URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2017, 16:27

Abia ieşit din puşcărie, fostul şef orădean al CNADNR, Dorin Debucean, a fost trimis din nou în judecată de DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din închisoare a ieşit şi în închisoare se poate întoarce. Fost director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România în perioada 2007-2008, pus la propunerea PNL în guvernarea Tăriceanu, orădeanul Dorin Debucean a fost din nou trimis în judecată, de către DNA Cluj.

De capul lui

Abia eliberat din detenţie în această vară, după ce a ispăşit o condamnare pentru fapte de corupţie comise în aceeaşi calitate de şef al CNADNR, Debucean a fost trimis în judecată, la Tribunalul Bucureşti, "pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, care a produs consecinţe deosebit de grave", după cum arată un comunicat dat publicităţii de DNA în cursul zilei de marţi.

Conform acestuia, în noul rechizitoriu se arată că, uzând de calitatea sa de director general al CNADNR, Debucean, "cu încălcarea prevederilor legale, a semnat două contracte de asistenţă juridică, având ca obiect prestarea de servicii de asistenţă juridică pentru cauze strict determinate şi un onorariu şi alte cheltuieli stabilite ca plată lunară, pe întreaga perioadă de desfăşurare a proceselor", ambele contracte neprevăzând nici măcar teoretic "posibilitatea de reziliere unilaterală".

Cele două contracte au fost semnate de Debucean în 2008, fără să fi avut aprobarea Consiliului de Administraţie ori a vreunei structuri de specialitate din cadrul CNADNR, iar consecinţa încheierii lor abuzive este că această Companie "a suferit o pagubă totală de 8.761.387 lei rezultată prin executarea silită a celor două contracte".

Expert în trânteli

Debucean abia fusese eliberat - în această vară - din închisoare, după ce a ispăşit două treimi dintr-o condamnare de 3 ani şi 6 luni hotărâtă în ianuarie 2015 de Curtea de Apel Oradea şi menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în martie 2015, tot pentru încheierea unor contracte în mod nelegal şi păgubitor pentru CNADNR.

Concret, în perioada în care a condus Compania, orădeanul a aprobat şi efectuat plăţi preferenţiale către sucursala din Oradea a unei firme din Ungaria şi a dispus vânzarea din patrimoniul acesteia a unui teren de 38.000 mp situat în Oradea şi a unor construcţii din Cluj-Napoca şi din Feleac, judeţul Cluj, către o firmă orădeană, la jumătate din preţul real, adică doar 4,146 milioane lei, echivalentul a 1,11 milioane euro.

Debucean a luat decizia de vânzare de unul singur, fără aprobarea Adunării Generale şi fără mandat din partea ministrului Transporturilor, iar pentru a-şi ascunde ilegalităţile a falsificat mai multe documente, ajutat de adjuncta sa, Alina Natalia Istrate, condamnată şi ea la 3 ani de închisoare cu suspendare.

De altfel, atât Debucean, cât şi Istrate, au fost obligaţi şi la plata unor despăgubiri, de câte 364.000 euro şi 544.388 lei.

Citiţi pe această temă şi articolul Drumar "tunar": Fostul şef al CNADNR, Dorin Debucean, acuzat că a vândut proprietăţi ale statului la jumătate de preţ

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON