URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2010, 17:27

Ecologiştii îl ameninţă cu judecata pe Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii organizaţiilor de protecţia mediului au declanşat miercuri acţiunea L.O.V.E., acronim al devizei "Lăsaţi Oradea Verde!", ocazie cu care i-au dat un ultimatum primarului Ilie Bolojan.

Ecologiştii i-au dat şefului executivului local un răgaz până la 15 iunie 2011 pentru extinderea spaţiilor verzi din municipiu la 5 milioane de metri pătraţi, deci câte 20 de metri pătraţi pentru fiecare locuitor al oraşului, ceea ce ar reprezenta 500 din cele aproximativ 11.500 de hectare ale Oradiei.

Totodată ei au cerut ca până la 15 martie, anul viitor, să se realizeze balanţa verde a Oradiei, reprezentând raportul între cantitatea de noxe şi suspensii produse la nivelul oraşului şi producţia de oxigen şi consumul de gaze al arborilor şi plantelor.

La fel, verzii au cerut stoparea defrişărilor din oraş şi activarea "de îndată" a Comisiei pentru tăieri, defrişări şi toaletări de pe lângă Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei, organism care să fie format cel puţin în proporţie de 25% din membri ai ONG-urilor de mediu, şi organizarea de "dezbateri publice reale" pentru proiecte de investiţii majore ale municipalităţii, cum ar fi reabilitarea Pieţei Unirii, realizarea cării de acces între Piaţa 22 Decembrie şi şoseaua de centură şi altele.

Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni" (CRSE), a ameninţat că după expirarea termenului limită, ecologiştii vor lua măsuri împotriva Primăriei. "În funcţie de acţiunile lor, după expirarea termenului vom vedea ce facem. Dacă primarul Ilie Bolojan va da undă verde unui proiect pe care noi îl considerăm neavenit, îl vom da în judecată personal pentru că este obligaţia primarului să protejeze dreptul nostru la un mediu curat", a punctat Togor.

Ecologistul a insistat asupra faptului că Oradea va trebui să îşi crească suprafaţa de spaţii verzi deoarece în prezent are doar 14 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, deşi legea prevede imperativ o suprafaţă minimă de 20 mp. "Să fie clar, suprafaţa de 20 metri pătraţi de spaţiu verde va trebui să fie la nivelul Oradiei, şi nu al Zonei Metropolitane Oradea, pentru că în Primărie sunt unele minţi luminate care încearcă să îl "scoată" pe primarul Ilie Bolojan transferând obligativitatea amenajării de spaţii verzi de la Oradea la comunele limitrofe din cadrul ZMO", a mai spus Togor.

Liderul CRSE a mai spus că ecologiştii nu vor mai tolera tăieri de copaci în Oradea. "Dacă se porneşte o defrişare, o să ne prezentăm la faţa locului şi nu o să permitem efectuarea ei, iar când vom vedea că nu mai este nimic de făcut vom apela inclusiv la acţiuni de stradă", a declarat ecologistul.

Togor a mai spus că va aduce revendicările ecologiştilor la cunoştinţa primarului prin intermediul unei adrese oficiale, pentru a nu se prevala de faptul că nu a fost informat cu privire la acestea.

CRSE "Munţii Apuseni" a fost înfiinţat în anul 1994 la iniţiativa unui număr de cinci organizaţii neguvernamentale de mediu din Oradea şi s-a implicat de-a lungul timpului în monitorizarea apelor, formarea şi administrarea Parcului Natural "Munţii Apuseni" şi altele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Dispret catre cetatean
Teroare si dezinformare. Principiile de viatza ale primarului. Terorizeaza pe cine apuca, subalterni si mai nou populatia orasului, cu taxe de parcare, de gradinitza (mergi nu mergi, platesti), taxa fatzada, amenzi ... etc. De fapt politia comunitara este un fel de Gestapo orasenesc, politie politica la dispozitia primarului. Idiferenta fatza de mediul in care traiesc cei care l-au ales, din moment ce el si acum face naveta la Alesd, cred ca nu-l intereseaza deloc.
Postat 06 Octombrie 2010, 15:16 de Crisan
180 grade
S-au intors si 'verzii' cu spatele la Bolojan, Varga si liberalii care urlau in buricul tirgului, in primavara lui 2008, ca nu vor amenajarea ambientala a vechii piete centrale ? Bolojane ti i-ai pus si pe astia in cap dupa ce te-au sustinut in campanie de parca erai 'mafalda' ... ce mai urmeaza. Cu patronii tai, Micula si Popa te-ai pus rau, cu personalul primariei destul de rau, cu membri PNL aproape rau, iar cu restul ... din obisnuinta din rau in mai rau ... hai pa!
Postat 30 Septembrie 2010, 18:49 de Nairda Sirc
PRAFUL mai rau ca in SAHARA
da dar atentie circulatia pe MAGHERU e ff alerta e plin de PRAF ce aveti de gand sa faceti sau trebuie sa mergem la BRUXEL sa prtestam geamurile sunt zilnic negre de praf avem nevoie de arbori acre sa pastreze umiditatatea in aer DLE BOLOJAN mergeti de la CRISUL spre POD si veti ramane socat de cat praf exista in plamani NOSTRII zi de zi, ADMINSTRATIILE de proprietari ce fac cu ZONA VERDE?
Postat 30 Septembrie 2010, 13:45 de URGENT
DEGEABA
EU nu cred ca PRIMARUL este impotriva mediului inconjurator totul se realizeaza ff pasnic si constructiv daca atatam spiritele sa nu ne miram de ce vom culege , atata DL. TOGOR cat si DL.BOLOJAN sunt deosebiti prin ceea ce natura ia inzestrat, nu sunt firi VULCANICE sunt ff pasnici si au acel atuu reprezentativ IUBESC NATURA dar sunt influentatati de cei care ii santajeaza sa faca asa sau asa, asa este si TRAIAN BASESCU simpli MARIONETE e ff greu sa lucrezi cu oamenii mai ales cu DOBITOACELE e extraordinar de GREU!
Postat 30 Septembrie 2010, 11:44 de anca
togor=filip
togor nu simte putoarea de la porcii din iosia? sau poate nu stie ca si asta are legatura cu mediul. ar trebui sa vina cu chestii palpabile si nu sa inventeze ordinarii numai pentru ca e omul lui filip. da, filip ala care a rezolvat si afacerea cu porcii.
Postat 30 Septembrie 2010, 10:01 de marius
cine vorbeste!
escroc dovedit acest togor. mai cum sare presa la toti dubiosii astia si-i face mari lideri de opinie. jalnic
Postat 30 Septembrie 2010, 09:57 de sorin
@bolojan
Bai tarane verde,poate chiar ecologist sau un portocaliu basit care are in loc de gura un capat de flit.Onorabilul Togor e un escroc care traieste din asa zisul ecologism voluntar,care crede ca o sa fie numit sef la ceva deconcentrata de un partid politic.Sta pe la usile partdelor ca un catelus poate primeste vreun oscior de ros.Iar tu cred ca esti la fel.Boule!
Postat 30 Septembrie 2010, 09:22 de tero
Verde
Ecologistii astea stiu doar sa dea din gura, dar sa faca ceva nu stiu, doar sa faca acuze de atata sunt buni, si oare de ce fac acest lucru?...pentru ca sa fie si ei bagatori in seama pentru ca asa merge la noi in frumoasa Romanie, trebuie sa te bagi in seama ca poate pica ceva si pentru tine...un post, o cunostinta pe undeva prin functii inalte etc. Sincer pana acuma nu am auzit nimica de aceasta organizatie, eu stiu un singur lucru cand ma duc la Padis sau la Padurea Neagra trebuie sa strang gunoaiele ca sa stau si eu decent in natura asa ca voi ecologistii de la organizatia de care nu am auzit, face-ti ceva voluntariat de strangeti niste oameni, pentru a se stranga gunoaiele lasate de nesimtiti prin padurile judetului, pentru ca in Oradea este curatenie acuma fata de cum a fost in alte timpuri... exemplu pe vremea lui Filip primarul.... apropo nu v-am auzit gura atuncea.
Postat 30 Septembrie 2010, 09:14 de un oradean
pt bolojan
@bolojan, nu stiu ce a facut dl Togor ca nu il cunosc, poate e un om bun, dar sa stii ca sustinatori agresivi in abordare fata de altii care au alta opinie si folosesc succesuri in loc de succese nu ii fac cinste. noi romanii nu stim sa dezbatem idei, din pacate suntem inca necivilizati, si daca unul are alta parere in loc sa il combatem cu argumente, il insultam si sarim la bataie. ar fi fost corecta o insiruire de "succesuri"ale dlui togor ca sa le combati pe cele doua doamne, in loc sa te apuci sa urli ca ti-e rusine de semenii tai care indraznesc sa aiba alta opinie.
Postat 30 Septembrie 2010, 08:50 de tudor
pt dl. bolojan d emai jos
@bolojan draga, invata intai gramatica limbii romane apoi vino sa insulti lumea. daca sustii ca acest domna facut lucruri bune pt judet te rugam sa le enumeri ca sa aflam si noi restul prostimii de care ti-e rusine. pana una alta asteptam lista cu lucrurile bune facute de cel pe care il simpatizezi si dovada ca scriem la comanda. crezi ca in acest oras nu exista oameni care pot avea o opinie fara sa fie "comandati" ? asta arata limitele tale intelectuale confirmate si de slaba stapanire a limbii romane.
Postat 30 Septembrie 2010, 08:26 de dana
.....
In sfarsit s-au trezit si ecologistii...Bolojan nu poate conta la infinit pe increderea acordata, trebuie sa puna osul sa merite increderea oradenilor!
Postat 29 Septembrie 2010, 22:25 de kbm
gargara
Togor? ecologist?! ha! un gunoi de om!
Postat 29 Septembrie 2010, 22:17 de Nicu
rusine
Buna seara, mi-e rusine sa citesc aceste comentarii scrise de aceasti indivizi, Dana,Tero. Sa va fie rusine de asemenea comentarii scrise la comanda despre acest domn de onoare, Dl Togor a facut si face multe multe lucruri bune pentru acest judet si locuitorii sai. Toata stima dl Togor si va doresc succesuri in tot ce faceti, iar de cei doi, vai de capul lor.
Postat 29 Septembrie 2010, 21:15 de bolojan
papagali
acesti ecologisti apar doar sa comenteze, dar sa puna osul la treaba nu i-am vazut. de ce nu organizeaza actiuni cu voluntari pentru zonele verzi din oras sau curatarea parcurilor, sau orice pentru orasul asta in afara de a sta in carciumi si carcoti?
Postat 29 Septembrie 2010, 18:45 de dana
rusine
RUSINE sa va fie!Tot povestiti si faceti conferinte de presa,in loc sa faceti proiecte si sa accesati fonduri europene si din fondul de mediu pentru a planta si depolua orasul.Apoi nu tin minte sa fii protestat vreun verde de * de al vostru in fata la CET care arunca pulberi peste oras si polueaza aerul.La fel nu am auzit de vreun protest fata de poluarea aerului de porcii de la Palota.Niste gunoaie parvenite care fac zgomot in functie de interesele personale sau de grup restrans.RUSINE!
Postat 29 Septembrie 2010, 18:18 de tero
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON