URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2010, 14:30

Un fost şef al Poliţiei Oradea face dezvăluiri spectaculoase despre SOV

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Filialele FNI din intreaga tara erau conduse in 2000, cu doar trei exceptii, de fosti ofiteri de Securitate. In plus, in momentul in care Sorin Ovidiu Vintu a fost dat in consemn la frontiera, colonelul care se ocupa de ancheta a fost aspru mustruluit de ministrul de Interne si detasat la Oradea.

Sunt doar doua dintre dezvaluirile facute marti, la emisiunea Nasul de la B1TV, de colonelul Dumitru Strava, cel care a fost insarcinat pana in 2001 cu conducerea acestei anchete in calitate de director al politiei economico-financiare din Inspectoratul General al Politiei Romane.

Mustruluit de ministrul de Interne Constantin Dudu Ionescu

"Acest dosar a avut un curs normal. Am reusit intr-un timp relativ scurt sa facem lumina insa totul s-a deteriorat in momentul cand Sorin Ovidiu Vintu a fost dat in consemn la frontiera de Directia Politiei Economico-Financiare din IGPR pe care o conduceam.

Probele se indreptau vertiginos impotriva sa si urma sa raspunda pentru megaescrocheria FNI si atunci am primit o mustruluiala de nu m-am vazut de la un demnitar roman si mi-am dat seama ca nu vom putea sa ne apropiem prea repede de acest domn", a declarat colonelul Strava, confirmand ca demnitarul cu pricina era ministrul de Interne de atunci, taranistul Constantin Dudu Ionescu.

Asociat fizic in FNI, Camenco Petrovici a varat si CEC-ul in afacere, sub semnatura lui Decebal Traian Remes

Colonelul Dumitru Strava a punctat cateva dintre momentele cheie ale scandalului FNI, printre care arestarea lui Camenco Petrovici, cel care semnase in calitate de presedinte CEC contractul de garantare a investitorilor de la FNI, in calitate de reprezentant al statului roman.

"Contractul a fost semnat de el si de Ioana Maria Vlas si aprobat de ministrul de Finante de atunci, Decebal Traian Remes. In 1999, cand CEC a semnat contractul cu SOV Invest, printre cei 77 de asociati persoane fizice apare si Camenco Petrovici ca persoana fizica, iar ca asociati persoane juridice apare CEC, avand ca presedinte pe acelasi Camenco Petrovici", a dezvaluit ofiterul, adaugand ca respectivul contract intre CEC si FNI a fost gasit la perchezitia domiciliara facuta acasa la Camenco Petrovici.

"Nu mai retin acum, dupa atata vreme, daca s-a facut sau nu expertizarea semnaturii ministrului de Finante Decebal Traian Remes", a precizat colonelul, in opinia caruia lucrurile erau foarte clare: "Ioana Maria Vlas era fugita din tara, Nicolae Popa era fugit, si ultimul care ar fi trebuit arestat, pentru ca tocmai incheiam probatoriul, era domnul Sorin Ovidiu Vintu".

Directorii FNI - 43 fusesera ofiteri de securitate

O alta dezvaluire spectaculoasa facuta de colonelul Dumitru Strava a fost legata de numarul mare de ofiteri ai fostei Securitati implicati in afacerea FNI.

"Am fost sunat de prim-ministrul Mugur Isarescu si am primit dispozitie sa verific ce au fost inainte de 1989 directorii filialelor FNI din tara, 46 la numar. Am verificat cu multa rigurozitate si, cu exceptia a trei filiale, Constanta-unde era director un fost sef de la evidenta populatiei, Vaslui- unde era director un fost ofiter de armata si inca un judet pe care nu mi-l amintesc, restul toti fusesera ofiteri in fosta Securitate.

A doua zi dupa informarea premierului, presedintele Emil Constantinescu a facut aceste dezvaluiri pe televiziuni, am dat inclusiv date despre Nicolae Popa care nu stiam unde e, era fugit din tara", a declarat anchetatorul.

Vintu a luat 1.000 de miliarde, alte 14 persoane peste 10 miliarde de lei fiecare

"Din ancheta pe care o coordonam reiesea clar ca Sorin Ovidiu Vintu, prin diferite metode, o obliga pe Ioana Maria Vlas sa ridice in mod artificial valoarea unei unitati de fond si in momentul in care a ajuns aceasta valoare la un apogeu convenabil domniei sale, a rascumparat unitati de fond, direct si prin interpusi, din care cel mai important este domnul Nicolae Popa, 1.000 de miliarde de lei.

Mai erau 14 persoane in Romania care au rascumparat, inainte de declic, inainte de a cadea Fondul, valori de peste 10 miliarde de lei fiecare. Nu le mai tin minte, nu le am nominal, dar unele erau persoane de stat. Imi amintesc de Teodor Irimescu, un apropiat al lui SOV, si de alte persoane. In momentul acela Fondul a cazut", a mai dezvaluit colonelul Strava, confirmand ca Irimescu a fost cel care a ajutat-o pe Ioana Maria Vlas sa fuga din tara.

Intrebat daca a vazut vreo hartie semnata de Vintu, colonelul a raspuns: "Probele administrate intr-un asemenea dosar, de o asemenea anvergura, de o asemenea megaescrocherie, sunt coroborate nu numai cu semnaturi, sunt si alte probe care au rezultat din anchetele facute".

CDR si PDSR-sponsorizate de FNI

Intr-un interviu acordat pe 3 decembrie 2009 cotidianului Evenimentul Zilei, colonelul Dumitru Strava dezvaluia ca la dosar existau dovezi cu privire la existenta unui mecanism de sponsorizare a partidelor de catre FNI, lucru confirmat si la emisiunea Nasul.

"Da, existau documente la dosar in acest sens, plecau bani de la FNI catre CDR si PSDR.

In plus, FNI a facut mai multe sponsorizari, foarte multe persoane ca numar, 40-50 de persoane, din care am identificat ca nume doar 4-5, restul nu le-am identificat niciodata erau sponsorizari fictive. Prin metoda asta scoteau bani din fond, miliarde de lei. Toate astea exista in dosarul cauzei, doar daca printr-o minune nu au disparut, nu s-au volatilizat", a spus colonelul Strava.

"Erau, de exemplu, persoane asa-zis foarte destepte, culte si trebuiau trimise in America sau nu stiu unde, si in veci nu le-am gasit dupa numele care figurau in actele de sponsorizare. Si am tras concluzia ca erau persoane fictive, dar nu mai stiu ce s-a intamplat in continuarea anchetei", a adaugat acesta.

Anchetatorul nu a confirmat existenta unor intrari sau iesiri de bani din Fond catre strainatate, in schimb a confirmat acuzatia de spalare de bani prin intermediul FNI.

"Au existat indicii si s-a facut un al doilea dosar, al BID-ului, o parte din banii de la FNI se pare ca s-au bagat acolo", a exemplificat acesta.

Averile uriase ale mai-marilor FNI

"Am gasit in cateva sute de mii de dolari intr-un cont al Ioanei Maria Vlas pe care l-am blocat, la Camenco Petrovici am gasit o adevarata avere si bani si imobile, in Bucuresti avea o vila, sute de milioane la el acasa, case de vacanta in mai multe localitati.

Perchezitii s-au facut la toti cei implicati, nu si la SOV, nu se ajunsese inca la el si nici la Popa, pana ajunsesem cu datele la el, fugise din tara", a dezvaluit colonelul.

De ce nu a fost arestat SOV?

Intrebat de ce, in aceste conditii, nu a fost arestat si Sorin Ovidiu Vintu, colonelul nu a putut raspunde, reamintind ca in 2001 el a fost detasat la IPJ Bihor, dupa ce PSD a ajuns la putere iar ministru de Interne a fost numit Ioan Rus.

"Dar am primit o mustruluiala de nu pot sa o uit nici acum dupa 10 ani (...) Dudu Ionescu m-a intrebat cine mi-a ordonat sa il dau in consemn la frontiera."Legea!" i-am raspuns, pentru ca legea prevedea ca un om implicat in asemenea afacere, ca era implicat oricum, trebuia sa raspunda in fata legii.

Nu au avut curajul sa il ridice, dar consemnul se da pe o perioada limitata si probabil a expirat perioada. Consemnul se da cand ai probe ca acea persoana a comis o infractiune si cand sunt indicii ca vrea sa paraseasca tara, si acestea existau la data respectiva. Fugise Vlas, fugise Popa restul erau toti arestati", a explicat anchetatorul.

Colonelul a mai afirmat ca alte presiuni nu s-au facut asupra sa. "Pana atunci totul a fost in regula. Dupa o analiza a dosarului la un nivel foarte inalt, am fost intrebat daca urmeaza masuri si impotriva domnului Sorin Ovidiu Vintu si un domn demnitar, nu vreau sa ii pomenesc numele, a spus: 'Ce vorbesti colonele? Nu a facut asta nimic'. Dar nu vreau sa ii pomenesc numele", a sustinut Dumitru Strava.

Anchetatorul si-a exprimat speranta ca dosarul FNI va fi redeschis. "Intrebata fiind doamna procuror general al Romaniei daca dosarul va fi redeschis, a declarat intr-un cotidian central ca dupa extradarea lui Nicolae Popa exista aceasta posibilitate. Imi pun speranta ca asta se va intampla pentru ca domnul despre care vorbim trebuie sa raspunda in fata celor 330.000 de romani pagubiti in urma megaescrocheriei FNI".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
interlopilor...
Subscriu la afirmatia ca Strava a fost un comandant adevarat.Numai celor certati cu legea sau politistilor incompetenti le-a stat acesta in gat....Politia bihoreana ar avea nevoie de unul ca el.....
Postat 27 Septembrie 2010, 01:44 de croco cop
pensiile
stati linistiti, la coloneii din securitate si la militari le platim noi pensiile. Pentru asta ia guvernul bani de la fni ca sa le cumpere tacerea. Doar nu vreti sa le taie pensiile :)
Postat 23 Septembrie 2010, 15:59 de Ioenl
Politist adevarat
Strava a fost un politist adevarat ....N-am vazut la nici un sef de politie ca subalternii sa percuteze cum percutau la Strava ... unii percutau din respect altii de frica pt. ca daca ai gresit nu te ierta .....
Postat 16 Septembrie 2010, 16:26 de Bobo
Strava si Hercule Poirot
Cine dracu l-a pus si pe soricelul asta sef in IGP?Nici de sef de post la Curatele nu era bun.De ce n-a facut la timp aceste dezvaluiri daca nu sunt cumva un delir?Asa stateau hainele de militian pe el,cum le-ai pune pe un huci.
Postat 16 Septembrie 2010, 11:38 de politist
fost politist?
fost politst pe naiba,de la strava incoace municipiul nu prea a avut comandanti,atit ca era rau de gura si te facea albie de porci cind greseai in rest te lasa sa-ti faci treaba
Postat 16 Septembrie 2010, 11:10 de misu
Strava anchetator???
Aiurea articolul, mai baieti, piticul porno Strava nu a facut in viata lui vreo ancheta!! Nu a fost anchetator, habar nu are cum arata vreun hot la fata, habar nu are cum se intocmeste un dosar penal!!! A fost un biet militian, handicapat fizic, chior si tampit, promovat de comunisti sefuletz, cu limbaj de lemn si pupincurist fruntas! A fost cel mai cretin sef din politia bihoreana! Taranistii l-au promovat, acum musca mana care l-a facut boss! Vai de curu lui, peticit si jegos!
Postat 15 Septembrie 2010, 22:56 de fost politist
povesti
S.O.Vintu nu s-a mai complicat cu petrol,alcool,tigari sau cafea ci direct cu BANI si normal ca si-a gasit repede complici,ca de fapt ofiterii de securitate mult rau ne-au facut,da istoria o scriu invingatorii,adica EI.
Postat 15 Septembrie 2010, 20:58 de Cir Jean
povesti
Nenea Strava ar trebui sa ne mai povesteasca cum era in perioada 1990-2006 cind la capatul fiecarei infractiuni pe alcool,tigari sau petroale se afla un politist sau un procuror.Acum e tot asa numa ca la capat e PARTIDUL.
Postat 15 Septembrie 2010, 20:48 de Cir Jean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON