URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2015, 07:08

După ce s-a fălit că vrea să-l înfrunte pe Bolojan, Mang a lipsit de la dezbaterea televizată despre Oradea Mare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În decorul de nerecunoscut al Cetăţii şi cu o logistică impecabil asigurată de Digi 24, care a inclus şi echipamente de filmare profesională cu dronă, joi seară s-a desfăşurat ceea ce se anunţase a fi o dezbatere pro şi contra Oradiei Mari, înaintea referendumului prin care duminică, pe 10 Mai, locuitorii din oraş şi din Sînmartin se vor pronunţa cu privire la unificarea celor două localităţi.

Caracterul polemic a lipsit însă aproape total, cauza fiind absenţa, echivalentă cu boicotul, a liderilor PSD Bihor, care au contrazis astfel, chiar prin neparticipare, declaraţiile repetate şi insistente ale preşedintelui organizaţiei judeţene, Ioan Mang, cum că îşi doreşte să ajungă "faţă în faţă" cu primarul Ilie Bolojan, pentru a i se împotrivi.

Suporteri de soi

Cum niciun pesedist nu a fost prezent la emisiune, ambele gradene, fiecare de câte 25 de locuri, au fost ocupate exclusiv de susţinători ai proiectului de unificare. În tribune au luat loc reprezentanţi ai PNL între care copreşedinţii Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, dar şi ai unor ONG, ca Adrian Şimon (Pro Democraţia), oameni de afaceri precum Octavian Bara (Auto Bara), Maria Sabin (Sapico) şi Cătălin Popa (Decitex), universitari ca profesorii Mihai Maci, Sorin Curilă şi Ioan Horga, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, medicul Carmen Pantiş etc.

Cel mai "greu" susţinător a fost, însă, prefectul Claudiu Pop, care – în ciuda faptului că provine din rândurile PSD – a ţinut să participe la emisiune şi să facă şi o declaraţie în favoarea unificării, îndemnând cetăţenii din Oradea şi din Sînmartin nu doar să se prezinte la referendumul de duminică, ci şi să voteze pentru pentru Oradea Mare.

De ce unire

Structurată în trei părţi, separate prin pauze publicitare şi pigmentate cu reportaje "de pe teren" şi declaraţii ale unor cetăţeni din Oradea şi din actuala comună Sînmartin, emisiunea a început cu invitaţia realizatorului Octavian Haragoş ca primarii Ilie Bolojan şi Lucian Popuş să explice geneza şi motivele propunerii de unificare. Cei doi edili au fost nevoiţi, în consecinţă, să reia argumentele ce susţin proiectul, enumerând avantajele economice şi sociale ale fuziunii.

Emisiunea s-a animat după prima jumătate de ceas din cele două alocate, când cei prezenţi au putut face comentarii şi pune întrebări. Cel care a spart gheaţa a fost universitarul Mihai Maci, subliniind trei detalii despre care s-a vorbit mai puţin până acum. Astfel, a spus profesorul, dacă până nu demult se discuta despre regionalizare şi descentralizare, iar subiectul a fost abandonat, referendumul din 10 Mai dă ocazia unei descentralizări reale, pentru că iniţiativa unificării este generată în plan local, nu "servită" de undeva "de sus".

"Mereu bombănim pe seama democraţiei reprezentative, că te duci o dată la patru ani la vot şi apoi devii mânios că cei pe care îi alegi îşi fac de cap, dar acum avem ocazia unui exerciţiu de democraţie participativă", a spus Mihai Maci, adăugând că orădenii şi locuitorii din Sînmartin au şansa unei "micuţe Elveţii", unde cetăţenii decid adesea chiar ei înşişi, prin referendum, asupra unor teme importante. În fine, a punctat profesorul, "atunci când s-a vorbit de unire s-a folosit un cuvânt bun, fuziune, realmente unirea poate fi ca o fuziune între două firme", adică profitabilă ambelor părţi.

Mingi la fileu

Inspirat, probabil, de profesorul Maci, dar în mod cert şi de propria experienţă, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, a făcut o comparaţie între fuziunea spitalelor orădene şi cea între Oradea şi Sînmartin. "Câte discuţii nu au fost şi atunci (n.r. – fuziunea spitalelor a avut acum câţiva ani destui contestatari), dar efectele ei se văd în condiţiile incomparabil mai bune pentru pacienţi şi creşterea calităţii serviciilor medicale în spitalele din Oradea după unificare", a amintit dr. Carp.

Omul de afaceri Octavian Bara a subliniat că "pentru prima oară suntem chemaţi nu un candidat sau un partid, ci viitorul oraşului", acesta fiind motivul pentru care doreşte "ca fuziunea să se întâmple". La rându-i, senatorul Gavrilă Ghilea i-a lăudat pe cei doi primari pentru "curajul de a face acest pas, care este în fond o reformă administrativă", iar Cornel Popa l-a invitat pe Bolojan să risipească temerile celor din Sînmartin că ar fi nevoiţi să se deplaseze până în centrul oraşului pentru a primi tot felul de documente.

Nu s-a sfiit să susţină unificarea nici prefectul Claudiu Pop, care şi-a exprimat "convingerea că acest val de simpatie pro unificare va fi concretizat de luni încolo, astfel încât implementarea proiectului să fie făcută cum s-a promis", dar a şi precizat că locuitorii din Sînmartin nu trebuie să se aştepte la schimbări peste noapte, deoarece "investiţiile nu pot aduce bunăstare imediat", iar în final a completat chiar că "fuziunea cu Sînmartin poate fi un bun exemplu" înaintea celei dorite, mai nou, şi de aleşii din Oşorhei.

Mai mult, Digi 24 a difuzat şi o declaraţie a primarului municipiului Timişoara, Nicolae Robu, conform căruia şi aici se conturează un proiect similar, de fuziune cu localităţi suburbane.

Replică la distanţă

Înaintea ultimei părţi a emisiunii, realizatorul Octavian Haragoş a explicat de ce reprezentanţii PSD nu au vrut să participe: preşedintele Ioan Mang ar fi vrut să stea "la aceeaşi masă" cu primarii Ilie Bolojan şi Lucian Popuş, crezând că dacă ar fi stat alături de ceilalţi politicieni, în tribună, nu ar fi avut "posibilitatea reală de a intra în dialog". Vocea lui Mang a fost însă auzită datorită unei înregistrări de la o conferinţă de presă organizată la sediul PSD Bihor, de unde Mang a susţinut că fuziunea va determina creşterea fiscalităţii în Sînmartin.

Aşteptându-se, mai mult ca sigur, la asemenea obiecţii, Bolojan a răspuns însă cu legea în mână. Legea privind amenajarea teritoriului prevede clar, a arătat primarul, existenţa localităţilor de rangul V, "sate aparţinătoare ale unor oraşe şi municipii", astfel că – dacă în prezent Oradea, municipiu de rangul I, are 4 zone de impozitare, iar Sînmartin, comună, are 2 zone de impzitare – pe viitor, timp de 10 ani, fiscalitatea de aici va rămâne complet neschimbată, şi abia după încă 5 ani va ajunge la nivelul din Oradea, dar numai în viitoarele cartiere Felix, 1 Mai şi în actualul centru de comună, în timp ce satele vor rămâne impozitate tot ca localităţi rurale. O permite nu doar Legea amenajării teritoriului şi Codul Fiscal, a explicat Bolojan, ci şi viitoarea lege a fuziunii dintre Oradea şi Sînmartin, care va fi o lege specială şi, prin urmare, "bate" orice altă lege generală.

"Avocatul diavolului"

În lipsa PSD-iştilor, reprezentantul Pro Democraţia, Adrian Şimon, şi-a asumat rolul de opozant, întrebându-l pe primarul din Sînmartin dacă în cazul invalidării referendumului va mai candida pentru un nou mandat, iar pe cel al Oradiei de ce nu a organizat consultarea anul trecut, când pragul pentru validare era de 50%, nu 30%, ca acum, dar şi de ce "îi ademeneşte" pe locuitorii din comună cu promisiunea dezvoltării.

Dacă Popuş a răspuns lapidar, "Am venit pe funcţia de primar din mediul privat şi mă întorc în mediul privat", Bolojan a fost tăios, ca şi cum i-ar fi replicat lui Mang însuşi. Astfel, el a recunoscut că deşi ideea unificării datează din 2013, referendumul a fost programat abia acum atât pentru a nu-l "bruia" cu argumente politice în ani electorali, cât şi pentru că "noi facem proiecte care au şansă să devină realitate, nu ca să ne aflăm în treabă".

În ecoul concluziilor trase de prezentatorul Octavian Haragoş, emisiunea s-a încheiat după mai bine de două ore, cu un singur rateu: au lipsit tocmai cei care se lăudau că pot înşira, cu aceeaşi convingere, argumente împotriva unificării. La fel cum probabil vor face şi duminică, când nu se vor înghesui să se prezinte la urne, procedând fix pe dos faţă de cum au făcut la un alt referendum, în 2012.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
Replica la @Marius_ro
@Marius_ro nu reprezinti NIMIC, nicaieri , niciunde , nicicum ,decat un biet postac retribuit dupa comentarii, dar oricum multumesc frumos cu placere ca m-ai balacarit injosit , insultat pentru a te arata tu mai superior urban ,dar esti o biata maimutza coborata in fata blocului care imita pe cei care o conduce gloata de maimutze urbane !:))=))Pretene @Marius_ro eu @Romanul _Simplu scriu ADEVARUL si DREPTATEA si NU miciuni,scriu pe forumul Ebihoreanu.ro de multi ani fata de tine care scrii si tu un comentariu la comanda ca sa injosesca sa insulte un roman simplu sarac si cinstit ca si Ion Iliescu presedinte de onoare PSD partid din care fac parte de mai bine de 20 de ani .Pretene@Marius _ ro ce imi este Bolojan Ilie primar PNL din Birtin ce imi este Ioan Mang PLAGIATORUL PSD tot una imi este sunt contra la amandoi , politicieni astia vezi astazi 9 mai ` pupat piata independentei (Statuia eroului parcul 1 decembrie) ...vazut prostimea ...mirat ca proasta prostimea ..scris la gazeta... a fost frumos ....ce bine ne intelegem politicieni .... gloata proasta este !:))=))Prietene @Marius_ro vezi de treaba ta si tu si prietenul tau @Oradea Civitas si nu ma mai mentionati in comentarii mentionatii pe alti NU am nevoie de atentia voastra , vedeti de alti maiimportanti decat mine un roman simplu sarac si cinstiot care scrie adevarul si dreptatea!:))=)) . Acesta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 09 Mai 2015, 14:25 de Romanul_Simplu
Dezbatere...fara publicul interesat sau afectat.Tot inainte..
Aceasta "dezbatere"televizata si organizata de Digi24 Oradea,mi-a adus aminte de emisiunile realizate pe vremea comunistilor.Unde au fost beneficiarii acestei unificari, cetatenii simpli ai Sanmartinului sau a Oradiei, cu problemele lor,cu nedumeririle lor,cu nevoile lor ? DEZBATERE inseamna a discuta pe larg, poate si contradictoriu cu intrebari pertinente si raspunsuri,cu participarea AMBELOR PARTI ;edili si cetateni,ca doar pentru "PROSPERITATEA" lor s-a organizat acest referendum."Dezbaterea" a fost foarte "aprinsa"in osanale si aprecieri la adresa celor doi primari, neanfricati,curajosi si de o intelepciune iesita din comun ,venite de la cei a caror parere o cunosteam ,PRO Bolojan,PRO unificare,PRO orice intreprinde Primaria Oradea.Interesul poarta fesul. PENIBIL,dragi tovarasi.
Postat 08 Mai 2015, 22:32 de platona
Cea mai "interesantă" şi "jenantă" prezenţă, în acelaşi timp, a fost a "Prefectului Invizibil" ...
A "spart" frontul socialist urmare conştientizării faptului că nu va mai rămâne prefect decât puţin timp de acum înainte (atitudine, afaceri contra compatibilităţii, etc), încercând acum să se "alieze" cu "duşmanul", pentru a putea beneficia în viitor de sprijin liberal şi democrat ... asta după ce tot el a invalidat - bătându-se în instanţă chiar - referendumul pe care locuitorii din Sânmartin l-au iniţiat pentru a stopa exploatarea gazelor de şist pe raza comunei lor !!!
Postat 08 Mai 2015, 22:28 de WinDos
:))
Romanul_Simplu multumim pentru ca ti-ai aratat adevarata fata de cocalar necioplit si incult. Tu esti formator de opinie ? Stii macar ce inseamna ? Sau ai auzit si tu expresia la tv si ti-a placut cum a sunat ? Iar cu asa exprimare poate ai mai mare succes in spatele blocurilor, cu "baietii". Se pare ca in ultimul timp PSD-istii din disperare au luat si ei ce membri au apucat... probabil doar tipul asta de oameni au mai ramas loiali mentalitatii psd-iste - coruptie, furt, minciuna (la care Ponta e mentorul) si incultura.
Postat 08 Mai 2015, 21:37 de marius_ro
ATENTIE
Ma bucur ca m-ai bagat in seama.. tu civitas...am ras cu lacrimi.... bea mai putin si o sa numeri corect.. acu sant sigur ca bolovan cheltuie mult pt a amorti oradenii .... n-am nici o treaba cu politica, stai in banca ta,,, si nu mai arunca cu noroi ... nu esti tu vizat... in Bihoreanul se comenteaza articolele nu atitudinile comentatorilor.. te faceti de ras.. Nu aveti un PR profesionist la cati bani cheltuiti.
Postat 08 Mai 2015, 20:18 de Tinas
Din ce in ce mai penibil
Nu am fost mare smardoi la viata mea insa in cateva randuri cand niste cocalari de oras au inceput sa se agite isteric in fata mea le-am aratat ce inseamna pumnul de baiat crescut la tara. Nu pot sa neg faptul ca au existat si cateva episoade cand avand de-a face cu gasti de baieti cu experienta in dat cu pumnu' fiind constient de faptul ca pumnul meu nu va face fata pumnilor lor nu am ripostat ci m-am facut ca ploua, am bagat capul in pamant si am mers mai departe ocolind infruntarea pentru ca stiam ca nu va fi bine pentru mine. De ce aceasta introducere? pentru a-l intelege pe Mang care e genul de cocalar ce te tachineaza: "Ba esti bun? Hai la bataie daca esti tare." Dupa care o rupe la fuga. Eu nu inteleg un lucru: Cum de mai e omul asta presedinte la PSD Bihor? Fie ca ne place sau nu PSD e un partid mare cu resurse umane remarcabile. Cum naiba pesedistii bihoreni sunt condusi de Mang? De la o zi la alta omul asta imi intareste convingerea ca nu e decat un mascartici penibil.
Postat 08 Mai 2015, 17:40 de spectator
Replica
BAH @ Oradea Civitas du-te dreacului SICTIR! (...) Mai incet ` cu pianulpe scari `Nu ma acuza ca sunt postac PSD, sunt un simplu formator de opinie !UN simplu roman cu atitudiune !NU influenta opinia publica a cititorilor forumului Ebihoreanul , suntemliberi sa afirman orice atat vreme cat dovedim afirmatiilenoastre prin dreptate si adevar.Pe mine @ Romanul _Simplu ma poti combate si insulta si injura si balacari , da cu restul ce ai ? scriu si ei o opinie au o atitudine contra! Revenim la articol ... banc.... In 10 Mai ....contra hotarasc impotriva si voteaza pentru orasul San Martin!:))=)) Acesta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 08 Mai 2015, 17:37 de Romanul_Simplu
Ebihoreanu nu are AntiSPAM
@ Postacii PSD de serviciu: Tinas,Romanul,TDS (Tineretul Democrat Social) si care or mai fi. Din 14 comentarii la acest articol: 2 comentarii Profesorul, 7 comentarii TDS ..QED. Mai urmeaza si WinDos cu inca vreo 3 si e gata balamucul. Totusi, Ebihoreanul nu are cateva masuri minime anti SPAM??? Se poate face si o selectare manuala a comentariilor, ca pe Ziua de Cluj sau alte ziare locale. Intelegem dreptul la libera exprimare fara injurii, precum si la dreptul unei opinii fie ea pro sau contra, dar aici ajunge in derizoriu treaba. DACA TOT ATI FACUT ACUM CATVA TIMP O RESTILIZARE A SITE-ULUI; NU PUTEATI IMPLEMENTA TOTUSI SI NISTE POLITICI ANTI SPAM?
Postat 08 Mai 2015, 16:53 de OradeaCivitas
!!
nu clar...bolovan se lupta pt 30/ 00 poti sa injuri cu toti postacii tai cine stie ...cunoaste..
Postat 08 Mai 2015, 16:32 de Tinas
Replica
O mare manipulare ordinara acest `referendum ` zice-se ! 3 betivi voteaza in locul a 7 oameni normali muncitori si le hotaresc soarta !:))=)) Revenim la ` referendum ` daca tot voiau sase dezvolte Baile Felix ,Sinmartin , etc ce nu s-au pronuntat tot prin referendum ca sa fie un mic oras ` Sf Martin?:))=)) La mijloc sunt niste dosare penale ale conduceri comunei primarului si altii si abuzuri care vor fi ingropate iar Sinmartin si Felix vor deveni cartiere periferice ale metropolei Oradea, si iarasi revenind prin exceptie de la regula toate comunele vecine `metropolei ` Oradea vor deveni cartiere periferice.Banc ... Bolojan idem holteiului cu hormonii in revolutie o sa siluiasca toate comunele din jur incepand cu Sinmartin , osorhei Biharia, Santandrei ? , Nojorid!:))=))Acesta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 08 Mai 2015, 13:16 de Romanul_Simplu
UN MARE DA...
Eu voi merge la vot si am sa dau un mare DA acestei unificari ,este doar un inceput si un pas mic spre adevarata ORADEA MARE.Peste ani cand vor fi uitate toate aceste"mici frecusuri"si multe din actualele zone metropolitane or sa fie alipite ,se vor bucura multi de un nivel mai ridicat al traiului de zi cu zi ,de investitiile si de parcurile industriale din zonele acum cu terenuri multe doar parloage.Mereu la inceput de drum spre noi proiecte asa este ,multi sceptici,multi carcotasi,multi carora viitorul le pare atat de sumbru,dar daca nu vom incerca niciodata sa indraznim spre mai mult si mai bine,vom ramane mereu in zbaterile noastre cu ziua de maine si cu privitul peste gard la altii cu intrebarea.....De ce la ei se poate?...!!!!
Postat 08 Mai 2015, 12:38 de ardelean
Intrebare pentru BOLOJAN
Daca Referendumul este validat si Unificarea se va produce cine va fi arhitectul-sef al Oradiei Mari? Sau mai exact, are de gand Primarele sa organizeze "dupa ani si ani" concurs pentru ocuparea acestui post esential intr-o Primarie? Sao o va mentine in calitate de director adjunct pe PNL-ista de nadejde de-acum care NU CRACNESTE in fata lui Bolojan?
Postat 08 Mai 2015, 10:34 de TDS
MINCIUNA
Ilie bolojan MINTE(ca deobicei)atunci cand spune ca ideea Unificarii a aparut in 2013 dar Referendumul se organizeaza abia acum atât pentru a nu-l "bruia" cu argumente politice în ani electorali, cât şi pentru că "noi facem proiecte care au şansă să devină realitate, nu ca să ne aflăm în treaba". In 2013 PNL-ul inca nu se pupa cu PDL-ul in bot iar cvorumul pentru Referendum era 50%. Astea sunt adevaratele motive. Numai ca Primarele nostru s-a obsinuit atat de mult sa minta incat a ajuns chiar sa-si creada propriile minciuni!
Postat 08 Mai 2015, 10:31 de TDS
DIGI
Emisiunea fost realizata atat de profesional de DIGI@$ Oradea din punct de vedere tehnic incat sunetul a fost EXECRABIL!
Postat 08 Mai 2015, 10:28 de TDS
SATELE UNITE
Am inteles ca unele sate vor ramane...sate! Ei da, asa mai merge! Dar daca si Robu(alt prototip demn de toata lauda scos de PNL!)vrea sa se extinda, atunci Timisoara va ramane tot peste Oradea ca suprafata!
Postat 08 Mai 2015, 10:26 de TDS
BATEREA CU GRATIE A CAMPILOR
balmajeli in legatura cu teorii ale resurselor(Palladi), "..uniti cu sudul Marii Britanii"(?????????)/Bolojan, comparatii inepte cu Macedonia(care este de fapt FYR Macedonia), nemembra a UE(Bolojan), "am doi baieti in Cluj"(Chereches)-nu ne intereseaza!
Postat 08 Mai 2015, 10:24 de TDS
GRAMATICA LIMBII ROMANE
Popus-dezacorduri la greu, Bolojan-cacofonii cat incape, "turismul uban este UNUL din directiile"(Bolojan), "le-am semnat sub semnatura"(Bolojan)....
Postat 08 Mai 2015, 10:21 de TDS
PERSONAJELE
Ilie Gavril BOLOJAN&Lucian Popus/CORIFEII, « eternul si fascinantul PALLADI(cu un accesoriu la gat de toata groaza !), « eterna si fascinanta Ramona NOVICOV(oripilata de Beverly Hills, fara reactie vis-a-vis de cele trei coloane cu capital mustar si o a patra cu capitel PORTOCALIU de la Palatul Vulturul Negru), Angela LUPSE(Who’s Angela LUPSE ?),Eduard Augustin FLOREA(in Primarie dupa ce Bolos I-A OFERIT UN LOC DE MUNCA!), Carmen PANTIS, Maria SABIN(fosta lidera UTC de la ICRM, acum patroana de succesuri!), Prea cuvioasa Florica CHERECHES(mult mai lucreaza parlamentarii daca joi la ora 18,30 era deja prezenta ! deh, la sfarsit de saptamana se lucreaza in teritoriu)
Postat 08 Mai 2015, 10:16 de TDS
...
ca sa nu intelegi faptul ca oradea, care a reusit performanta sa fie al 2-lea oras din tara din punctul de vedere al fondurilor europene atrase, va avea la dispozitie 120 milioane eur, ca si oras de rangul 2 or va avea la dispozitie 220 milioane de euro ca si oras de rangul 1 in urma alipirii este un beneficiu clar al alipirii.. tra sa fii fie rau intentionat, fie incapabil mintal..
Postat 08 Mai 2015, 09:47 de unu
@profesorul traznit (aka dan dan)
partidul tau FSN, pardon PSD a redus pragul la 30% in disperarea de a face ORICE sa scape de justitie, de DNA si de Basescu. asta da chemare la democratie din partea politicului cand acum spui ca nu vrei sa votezi. optiunile sunt simple: ori da, or nu. nu votezi, inseamna ca nu te intereseaza si va alege altul pentru tine. lasa ca macar cei 20 bani x2, pentru cele 2 postari, ii vei primi. in rest, ca sa te fi convins, reteta era simpla: sa zica Mang ca sa votezi si tu cu Da.
Postat 08 Mai 2015, 09:43 de unu
NU, de ce nu?!
Singurul motiv pentru care mă voi abține de la vot duminică este convingerea mea că această unire Oradea-Sînmartin nu va schimba cu nimic (în bine, desigur) viața orădenilor de rând, cum tot la fel de adevărat e și faptul că promotorii unificării s-au ferit în a da răspunsul la întrebarea "ce pierdem dacă nu se înfăpuiește această unire?". Pe scurt: nu m-au convins! Poate ca m-aș fi prezentat la vot (să votez NU, desigur) dacă nu se schimbau (parcă în decembrie anul trecut) regulile jocului, astfel că pentru a putea fi declarat valid e suficientă o prezența de 30% dintre alegători. Ce reprezentativitate mai are atunci rezultatul votului?? Înțeleg să mă supun voinței a jumătate + 1 dintre cei ce au dreptul de a-și da cu părerea la vot, dar 30% mi se pare furtișag pe față. Știu că în democrație hotărârile se iau așa cum dorește majoritatea, însă 30% nu reprezintă o majoritate. Și atunci prefer boicotul!
Postat 08 Mai 2015, 09:34 de Profesorul
Exagerare
Citiți aici li veți înțelege: https://referendumoradea2015.wordpress.com/2015/05/07/dezbatere-finala-dar-fara-oponenti/
Postat 08 Mai 2015, 09:16 de Profesorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON