URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2013, 16:06

E oficial: în Bihor avem doi daci şi un eschimos. La un an şi trei luni după marele recensământ din 2011 ştim populaţia stabilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefa Direcţiei Judeţene de Statistică, Dana Paşc, şi adjunctul acesteia, Zoltan Krausz, au prezentat vineri, într-o conferinţă de presă în care au oferit şi explicaţii, rezultatele primului recensământ naţional al populaţiei şi locuinţelor realizat după aderarea României la UE, în octombrie 2011, la nouă ani distanţă după cel precedent, din 2002.

Pregătiri proaste, salarii mici, heirupisme

Dana Paşc a subliniat că activitatea de recenzare a fost mai dificilă ca oricând, deşi în ea s-au implicat mai multe instituţii ale statului (în Comisia Naţională de Recensământ fiind reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii etc.) În plus, în ultima etapă a activităţii, cea de verificare şi validare a datelor culese, au intervenit două aspecte care au îngreunat şi mai mult lucrurile: fenomenul dublei înregistrări a CNP-urilor şi cel al subînregistrării.

Cauzele sunt multiple: pregătirile defectuoase, faptul că recensământul a fost efectuat într-o perioadă de criză, în care recenzorii au fost plătiţi foarte prost (motiv pentru care mulţi recenszori nemulţumiţi de cei 500 lei primiţi pentru aproape două săptămâni de muncă de dimineaţa până seara, au şi renunţat după numai o zi de activitate) sau perioada de desfăşurare a fost foarte scurtă (doar 11 zile, faţă de o lună în Ungaria sau două luni în alte ţări europene).

"Din aceste motive s-a decis ajustarea datelor colectate din teren cu cele din bazele de date ale administraţiei. Concret, s-au comparat datele noastre cu cele de la Evidenţa Populaţiei, de la ANAF, CAS, Registrul de Evidenţă a Salariaţilor, Casa de Pensii, Ministerul Educaţiei", a spus Dana Paşc, pentru a explica operaţiunile făcute de statisticieni pentru "a scoate la iveală" existenţa locuitorilor.

Ce au numărat recenzorii

De asemenea, şefa Direcţiei de Statistică a precizat că la recensământ au fost colectate doar datele populaţiei stabile, la fel ca în toate ţările europene. Adică, doar persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie cu domiciliul în România care la momentul recensământului se aflau pe teritoriul naţional sau erau temporar absente (fiind plecate în în străinătate pentru mai puţin de 12 luni), persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie venite în România pentru o perioadă de minim 12 luni ori cu intenţia de a rămâne cel puţin 12 luni care aveau reşedinţă în ţară, precum şi persoanele cu cetăţenie română plecate în străinătate în misiuni militare, diplomatice, consulare şi comerciale oficiale.

Aşadar, nu au fost cuprinse în populaţia stabilă persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie cu domiciliul în România plecate în străinătate pentru mai mult de 12 luni şi nici persoanele cu cetăţenie străină su fără cetăţenie venite în România pentru mai puţin de 12 luni.

În fine, au fost recenzate, dar fără a fi înregistrate, persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie cu domiciliul în România care la momentul recensământului erau plecate din ţară cu întreaga familie şi nici persoanele care au refuzat explicit sau tacit recenzarea.

Câţi şi cum suntem în Bihor

În ce priveşte datele finale, validate, pentru judeţul Bihor, situaţia relevată în urma recensământului nu surprinde cu nicio excepţie.

Astfel, populaţia stabilă a judeţului a scăzut la 575.398 persoane (cu 24.800 mai puţine decât în 2002), iar cea a Oradiei a scăzut la 196.400 persoane (mai puţin decât se credea în iarnă, când datele preliminare vorbeau despre o cifră de 180.000 de orădeni). Pe lângă Oradea, celelalte oraşe cu populaţie mai multă s-au dovedit a fi Salonta (17.700 locuitori) şi Marghita (15.800 locuitori). Comunele cu cei mai mulţi locuitori stabili sunt Sânmartin (9.600), Tinca (7.800) şi Popeşti /7.400), iar cele cu cea mai mică populaţie Şinteu (1.000 locuitori), Spinuş şi Viişoara (câte 1.300).

În mediul urban trăiesc 283.000 persoane, adică 49,2% din totalul populaţiei judeţului, cu 1,6% mai puţin decât la recensământul din 2002, fenomenul fiind explicat prin migraţia considerabilă a orădenilor cu dare de mână în cartiere rezidenţiale din comunele limitrofe.

Un semnal de alarmă e structura de vârstă a populaţiei, întrucât persoanele de peste 65 de ani formează deja 15,1% din totalul populaţiei, persoanele mature (între 25-64 ani) ocupă o pondere de 55,7%, în timp ce copiii şi tinerii sunt tot mai puţini, ceea ce va declanşa mari mutaţii sociale şi economice în următorii ani.

Din punct de vedere etnic, românii formează 67% din totalul populaţiei stabile a judeţului, maghiarii 25,3%, romii 6,3% (cea mai mare creştere faţă de 2002, a subliniat Dana Paşc, atât din cauza natalităţii mari, cât şi a faptului că romii au început să-şi recunoască apartenenţa etnică după decenii întregi în care se declarau români şi mai ales maghiari), slovacii 1,1%, germanii 0,13%, iar alte grupuri 0,06% (italieni, ucraineni, greci şi turci).

După apartenenţa la o anume confesiune, majoritatea continuă să fie ortodocşi (59%), urmaţi de reformaţi (17,5%), romano-catolici (8,9%), penticostali (7%), baptişti (4%) şi greco-catolici (2,2%).

Ca amănunt de culoare, divulgat de şeful serviciului informatic al Direcţiei Judeţene de Statistică, Florin Marţi, în Bihor doi cetăţeni s-au declarat daci, iar unul a cerut să fie consemnat ca aparţinând etniei eschimose. Motivul poate fi doar bănuit: fie orgoliul naţional, fie dorinţa de a sfida autorităţile statului din octombrie 2011, când a avut loc recensământul.

Care-i adevărul?

Cum era de aşteptat, şefa Direcţiei de Statistică a încercat să elucideze şi misterul neconcordanţei dintre datele recensământului şi cele ale Autorităţii Electorale, explicând că numărul populaţiei e calculat de către Institutul Naţional de Statistică pornind de la rezultatul celui mai recent recensământ în funcţie de sporul demografic şi de migraţiune, în timp ce numărul alegătorilor de pe listele electorale permanente, care a făcut multă vâlvă anul trecut, la Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, este gestionat de Registrul de Evidenţă a Populaţiei.

"Nu se pot compara cele două tipuri de date, pentru că în listele electorale nu se regăsesc automat toţi cetăţenii", a spus Paşc, concluzionând că INS şi Registrul Naţional de Evidenţă a Populaţiei ar trebui să deruleze "politici comune, iar statul să găsească o soluţie pentru punerea de acord a datelor".

"Sperăm că acesta a fost ultimul recensământ clasic pe care l-am făcut şi că următorul se va face pe baze administrative", a spus şi directorul adjunct Zoltan Krausz, precizând că bazele de date ale unor instituţii precum Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, ANAF, CAS, Registrul de Evidenţă a Salariaţilor "sunt tot mai riguroase şi complete".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
dar hunii ?
huni, nu s-au declarat niciunii ?!?
Postat 07 Iulie 2013, 08:19 de LOL
@anonim Adevaru-adevarat
E decat o diversiune creata tot de base pentru al compromite pe căcărău…afurisit marinelu, decat scandal stie…
Postat 07 Iulie 2013, 07:58 de DlGoe
lingau
Mai "Carp III" cred ca tu nu ai altceva mai bun de facut decat sa denigrezi imaginea primarului la orice fel de articol si cred ca ti-ai facut o meserie din asta ! :):):) Indiferent de articol, de tema, tu esti acolo si trebuie sa spui ceva denigrator despre Bolojan. Cred ca e tare greu sa li*gi atata in fu*d pe cineva :):):) pentru ca altfel nu-mi explic de unde atata pasiune. Dar daca tie iti place sa mananaci c*c*tul cuiva, iti pot trimite un polonic, ca sa termini mai repede :):):) Astept un articol cu ceva cutremur de pe alt continet, sa vad daca tot Bolojan este de vina si acolo :):):) Esti asa penibil, gen trustul Antena 1,2,3 incat ma si gandesc oare cati musca la comenteriile tale ? Sper sa nu avem asa multi prosti in tara asta. Sunt curios sa vad daca va aparea comentariul meu :):):) sau voi fi cenzurat? :):) Oricum, daca mai vrei c*c*t anunta-ne sa-ti trimitem. Pofta buna! :):):):)))))
Postat 07 Iulie 2013, 00:22 de anonim
Cei doi daci şi un eschimos sunt Chirilă, Criş şi Bolojan !?!
...
Postat 05 Iulie 2013, 20:12 de Carp III
Du-te fa la pensie si lasa-ne cu povestile ...
"Nu se pot compara cele două tipuri de date ..." ... zise Dana Pasc, un fel de Gica Petrescu, pe vremea cand acesta mai era in viata, intre sefii de deconcentrate. De parca datele altor institutii publice sunt secrete pentru INS. Iar Cris comentaza povestile, inventand alte povesti.
Postat 05 Iulie 2013, 20:07 de Juji
Ce-mi placeeee! 4 alesi raman pe bara !
Pt. oradeni singura binefacere a acestui referendum este ca vom avea (deci vom plati) doar 23 de asa-zisi ,,alesi" locali, fata de 27 acum. Din pacate la judet numarul trantorilor ramane neschimbat !
Postat 05 Iulie 2013, 19:39 de anti penali
recensamint
CU VIATA SCUMPA LA ORAS
Postat 05 Iulie 2013, 19:09 de doru
aaaa
"În mediul rural trăiesc 283.000 persoane, adică 49,2% din totalul populaţiei judeţului, cu 1,6% mai puţin decât la recensământul din 2002, fenomenul fiind explicat prin migraţia considerabilă a orădenilor cu dare de mână în cartiere rezidenţiale din comunele limitrofe.\" poate in mediul URBAN traiesc 49.2%! nu are sens altfel, si oricum asa scrie si intr-un document de pe site-ul recensamantului. deci a scazut populatia de la oras pentru ca s-a mutat in zona metropolitana. o parte, evident.
Postat 05 Iulie 2013, 17:58 de greseala
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON