URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2015, 17:05

După modelul Primăriei: Turiştii vor putea admira oraşul şi din turnul Bisericii Reformate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Biserica reformată "Oraşul Nou" din strada Primăriei este în şantier. "În cel mult două săptămâni vom preda lucrările din interior după care, îndată ce vremea va permite, vom ieşi pe exterior, unde vom lucra la tencuieli, jgheaburi, burlane şi învelitori", a declarat, în numele constructorului Euras, şeful de şantier Ionuţ Bota, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oradea de sus

Lăcaşul de cult este închis credincioşilor din noiembrie 2014, pentru că oficierea serviciului religios printre schele era inadecvată. Până la finalizarea lucrărilor slujbele religioase se ţin într-un spaţiu al Universităţii Partium, aşa că preoţii abia aşteaptă închiderea şantierului.

"Dorim să amenajăm un muzeu pe balconul turnului, care să fie şi vizitabil. Turnul din est va fi deschis publicului", a declarat preotul reformat Herdean Gyongyi.

Chiar dacă turnul bisericii reformate, cu puncte de vizitare la 19, 26 şi 32 metri şi cu o înălţime de 45 metri în vârf, este mai mic decât cel al Primăriei, care are puncte de vizitare la  36, 40 şi 45 metri şi o înălţime totală de 50 metri, construcţia va constitui în mod cert o atracţie turistică dată fiind vederea la centrul oraşului. "Este o panoramă foarte frumoasă. Precis vor fi turişti", a spus Herdean.

Toleranţă şi ecumenism

Finanţat din fonduri europene, proiectul "Punţi Crişene", în valoare de 1,7 milioane euro, prevede, pe lângă lucrările de la biserica reformată, reabilitarea Bisericii cu Lună cu filiile Buna Vestire şi Sfântul Duh Mângâietorul, respectiv Biserica Romano-Catolică din Cetatea din România, iar în Ungaria vor fi făcute investiţii la Parohia ortodoxă din Korosszegapati, Biserica Reoformată Calvină din Hajduboszormeny şi Biserica romano-catolică din Oroshaza.

"Acest proiect este un mijloc de valorificare a potenţialului turistic şi o dovadă a toleranţei şi ecumenismului regional, Oradea fiind recunoscută ca un oraş unde convieţuiesc în bună înţelegere mai multe comunităţi", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mecanism protejat

Lucrările la Biserica cu Lună şi cele două filii cuprind de la refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor până la amenajarea unei săli de muzeu în memoria episcopului martir Roman Ciorogariu, refacerea căilor de acces în turn pentru accesul turiştilor şi realizarea unui mobilier cu pereţi de sticlă care să protejeze celebrul mecanism "cu Lună".

"Mecanismul care pune în mişcare cu ajutorul unei tije sfera reprezentând luna a fost făcut în anul 1790. Acesta va fi reamenajat astfel încât să poată fi vizitat", a spus părintele Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună. Potrivit preotului, pentru încurajarea turismului, biserica nu va percepe taxă de vizitare a turnului.

Vitralii de Italia

Monument istoric de categoria A, lăcaşul de cult din Piaţa Unirii se va schimba integral la faţă până în vară. Cele 15 vitralii ale bisericii, reprezentând în prezent simboluri geometrice, vor fi înlocuite cu altele noi lucrate în Italia de artistul plastic orădean Amalia Verzea, reprezentând scene biblice.

Vitraliile, în valoare de circa 9.000 euro bucata, sunt făcute fiecare din 18.000 de piese de sticlă. Pe lângă efectul pe care îl creează în biserică pe timpul zilei, peste noapte, vitraliile vor fi puse în valoare cu ajutorul unui sistem de iluminat de interior. Acesta va fi comandat, în afara proiectului european, pentru a da un plus de valoare zonei centrale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vai,vai..
Extraordinar..iapa noastra cal a fost!!!!!!!!!!!!Adica ...copia n-are valoare!Iubim biserica cea draga,cu luna ..dar.....!
Postat 12 Februarie 2015, 14:50 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON