URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2017, 15:16

După ce Ungaria a anunţat suspendarea controalelor sistematice la graniţă, „transfrontalierii” români şi unguri cer condiţii pentru o navetă mai uşoară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 7 aprilie, de când se aplică Directiva 458/2015 a Comisiei Europene privind intensificarea controalelor la frontierele între statele membre şi nemembre ale Convenţiei Schengen, cetăţenii români din Bihor şi ungurii din Hajdu Bihar care lucrează în Oradea sunt nevoiţi să piardă zilnic până la două ore pentru a trece dintr-o ţară în alta.

„Aşa nu se poate trăi”

Cum, totuşi, la finele săptămânii trecute autorităţile de la Budapesta au anunţat că vor suspenda aplicarea directivei, oamenii se bucură şi, în acelaşi timp, se îngrijorează că în perioada cât acest lucru se va întâmpla, cele două guverne nu vor găsi o soluţie de durată.

Acesta e motivul pentru care doi „navetişti” domiciliaţi în satele maghiare de dincolo de Borş, Zatyko Gyula şi Tokos Fejes Bela, au susţinut luni o conferinţă de presă, expunând problemele celor circa 400 de familii de cetăţeni români care şi-au cumpărat case în ţara vecină, plus câtorva sute de cetăţeni ungari care lucrează în Oradea, tracasaţi cu toţii din cauza cozilor apărute la frontieră.

„Aşa nu se poate trăi, să aştepţi chiar şi două-trei ore, zi de zi, ca să ajungi acasă”, a spus Zatyko Gyula în cadrul conferinţei de presă desfăşurate într-unul dintre sediile PPMT Bihor. Împreună cu Tokos Fejes Bela, acesta a relatat că, exasperaţi, oamenii au cerut ajutorul unor oficiali români şi unguri, iar pe 29 aprilie s-au întâlnit cu doi parlamentari maghiari – Vitanyi Istvan şi Halasz Janos – şi cu şeful Poliţiei de Frontieră din Hajdu Bihar, înaintând totodată o petiţie Guvernului de la Budapesta şi pregătind una şi către premierul român.

„Am cerut suspendarea Directivei, care se poate face pe 6 luni cu două prelungiri, deci în total un an şi jumătate”, a spus Zatyko Gyula.

„Ce se întâmplă după?”

Precizând că navetiştii din satele maghiare au primit, de asemenea, „suport substanţial” de la eurodeputaţii Monica Macovei şi Laszlo Tokes, Zatyko şi Tokos Fejes au salutat anunţul făcut de oficialii ungari privind suspendarea directivei, dar concomitent cer „să nu stăm degeaba în aceste şase luni şi să nu se facă nimic”.

Concret, Zatyko a spus că navetiştii vor ca din perioada neaplicării directivei trebuie deschise permanent şi ţinute aşa cele zece puncte de trecere a frontierei înfiinţate anul trecut pe graniţa româno-maghiară, dar rezervate până acum doar micului trafic local, pentru locuitorii unor perechi de comune, româneşti şi maghiare, şi deschise doar o zi pe săptămână, timp de numai opt ore. Practic, aceste puncte de trecere trebuie să fie permanent deschise, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, inclusiv pentru călătorii din alte localităţi.

„Graniţa comună româno-maghiară este de 450 kilometri, avem un punct de trecere la 45 de kilometri, iar în Europa de Vest este un punct de trecere la 10-12 kilometri”, a spus Tokos Fejes Bela.

De asemenea, aşa cum au precizat şi în petiţiile pentru guverne, navetiştii revendică şi instituirea în vămi a unei benzi dedicate pentru ei, prin care să poată traversa în baza unui sticker emis de autorităţile locale. Tokos Fejes a arătat că, de altfel, acest lucru este permis printr-un alt normativ european, 399/2016, privind Codul de frontieră Schengen.

Citiţi pe această temă şi articolul

Vama pagubei: După cozile uriaşe, Ungaria suspendă controalele aspre de la frontiera cu România

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON