă numele.

Implicat în societate, militant activ pentru Marea Unire de la 1918, Alexandru Nemeş s-a stabilit la Oradea în 1920, activitatea sa ştiinţifică făcând ca Regele Ferdinand Întregitorul să-l decoreze cu Steaua României în rang de Cavaler şi cu distincţia Meritul Sanitar.

Doctorul Nemeş senior a înfiinţat la Oradea atât prima şcoală de moaşe, cât şi primul spital modern de obstetrică şi ginecologie, în vechiul spital evreiesc, fiind totodată autorul primei operaţii de cezariană reuşite făcute la noi şi a numeroase tehnici chirurgicale novatoare la vremea sa.

"Cinstirea tradiţiilor este o obligaţie de onoare inclusiv a medicilor, inclusă în Jurământul lui Hipocrat", a subliniat doctorul Petru Chitulea, cel care a avut iniţiativa realizării şi amplasării efigiei pe zidul Maternităţii, la rugămintea unuia dintre mentorii săi, doctorul George Filip, acum aproape nonagenar, care la rându-i a lucrat sub îndrumarea lui Alexandru Nemeş, până la moartea acestuia, în 1973.

Cinstea dezvelirii efigiei a fost de altfel cedată venerabilului medic, care a subliniat că "medicina, ca ştiinţă şi artă, se învaţă numai de la maeştrii, şi de aceea sper că tinerii de acum vor avea un model în activitatea lui Alexandru Nemeş senior, decanul spiritual al şcolii orădene de obstetrică şi ginecologie moderne".

Realizată în bronz de sculptorul Dumitru Paina, cel care a dat oraşului şi maiestuoasa statuie a Reginei Maria din Piaţa Ferdinand, efigia îl înfăţişează pe Alexandru Nemeş senior şi are un text explicativ, pentru ca trecătorii să afle cine a fost personalitatea astfel omagiată: "Doctor Alexandru Nemeş senior, 1891-1973, fondatorul obstetricii moderne în Oradea - 1920".

De precizat că încercarea de a cinsti în acest fel memoria dr. Nemeş datează de peste 10 ani, iniţial doctorii George Filip şi Petru Chitulea intenţionând ca numele acestuia să fie dat Maternităţii, înainte ca această unitate să fie înglobată ca secţie în cadrul Spitalului Judeţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
zeus
salut gogu...nu sunt nici una nici alta...adica nici ungur nici sorbonel local...momentan sunt in Anglia, iar faptul ca-i vorbesc atat de rau pe profesorii medicinisti din cluj, e din cunostinta de cauza ("genialul" Lucan cu rinichii traficati, Florian, betivanul neurochirurg etc...)... mie scarba de ei. In ceea ce-i priveste pe inaintasii lor, titlurile de "corifei", "mari" sunt mult exagerate,au ZERO contributie la dezvoltare medicinei mondiale: medicina mondiala nu s-a dezvoltat in Romania si nici nu cred ca se va dezvolta in urmatoarea suta de ani...
Postat 15 Decembrie 2013, 12:22 de zeus
@zeus
Ori esti ungur rau,ori esti un sorbonel local plin de frustrari, ori si una si alta,altfel n-ai putea vorbi atat de urat despre Iuliu Hatieganu si despre Facultatea de Medicina din Cluj!
Postat 15 Decembrie 2013, 08:42 de gogu
zeus
"de însuşi Iuliu Haţieganu, cel căruia Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Cluj" :))) de parca ar fi ZEUS acest hatieganu... de fapt un amarat de internist, printre singurii romani la sorbonica medicala din cluj dupa Marea Unirea...
Postat 15 Decembrie 2013, 00:26 de zeus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON