URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2011, 08:59

Dosarul şpăgii de la Halmeu în instanţă, fostul şef al Vămilor în anchetă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au finalizat ancheta în dosarul şpăgii de la vama Halmeu şi au dispus trimiterea în judecată a cinci din cele şapte persoane cercetate în dosar, se arată într-un comunicat făcut public, marţi, de Biroul de Presă al DNA.

Astfel, omul de afaceri Liviu Florian, acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă, Ion Savu, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, Ioan Niţu, fost angajat al unui magazin Duty Free din Vama Halmeu, acuzat de două infracţiuni de cumpărare de influenţă, au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv în timp ce Florin Feher, acuzat de complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi Nicoleta Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Halmeu, inculpată pentru cumpărare de influenţă, vor fi judecaţi în stare de libertate.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada septembrie 2009 - februarie 2010, Liviu Florian a pretins şi primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Halmeu, 130.000 de euro promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă şeful Vămilor, Radu Traian Mărginean, pentru ca acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.
„Liviu Florian a intervenit la Mărginean prin intermediul învinuitului Eugeniu Petrescu. Ca urmare, prin ordinul din data de 22 septembrie 2009 semnat de şeful Vămilor, Nicoleta Dobrescu a fost delegată până la 31 decembrie 2009 în funcţia de şef birou vamal la Biroul Vamal Halmeu, delegare ce a fost prelungită până la 23 februarie 2010, în lipsa unui interviu sau a unui concurs public", se arată în comunicatul DNA.

Dobrescu a obţinut o parte din suma de 130.000 euro prin contracte de amanet şi împrumut bancar iar restul cu ajutorul lui Ioan Romeo Niţu şi Florin Feher, care au colectat banii de la cămătari şi traficanţi de ţigări, suma de 21.000 euro fiind acordată chiar de Niţu.

„Prin acest ajutor, Feher şi Niţu au urmărit să obţină sprijinul inculpatei Dobrescu pentru a introduce în ţară ţigări în mod nelegal, după delegarea acesteia în funcţia de şef birou vamal", se mai specifică în comunicatul DNA.

Banii au ajuns la Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu şi Ioan Niţu.

Ulterior, în cursul lunii martie 2010, cu ajutorul lui Ion Savu, Liviu Florian a pretins de la Nicoleta Dobrescu 300.000 de euro promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lngă Radu Mărginean şi îl va determina s-o numească definitiv în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Însă pentru că Dobrescu nu a mai putut strânge banii, ea nu a mai fost numită în funcţie.

Pe 3 februarie 2011, după demararea anchetei DNA, care s-a derulat cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pe termen de 24 de ore a lui Liviu Florian, Ion Savu şi Ioan Niţu iar o zi mai târziu, aceştia au fost arestaţi pentru 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior. O săptămână mai târziu, procurorii DNA Oradea l-au pus sub învinuire şi pe Radu Traian Mărginean. În aceeaşi zi, orădeanul a fost demis din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor printr-o decizie a premierului Emil Boc.

Marţi, 22 martie, procurorii DNA au anunţat finalizarea anchetei în cazul a cinci din cele şapte persoane implicate în dosar şi trimiterea în judecată a acestora. Faţă de Radu Traian Mărginean şi Eugeniu Petrescu, ancheta a fost disjunsă iar cercetările sunt continuate la Serviciul teritorial Oradea al DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ANAF
Good job Marius!
Postat 23 Martie 2011, 20:26 de G.G.
invatati si voi functiile publice
hai sa va explic cum sta treaba... ca vad ca voi nu pricepeti nicidecum: ANV-ul are un presedinte (nu sef, nu director, nu altceva); functia de presedinte ANV corespunde celei de vicepresedinte ANAF(nu director sau altceva) pentru domeniul vamal; prin urmare, cele doua functii de fapt sunt una si aceeasi. luati legea de organizare a ANAF si o sa va lamuriti si singuri... si abia apoi incepeti sa scrieti
Postat 23 Martie 2011, 18:52 de marius
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON