URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2014, 17:40

E pace! Hidroconstrucţia a început fără probleme lucrările la Finiş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcţia aducţiunii de apă pentru oraşul Beiuş din izvorul Feredeu din comuna Finiş a început. Cu o întârziere de un an, firma Hidroconstrucţia Sebeş a demarat marţi lucrările fără să întâmpine opoziţie din partea localnicilor, aşa cum ameninţau reprezentanţii comunităţii locale la sfârşitul săptămânii trecute.

"Lucrările au început şi se desfăşoară fără probleme", a declarat marţi Renata Tripa, purtătorul de cuvânt al Asociaţei de Dezvoltare Intercomunitare Aparegio Oradea, beneficiarul investiţiei.

După ce săptămâna trecută s-a opus vehement începerii săpăturilor pentru cei 23 de kilometri de reţea de apă şi a lăsat de înţeles că va scoate oamenii în stradă pentru a opri excavatoarele, marţi, Ioan Man, primarul de Finiş, era deja mai temperat.

"Am văzut că deja se lucrează. Noi nu suntem nici acum de acord cu lucrările, dar asta e. O să le dăm un premiu dacă termină la timp", a declarat ironic primarul. Ioan Man a spus că preferă să conteste în instanţă legalitatea autorizaţiei de construire eliberate de Consiliul Judeţean, în locul unui scandal în stradă. "Vom vedea ce spune instanţa", a zis Man.

Programate să înceapă în 2013, lucrările la aducţiunea de apă au întârziat mai bine de un an după ce Primăria Finiş a refuzat în mod repetat să elibereze avizul pentru începerea lucrărilor. Primarul localităţii şi-a manifestat temerea că lucrările vor afecta circa trei kilometri de drum forestier amenajat pe bani europeni, iar comunitatea va fi nevoită să returneze banii.

Când reprezentanţii Companiei de Apă Oradea, iniţiatorul proiectului Aparegio, au obţinut şi acordul finanţatorului pentru demararea săpăturilor, cu condiţia aducerii drumului la starea iniţială, edilul şi-a schimbat strategia şi a motivat refuzul prin existenţa unei conducte la care se poate racorda operatorul de apă fără să fie nevoit să mai sape. Man nu s-a lăsat convins de argumentele beneficiarului că această conductă este subdimensionată şi nu îndeplineşte standardele de calitate din proiect.

După un an de polemici, Aparegio a predat săptămâna trecută constructorului amplasamentul pentru lucrări în baza unei autorizaţii de construire eliberate de Consiliul Judeţean, dar constructorul a amânat deschiderea şantierului pentru săptămîna aceasta, la ameninţările primarului de Finiş că va scoate oamenii în stradă.

Lucrarea, atribuită încă din iunie 2012 pentru suma de 10,5 milioane lei, vizează printre altele realizarea unei aducţiuni de apă de 22 de kilometri de la izvorul Feredeu aflat pe teritoriul administrativ al comunei Finiş la oraşul Beiuş.

Citeşte pe aceaşi temă şi "Ca la Pungeşti! Primarul de Finiş vrea să îşi scoată consătenii în stradă pentru a bloca lucrările la proiectul Aparegio"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Hahaha
Alt primar idiot!Mai e unu la Oradia!Asta nu vrea apa,la Oradia celalalt face giratii si podulete,drumuri si piste de triciclete!!!!!
Postat 28 Mai 2014, 07:51 de Dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON