URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2010, 13:35

DSP: Spitalele adună datorii şi după descentralizare. Primăria: Vina este a CAS, care nu plăteşte la timp

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-un comunicat de presă emis vineri, şeful DSP Bihor, Marius Pârcioagă, a anunţat că instituţia sa "a realizat o monitorizare a datelor privind datoriile unităţilor sanitare publice către furnizorii de bunuri şi servicii", iar rezultatul este că o parte din cele 14 spitale preluate de autorităţile publice locale bihorene au acumulat de la 1 iulie datorii în valoare totală de 22,12 milioane lei, din care 6,7 milioane peste termenele de scadenţă.

Potrivit DSP, din cele 14 unităţi sanitare analizate, nu au datorii peste scadenţă doar şase: Spitalul Orăşenesc Aleşd, Spitalul Orăşenesc Ştei, Spitalul de Psihiatrie Nucet, Centrele de Sănătate Valea lui Mihai şi Bratca, precum şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Celelalte opt spitale au datorii la furnizorii de bunuri şi servicii, la 30 septembrie 2010 situaţia fiind următoarea: Spitalul Judeţean - 9,03 milioane lei (din care peste termenul de scadenţă 2,5 milioane), Spitalul Municipal Oradea - 3,11 milioane (din care peste termen 1,37 milioane), Spitalul de Pneumoftiziologie - 2,16 milioane lei (peste scadenţă 0,74 milioane), Maternitatea - 2,04 milioane (din care peste termen 0,8 milioane), Spitalul de Psihiatrie - 1,5 milioane lei (din care peste termenul de scadenţă 0,28 milioane), Spitalul Municipal Beiuş - 1,42 milioane lei (peste scadenţă 0,41 milioane), Spitalul Municipal Marghita - 1,08 milioane lei (din care peste termen 0,42 milioane) şi Spitalul Municipal Salonta - 0,41 milioane lei (din care peste scadenţă 0,08 milioane).

În încheierea comunicatului, şeful DSP arată că "recomandă autorităţilor administraţiei publice locale care au în subordine spitale cu probleme financiare să se implice activ şi eficace în redresarea financiară a unităţilor respective, ca precondiţie de îmbunătăţire a performanţei manageriale şi a calităţii actului medical de care beneficiază pacienţii din judeţul Bihor. De asemenea, recomandăm şi managerilor spitalelor să ia măsuri de eficientizare a cheltuielilor şi stopare a pierderilor financiare pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a unităţilor respective".

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, a recunoscut că spitalele preluate de municipalitate continuă să acumuleze datorii, însă nu în ritmul dinainte de transferul de la Ministerul Sănătăţii şi nu din cauza descentralizării, ci a Casei Asigurărilor de Sănătate, care achită cu mari întârzieri banii cuveniţi spitalelor pentru serviciile prestate. "La 30 august, spitalele preluate de municipalitate în Oradea aveau datorii la scadenţă care totalizează suma de 0,45 milioane lei. Cauza nu este însă descentralizarea, dacă asta vrea cineva să sugereze, ci faptul că spitalele primesc cu întârziere fondurile de la CAS. Avem spitale la care CAS a rămas şi cu trei luni în urmă la plata serviciilor", a spus viceprimarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
pt TRIFERMENT PACIENT
Misterul datoriilor de la Sănătate: nimeni nu ştie cum au apărut arierate de încă 1 mld.lei într-o lună de Mădălina CHIŢU | Alexandru Moise | ieri, 18:48 După ce în urmă cu două luni Guvernul a achitat datoriile din Sănătate, în sistem a apărut un nou debit. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, FMI va cere din nou Guvernului să plătească o parte semnificativă din arierate ca precondiţie pentru următoarea tranşă, după ce a constatat că la datoriile statului s-au adăugat din luna septembrie obligaţii de 1 miliard de lei numai la Sănătate, deşi s-au achitat 2 miliarde lei către acest sector. "Deşi Guvernul a plătit 2 miliarde de lei în contul datoriilor către companiile furnizoare din Sănătate, imediat au apărut noi arierate, facturi neachitate de mult timp, dar care nu erau înregistrate şi nu au fost luate în calcul. Această situaţie nu e doar în Sănătate, se regăseşte şi la Transporturi, la alte proiecte de infrastructură, mai ales la autorităţile locale", au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale
Postat 30 Octombrie 2010, 17:20 de doctor psihiatru
@triferment
Dupa comentariu banuim ca : esti medic (el sau ea), mai degraba un el, un politician activ care nu suporta liberalii si probabil de undeva din ... sud. D-l viceprimar dr. Carp, remarcam ca arata exceptional in aceasta fotografie !
Postat 29 Octombrie 2010, 22:38 de anonimus
Bilicol, no-spa si metoclopramid
Bai ziaristule care esti tu Adrian Cris, te cunosc bineinteles...vreau sa iti spun ca scrii niste articole atat de scarboase si atat de evident reiese ca esti platit de libeali incat de cate ori citesc ce scrii am nevoie de un metoclopramid, un bilichol si un no-spa ca ma apuca greata si durerea de colecist.Eu iti recomand sa te duci dreq in pensie...de handicap evident ca te incadrezi.
Postat 29 Octombrie 2010, 19:28 de Triferment
datorii
AM CREZUT CA MUNICIPALITATEA VA AVEA INTR-ADEVAR GRIJA DE SPITALELE IN SUBORDINE, INSA SE PARE CA ARE ACEEASI GRIJA CARE O AVEA SI MS., DE CE SPUN ASTA ? UNELE SPITALE SUNT LASATE PE DINAFARA DAR AR TREBUI CA MUNICIPALITATEA SA AIBA GRIJA SI CE SEMNEAZA CA SPRE EXEMPLU LA SPIT. JUDETEAN SE REDUC POSTURILE DE LA BIROURI IAR LA SPIT. 6 SE MULTIPLICA POSTURILE DE FUNCTIONARASI PRIN BIROURI EX: SPITALUL ARE SI DIRECTOR FINANCIAR CONTABIL SI ARE SI SEF SERV. CONTABILITATE, AICI SE REDUC POSTURILE DE MUNCITORI SI DE DUBLEAZA CELE DE BAGATORI DE SEAMA , SE REDUC PSIHOLOGII LA UN SPITAL DE PSIHIATRIE SI SE ANGAJAZA ASISTENTI SEFI CA DOAR ACEIA SE LING TOATA ZIUA CU DIRECTORUL MEDICAL. OARE STIE DL. COLONEL CE FACE SOTIA LUI LA SERVICIU? IAR DIR. FINANCIAR CONTABIL S-AR LINGE CU TOTI MANAGERII ACIUIATI PE LA SPIT. 6.
Postat 29 Octombrie 2010, 13:50 de gheorghe
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON