URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2018, 10:45

Duhul blândeţii: Curtea de Apel a redus la un an interdicţia de a preda pentru Camelia Dalai, profesoara prinsă că vindea examene la FMF Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat, miercuri, verdictul final în procesul Cameliei Dalai, universitara prinsă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor că vindea examene studenţilor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea pe bani, creme, parfumuri şi carne de iepure.

Şef de lucrări la Departamentul de Medicină Dentară, Dalai a fost arestată preventiv pe 14 februarie, anul trecut, la cererea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru 5 infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Măsura a fost înlocuită pe 20 februarie cu control judiciar pentru 60 de zile, iar câteva săptămâni mai târziu, pe 16 martie, Dalai a şi fost trimisă în judecată. 

Potrivit rechizitoriului, în perioada mai - septembrie 2016, Dalai a vândut examene pe sume cuprinse între 300 de lei şi 100 de euro, pe parfumuri Avon, creme de mâini și două kilograme de iepure. Între altele, Dalai e acuzată că i-a dat unui student o lucrare de licenţă, iar pe 9 iunie 2016 le-a dat unor studente subiectele şi rezolvările pentru examenele ce urmau să aibă loc în ziua următoare, "creându-le astfel posibilitatea de a ocupa un loc la buget, în defavoarea altor colegi".

În urma dezbaterilor care s-au derulat iniţial la Tribunalul Bihor, pe 18 octombrie anul trecut, Dalai a fost condamnată la 2 ani şi 4 luni cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani. Completul de judecată a dispus şi ca femeia să returneze şpăgile luate de la studenţi - 300 lei, 100 euro, un parfum marca Avon, două creme de corp, trei pachete de cafea marca Lavazza şi două kilograme de iepure - dar şi o pedeapsă complementară, constând în interzicerea dreptului de a exercita profesia de cadru didactic în orice sistem de învăţământ, pe o durată de 5 ani, începând de la data rămânerii definitive a sentinţei.

Totodată, în cei 3 ani de probă, instanţa a dispus ca Dalai să urmeze un program de reintegrare socială, derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate şi să presteze muncă în folosul comunităţii pentru o perioadă de 60 de zile. 

Universitara a atacat, însă, soluţia la Curtea de Apel Oradea, unde, după noul proces care a urmat, judecătorii au "îmblânzit" pedeapsa, reducând perioada interdicţiei de a exercita profesia de cadru didactic în orice sistem de învăţământ, de la 5 ani la un an.

Decizia este definitivă şi, ca atare, Universitatea din Oradea va trebui să-i desfacă lui Dalai contractul de muncă. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Creme cu parfum de curte (veche)
Ar trebui publicate şi numele judecătorilor din "preacuviosul" complet al Curţii de Apel. Poate, astfel ne dăm şi noi seama de afinităţile "sutaniştilor".
Postat 19 Ianuarie 2018, 17:10 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON