URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2012, 19:14

E oficial: blocurile operatorii de la spitalele Municipal şi Judeţean se fac pe bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alte două proiecte transfrontaliere, cu valoare totală de peste 4,25 milioane de euro, au fost câştigate de municipalitate. "În cursul acestei săptămâni Primăria Municipiului Oradea a primit înştiintarea oficială referitoare la selectarea pentru finanţare a două proiecte care au fost depuse în luna ianuarie 2012, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria", se arată într-un comunicat transmis miercuri de Biroul de Presă al instituţiei.

Cele două proiecte au fost depuse în colaborare cu Universitatea din Debreţin.

Primul dintre ele, denumit "Dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanţă a blocurilor operatorii de la Spitalul Municipal Gavril Curteanu în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale", presupune reconstrucţia blocului operator. "În plus, în cadrul acestuia vor fi achiziţionate echipamente medicale pentru partenerul maghiar şi diferite activităţi menite să faciliteze transferul de know-how în domeniul medical între Spitalul Municipal Gavril Curteanu şi Universitatea Debrecen", specifică documentul.

Odată recompartimentat, blocul operator va avea, între altele, o sală de operaţii pentru Ortopedie şi 3 săli de operaţii generale, dar şi încăperi gospodăreşti, de control şi filtrare accese, respectiv spaţii tehnice pentru instalaţiile aferente. Proiectul include atât amenajarea spaţiilor (167.161 euro cu TVA), cât şi dotarea lor cu echipamente medicale (1.416.103 euro cu TVA).

Municipalitatea contribuie cu 249.186 euro la acest proiect, oraşul beneficiind astfel de 1.412.054 euro, fonduri nerambursabile. Restul de până la 2.219.990 euro, cât reprezintă bugetul estimat pentru finalizarea proiectului, revine Clinicii din Debreţin, care va beneficia de 558.750 euro, fonduri nerambursabile.

Cel de-al doilea proiect câştigat, "Dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanţă a blocurilor operatorii de la Spitalul Judeţean Bihor în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale", presupune reabilitarea spaţiilor existente cu aducerea lor la standarde şi normativele în vigoare, crearea fluxurilor pentru medici, personal şi pacienţi.

Potrivit comunicatului, la finalizarea lucrărilor, blocul operator va cuprinde sălile de operaţii, care vor avea sală pregătire medici, spălător şi loc de pregătire instrumente, săli preoperator şi postoperator pacient. Este vorba de o sală operaţii pentru urgenţe, o sală de operaţie pentru chirurgie plastică şi reparatorie, sală neurochirurgie şi oftalmologie, o sală chirurgie generală I şi II, sală operaţie ORL şi BMF, dar şi o sală de operaţii pentru ortopedie. Totodată, sala de operaţii cardio vasculare va fi completată cu echipamente, vor exista filtre sanitare cu vestiare şi grupuri sanitare pentru personal, separat pe sexe. De asemenea, blocul operator va fi prevăzut cu încăperi pentru rufe curate, rufe murdare, boxe curăţenie şi camere personal.

Alte obiective ale proiectului sunt dotarea cu set neuronavigator a Universităţii Debrecen, crearea de protocoale comune în domeniul chirurgiei între Spitalul Judeţean Bihor şi Clinica din Debrecen, crearea unei secţiuni comune româno-maghiare în cadrul website-ului www.oradea.ro în care va fi prezentată evoluţia proiectului, dar şi organizarea a două intervenţii chirurgicale cu echipe mixte româno-maghiare.

Pentru acest proiect, municipalitatea orădeană va contribui cu 163.918,91 euro, fondurile nerabursabile fiind de 1.326.252,99 euro. Totodată, Clinica din Debreţin va beneficia de 544.750 euro, valoarea totală a acestuia ridicându-se la 2.034.921,90 euro.

În ambele cazuri, perioada de implementare este de 24 de luni, adică din 1 septembrie 2012, până în 31 august 2014.

"În cursul acestei săptămâni vom primi şi alte înştiinţări oficiale referitoare la celelalte proiecte transfrontaliere câştigate de municipalitate, urmând a le comunica public", se mai arată în comunicatul Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
meritam
de mare interes subiectul pt oradeni, 1 comentariu aici, vreo 60 privind cainii comunitari, daca dadea careva gras de prin politica un partz, la fel, se vad prioritatile cetatenilor :)
Postat 30 August 2012, 13:14 de chiftea
Alela
"blocurile operatorii ale la" Chiar asa?
Postat 29 August 2012, 20:25 de Io.Io
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON