URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2010, 12:00

După 22 de ani, şi-a regăsit fiul pierdut la Oradea

Vestea s-a confirmat zilele trecute şi l-a copleşit atât pe tânărul de 30 de ani, aflat într-un centru de asistenţă socială din Oradea, cât şi pe mama lui. "Băiatul încearcă să se obişnuiască cu gândul că are o mamă", a explicat BIHOREANULUI Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.

Fiu al Constanţei şi al lui Gheorghe, băiatul, care se numeşte Dan Dumitru Enache, a dispărut de-acasă din Bucureşti în anul 1988. Pe 7 februarie, mama sa a plecat ca de obicei la serviciu, şi a lăsat copilul de 7 ani şi jumătate în grija unei mătuşi, în Drumul Taberei. Băiatul mergea dimineaţa la grădiniţa ajutătoare din cartier şi, la întoarcere, mătuşa l-a lăsat să se joace cu nişte copii. Aşa a dispărut. "El vorbea mai greu, spunea câteva cuvinte "mama", "ninge", "plouă", dar nu putea să lege conversaţii. S-a dus cu ei până la colţul blocului şi nu s-a mai întors. Mătuşa stătea lângă o staţie de autobuz. Cred că o fi luat o maşină şi s-a dus până la gară", a povestit femeia presei centrale.

Deşi avea serioase deficienţe de vorbire, copilul pe atunci în vârstă de 8 ani ştia să spună că-l cheamă Dan. El a fost găsit câteva luni mai târziu, la Oradea, şi dus la Poliţie, spunând doar că-l cheamă Dan. Şi Dan Dan i-a rămas numele. "Nu îşi mai aminteşte cum a ajuns aici", explică Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Internat la Cighid

Din septembrie 88, Dan a fost internat în căminul-spital Cighid pentru că avea "defect sever irecuperabil". "Are amnezie retrogradă privind identitatea şi viaţa anterioară. Uşoară instabilitate psiho-motorie şi afectiv-emoţională. Oligofrenie gradul II", e precizat în fişa de internare. Abia în 1994 băiatului i s-au făcut acte de identitate pe numele Dan Dan. Ajuns între timp la un centru de asistenţă socială pentru adulţi din Oradea, din 2008 dosarul dispărutului Dan Dumitru Enache a intrat în evidenţa pasivă a poliţiei.

La începutul acestui an, o poliţistă de la Inspectoratul de Poliţie Buzău a sesizat, căutând în arhivele IGPR, că o persoană cu identitate necunoscută, Dan Dan, aflată în Bihor, seamănă destul de mult cu un copil dat dispărut în 1988 din Bucureşti. Un expert criminalist a comparat fotografiile celor doi şi a fost sigur că poliţista avea dreptate, cerând şi analiza ADN-ului.

S-au regăsit

Recent, atât mama, cât şi băiatul de la Oradea au fost înştiinţaţi că testele ADN au relevat că sunt mamă şi fiu. Tânărul are handicap accentuat în urma instituţionalizării, dar este capabil să se descurce. La cei 30 de ani, lucrează ca zidar şi se gospodăreşte singur. "El şi-a manifestat dorinţa de a sta departe de presă. De când a fost internat la Cighid a avut o evoluţie foarte frumoasă. El însuşi a găsit resursele interioare pentru a duce o viaţă independentă şi normală. Din câte ştiu eu, în Bihor este unicul caz de genul acesta", a afirmat Ştefan Goţia.

Constanţa Tudor, acum în vârstă de 50 de ani, a aflat, în baza testului ADN, că este mama biologică a lui Dan Dan. Femeia locuieşte într-o casă din Pietrele, Giurgiu, din bunăvoinţa unor cunoştinţe, şi nu are bani să ajungă la Oradea pentru a-şi vedea fiul regăsit. Din 2005 a rămas şomeră şi nu are niciun venit.

"Aştept să-l văd. Sper că e sănătos. Am crezut că e mort, că l-a luat cineva şi l-a dus la cerşit în străinătate. Tot ce e mai rău. Uneori mă mai gândeam că poate a ajuns la o familie bună, că a făcut şcoală, că acum are un serviciu. Un rost. Eu n-am posibilitatea să merg să-l văd la Oradea. Dar aş vrea să-l văd. Din pozele arătate de poliţişti apare ca un bărbat frumos. Seamănă cu maică-sa", a spus mama, emoţionată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON