URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2016, 13:34

E clar: La Paleu vor fi organizate noi alegeri pentru funcţia de primar, după ce edilul UDMR-ist şi-a pierdut mandatul prin sentinţă judecătorească

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Claudiu Pop a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce a câştigat procesul intentat de primarul ales în vară al comunei Paleu, Somogyi Ludovic, după ce în toamnă emisese un ordin prin care constatase încetarea de drept a mandatului obţinut, ca urmare a unei condamnări penale pentru fals în acte publice, deci a imposibilităţii legale de a exercita funcţia.

"Obligaţia prefectului, de acum, este să informeze Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar Guvernul, conform legii, va organiza alegeri anticipate parţiale pentru poziţia de primar", a spus prefectul Claudiu Pop.

Penal "demis"

Pe 6 octombrie 2016, la cinci luni după alegerile locale, când UDMR-istul Somogyi Ludovic câştiga al treilea mandat de primar, prefectul Claudiu Pop a emis un ordin prin care, în conformitate cu legea administraţiei publice locale şi a statutului aleşilor locali, a constatat încetarea de drept a mandatului acestuia.

Motivul? În 2014, împreună cu patru subalterni din Primărie, Somogyi fusese condamnat de Tribunalul Bihor, iar în 2015 şi definitiv, de către Curtea de Apel Oradea, pentru falsificarea unor acte funciare în baza cărora doi orădeni, între care şi preotul Vasile Bicăzan, au devenit proprietari pe terenuri din intravilanul comunei la care nu aveau dreptul.

Somogyi a încasat 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, perioadă în care i-au fost însă interzise anumite drepturi, între care şi cel "de a ocupa o funcţie ori de a exercita o profesie sau de a desfăşura o activitate de natura celei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii".

"Demitere" cu repetiţie

În octombrie, Prefectura arăta că edilul UDMR-ist nici măcar nu se afla la prima "demitere", în iunie 2015, după ce condamnarea i-a rămas definitivă, prefectul emiţând cel dintâi ordin prin care constata încetarea de drept a mandatului lui Somogyi.

Totuşi, acesta a continuat să conducă Primăria neoficial, din poziţia de consilier personal al viceprimarului desemnat să-i exercite atribuţiile, Szebeni Alexandru, concomitent atacând ordinul prefectului în instanţa de contencios administrativ, dar fără succes.

Acţiune respinsă

Potrivit anunţului făcut de prefectul Claudiu Pop în conferinţa de presă de miercuri, după ce Somogyi a atacat ordinul emis în octombrie prin care constata încetarea de drept a mandatului său, Tribunalul Bihor a pronunţat sentinţa încă de la prima înfăţişare, pe 29 noiembrie.

Practic, instanţa a respins poziţia fostului edil cum că, fiind condamnat cu suspendarea executării pedepsei la închisoare, putea exercita funcţia, arătând că legea este clară şi, chiar dacă pedeapsa e cu suspendare, în sine îl împiedică să exercite prerogativele de primar sau orice altă funcţie ori demnitate publică.

Anul trecut, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a iniţiat o modificare a legii astfel încât persoanele condamnate cu suspendare să-şi poată păstra funcţiile, dar Curtea Constituţională, sesizată de preşedintele Klaus Iohannis, a stabilit că orice condamnare cu suspendare "determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv, fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua mandatul".

Conform legii, sentinţa Tribunalului face ca ordinul de prefect privind încetarea de drept a mandatului să rămână în vigoare ca definitiv şi irevocabil, chiar dacă printr-o eroare, contrar dispoziţiilor legale, instanţa a stabilit că Somogyi are drept de recurs la Curtea de Apel. "Este o eroare care cel mai probabil va fi îndepărtată chiar la primul termen de către Curtea de Apel. Sunt convins că instanţa va respinge recursul ca inadmisibil", a explicat prefectul Claudiu Pop.

Alegerile, la decizia Guvernului

Tot în conferinţa de presă de miercuri, prefectul a explicat că Guvernul urmează să decidă când anume vor fi organizate alegeri pentru un nou primar la Paleu, în baza legii administraţiei publice locale, modificate anul trecut.

Până la modificarea din 2015, legea obliga Guvernul să organizeze aceste alegeri în cel mult trei luni de la vacantarea funcţiei, însă noua formă a legii nu prevede un termen expres. Din practica de până acum se desprinde concluzia că Guvernul organizează asemenea alegeri locale parţiale anticipate la pachet pentru mai multe unităţi administrativ-teritoriale.

În prezent, ar mai putea fi vacantate şi alte poziţii de primar în ţară, dar din motive diferite, de pildă la Târgu Jiu şi Craiova, unde edilii aleşi în iunie au devenit parlamentari în urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

Alegerile anticipate parţiale pentru primarul din Paleu vor fi, indiferent de data desfăşurării lor, primul scrutin local anticipat din judeţul Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
d-lui sofer: alias primarul din umbra al Paleului
HO! HO! HO! a sosit Mos Craciun si pent ru tine,te crezi mai presus de lege,Mos Nicolae nu ti-a adus un toiag, asa ,pe masura spinarii tale??? nu ti-a ajuns de cat ai "beneficiat" de pe urma functiei de primar?? Oameni buni el nu este singurul hot, el este seful lor!!!! Toti cei care l-au acceptat ilegal in primarie pe diferite functii: consilier,sofer pe masina cu lemne,pe autobuzul pentru scolari...dar in realitate cu acceptul lor ACEST CONDAMNAT ,CONDUCE PRIMARIA DIN UMBRA,sunt tot hoti dar mai mici,sunt subordonatii lui!!! Ti-am explicat ca o sa ajungi rau,cred ca te-ai convins,va urma si mai rau,inclusiv retributiile pe care le-ai primit din primarei dupa condamnare le consider FURT ai primit pentru ceea ce nu aveai dreptul sa faci , poate cineva se va sesiza si-ti va cere banii inapoi,mie asa mi se pare normal.PLEACA si cauta-ti un loc de munca de unde sa iti dai seama cum se castiga existenta in mod cinstit,onorabil.De ce ai plecat de la volanul tractorului? pentru ca ii grea munca cinstita!!!!!......Sa-ti fie rusine de modul cum iti bati joc de locuitorii comunei....Probabil activitatea depusa de Iohannis din fruntea statului te influenteaza si pe tine, ce? tu sa ramai mai prost!!!!
Postat 21 Decembrie 2016, 15:50 de gheorghedanga
Hot.
A furat destul. Sa mai lase si pe altii.
Postat 21 Decembrie 2016, 13:39 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON