URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2016, 17:40

Dosarul filierei care a păgubit CAS cu 2,7 milioane lei printr-un circuit evazionist cu reţete fictive a ajuns în instanţă: 10 medici şi patronii Lavanda Farm, trimişi în judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DIICOT Oradea au finalizat, vineri, ancheta şi au dispus trimiterea în judecată a 16 persoane într-o mega-escrocherie pusă pe picioare de reprezentanţi ai sistemului medical din Bihor care ar fi păgubit Fondul naţional de sănătate cu 2,7 milioane de lei.

Este vorba despre circuitul evazionist creat de patronii Lavanda Farm, Laura şi Adrian Ciobotaru, cu participarea a 10 medici de familie, dar şi a unor patroni de firme cu comportament de tip fantomă: Dixina Barbeş, administratorul Farmaciei Roza, respectiv Ioan Bota, Sergiu Guiaş şi Paul Bărburaş, reprezentanţi ai societăţilor Alisma Farm SRL, Annet Farm SRL, Azram Pharm SRL şi Chamilla SRL, toţi inculpaţi acum pentru constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, înşelăciune, evaziune fiscală şi uz de fals.

În grup, spun procurorii, membrii aveau sarcini precise. Astfel, prin intermediul firmelor "fantomă", reţeaua Lavanda Farm a soţilor Ciobotaru a făcut achiziţii fictive de medicamente: prin intermediul firmelor Chamilla Farm şi Alisma Farm, s-au generat un număr de 92 de facturi fiscale în valoare de 620.284,22 lei, Farmacia Roza a răspuns la 403 "comenzi" trimiţând medicamente în valoare de 1.865.414,62 lei, în timp ce Azram Pharm şi Annet Farm SRL au emis un număr de 166 facturi fiscale în valoare de 706.635,93.

Potrivit rechizitoriului, achiziţiile aveau dublu scop. În primul rând, prin înregistrarea în evidenţele contabile de cheltuieli false cu aprovizionări de medicamente de la  firmele fantomă, Lavanda Farm a dedus ilegal TVA în sumă de 234.739 lei. Afacerea mai bănoasă era, însă, alta. Patronii Lavanda Farm au convins mai mulţi medici de familie să emită reţete gratuite pe numele unor pacienţi în baza cărora se descărcau de produsele din facturile măsluite, iar contravaloarea acestora o încasau apoi de la CAS Bihor şi o împărţeau cu doctorii.

Investigaţiile, făcute cu suportul de specialitate a SRI şi participarea ofiţerilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bihor şi a inspectorilor Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală, au scos la iveală că, în total, cei 10 medici care au participat la afacere au emis 13.305 reţete în valoare de 2.475.336,21 lei pe numele a 3.049 pacienţi.

Lidia Ţuţu a emis 255 reţete fictive în valoare de 42.579 lei, Liviu Stamatian - 760 de reţete în valoare de 106.513,71 lei, Oana Vereş Pop - 2.797 de reţete în valoare de 431.215,13 lei, Ramona Şovre - 631 reţete în valoare de 201.094 lei, Larisa Dumbravă - 477 reţete în valoare de 73.789,04 lei, Elvira Nemeth - 1.624 reţete în valoare de 336.091,62 lei, Ioan Bugariu - 2.724 de reţete medicale în valoare de 338.048,11 lei, Ioan Ghiurău - 1.368 de reţete în valoare de 348.485,49 lei, Peto Eniko - 2.268 de reţete fictive în valoare de 575.659,30 lei, iar Darvaş Ilona - 401 de reţete în valoare de 21.860,05 lei.

Pentru recuperarea pagubei, la care au adăugat cheltuieli judiciare de peste 1 milion de lei, procurorii DIICOT Orada au dispus instituirea de sechestre pe bunurile inculpaţilor încă din luna august a anului trecut.

O săptămână mai târziu, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă pentru 12 dintre inculpaţi -  medicii Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Nemeth Elvira, Peto Eniko, Ramona Şovre, Liviu Stamatian, Lidia Ţuţu, Darvas Ilona, Vereş Pop Oana şi Larisa Dumbravă, administratoarea Lavanda Farm, Laura Ciobotaru, şi "comisionarul" Ioan Bota. Ulterior, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu, iar din decembrie, cu controlul judiciar. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
zorro,
îți dai seama ce jigodii? crema, cum se dau ei, medicii fac și așa ceva!!!
Postat 13 Februarie 2016, 23:23 de ADINA
LA BULAU
Daca e adevarat...sant atat de multi bolnavi de cancer,care nu ajung la tratament,din cauza unor jigodii..dornice de avere cu orice pret,vreau sa cred ca se vor"racori"..dupa merit..insa sa se recupereze si cele 27 de miliarde...
Postat 13 Februarie 2016, 17:14 de zorro
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON