URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2014, 18:31

DSP: Medicii de familie din Bihor sunt indiferenţi faţă de paciente, o treime din ei nu fac screening pentru depistarea cancerului de col uterin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor a identificat un număr de 97 medici de familie neînscrişi în nicio reţea de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, din totalul celor 341 medici de familie care au contracte cu CAS Bihor şi, pentru că nu îi poate sancţiona, apelează la bunul-simţ al acestora pentru a putea acorda pacientelor servicii de testare gratuită în acest scop.

Pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, în judeţul Bihor există două reţele de screening (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Pelican Oradea). În cadrul acestor reţele medicii de familie au rolul de informare/consiliere a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani privind importanţa depistării cancerului de col uterin (inclusiv îndrumarea la un cabinet de ginecologie în vederea testării citologice Babeş-Papanicolau).

"Prin neînscrierea medicului de familie într-o reţea de screening, femeile eligibile din lista acestuia nu pot beneficia gratuit de acest serviciu preventiv (depistarea precoce activă a cancerului de col uterin)", explică un comunicat dat publicităţii vineri de către DSP, care îi şi "ruşinează" pe medicii în acest fel îşi dezavantajează pacientele: "Au fost identificate şi unităţile administrativ-teritoriale în cadrul cărora nici un medic de familie nu este înscris într-o reţea de screening: Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Bulz, Criştioru de Jos, Curtuişeni, Drăgeşti, Popeşti, Şoimi, Suplacu de Barcău, Tinca, Vârciorog, Viişoara".

Conform comunicatului, DSP "nu poate constrânge nicio unitate medicală (cabinete ale medicilor de familie sau spitale) să participe la activităţile de screening pentru cancerul de col uterin, putem doar să participăm la informarea furnizorilor şi populaţiei privind serviciul preventiv asigurat din fondurile Ministerului Sănătăţii".

Lista medicilor de familie neînscrişi într-o reţea de screening a fost comunicată şi celor două spitale din reţelele de screenind gratuit.

"Sperăm ca medicii neînscrişi să opteze cât mai curând posibil pentru una din reţele, iar ulterior să desfăşoare activitatea de consiliere/informare în vederea participării femeilor eligibile din lista proprie la depistarea precoce a cancerului de col uterin", spune conducerea DSP.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
dl
Medicii de familie sunteti platiti pe degeaba !!! Ar trebui desfiintati !!! Cat cu ei cat fara ei, dar mai bine fara !!!
Postat 20 Septembrie 2014, 10:10 de Stef
Meseriasi
Ma.ma lor de neme.rnici, escroci, po.rci afurisiți mâncători de oameni pe pită! Pupiciu de la Mirciu!
Postat 19 Septembrie 2014, 22:23 de mirciu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON