URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2013, 19:17

Dorinel Edu şi fiul său, Viorel, au fost arestaţi: au spălat prin firme "fantomă" peste 36 milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa tată, aşa fiu. Tribunalul Bihor a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Dorinel Edu şi al fiului său, ambii cercetaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor pentru devalizarea propriilor firme, fraudarea bugetului de stat dar şi pentru spălare de bani.

Potrivit unui comunicat făcut public, vineri, de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Dorinel Edu este acuzat de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

Afaceristului i se impută că, în perioada 2007 - 2008, respectiv, noiembrie 2010 - decembrie 2012, ca administrator al firmelor Eduflor Construct SRL, Romaro Impex SRL şi Doriconstruct SRL, a înregistrat în mod repetat în evidenţa contabilă a celor trei societăţi comerciale facturi care atestă operaţiuni nereale, respectiv achiziţii de bunuri şi prestări servicii de la firme fantomă, respectiv Cosbric SRL, Belcecris SRL, Pan Internaţional SRL, Iovera Construct SRL, Biu Blue SRL şi Pasante SRL.

Valoarea achiziţiilor efectuate de către învinuitul Edu Dorinel în numele Eduflor Construct, Romaro Impex şi Doriconstruct, de la cele şase firme ,,fantomă" depăşeşte suma 36.600.000 lei.

"Pentru a crea aparenţa unui circuit comercial legal, a efectuat plata contravalorii achiziţiilor prin transfer bancar din conturile societăţilor proprii direct în conturile firmelor fantomă, în scopul disimulării originii ilicite a sumelor plătite astfel. Ulterior, din conturile firmelor "fantomă", banii au fost retraşi în numerar de către administratorii acestora, în baza unor documente justificative fictive şi restituite ulterior, tot în numerar lui Edu, personal sau prin intermediari", se specifică în comunicatul Parchetului Bihor.

Pentru retragerile de numerar efectuate de către reprezentanţii firmelor ,,fantomă", Edu i-a ,,recompensat" cu un procent din suma de bani retrasă. În final, banii erau reintroduşi în circuitul comercial, sub formă de creditare firmă sau achiziţii de bunuri.

"Prejudiciul estimat de către inspectorii fiscali din cadrul cauzat bugetului general consolidat al statului, reprezentând TVA şi impozit pe profit, depăşeşte suma de 14.200.000 lei", se mai specifică în comunicat.

În cazul lui Viorel Edu, fiul afaceristului, anchetatorii au reţinut doar evaziune fiscală. Tânărul de 29 de ani e acuzat că, în perioada iunie 2011-iulie 2013, în calitate de administrator al firmei Prodora SRL Oradea, acesta a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli aferente unor operaţiuni ce atestă achiziţii de prestări servicii nereale - chirie utilaje pentru construcţii, sau lucrări de săpături mecanice, zidărie, turnat beton, cofrat, armar, etc - de la societăţile Multiproiect Consult SRL, Abrucris Cons SRL, Pasante SRL, Fidelus SRL, Macnetic Con SRL, în valoare de peste 1,8 milioane lei.

La fel ca tatăl său, Viorel Edu, a plătit contravaloarea achiziţiilor sau serviciilor prin transfer bancar din conturile Prodora SRL în conturile celor cinci firme fantomă iar ulterior, sumele au fost retrase de către administratorii societăţilor respective, în numerar, în baza unor documente justificative fictive şi restituite tot în numerar afaceristului, personal sau prin intermediari.

Pentru retragerile de numerar efectuate de către reprezentanţii firmelor ,,fantomă", Viorel Edu i-a ,,recompensat" cu un procent din sumele retrase.

Prin manevrele frauduloase, afaceristul a păgubit şi bugetul de stat cu 676.435,64 lei, din care 282.860,64 lei reprezintă impozit pe profit şi 393.575 lei, TVA.

Potrivit poliţiştilor SIF, reprezentanţii firmelor "fantomă" au fost aleşi de cei doi constructori din rândul unor persoane tinere, de până în 23 de ani, cu condiţie socială precară, fără niciun fel de cunoştinţe în domeniul construcţiilor de şantier ori în domeniul administrării societăţilor sau contabilităţii.

Unul dintre ei, Claudiu Ţărău, administratorul Magnetic Con SRL, a fost reţinut şi arestat alături de Dorinel respectiv Viorel Edu, pentru complicitate la evaziune fiscală, valoarea facturilor emise de firma sa către societatea lui Edu, Prodora SRL, ridicându-se la 355.502 lei.

"În cauză, urmează a fi identificate bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor, care urmează a fi puse sub sechestru judiciar, în vederea recuperării prejudiciului", se mai specifică în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
nimik
edu a fost un om cinstit a platit muncitorii la zii .Nu stiu daka o sa mai gasim asemenea oameni ka eii sa ne plateasca.Nu este un pericol public nu este un pericol social . Nu avandut droguri ,na facut crima doar e vorba de niste harti
Postat 29 Noiembrie 2013, 22:32 de atat
Urmeaza
De ce nu au fost luați Mercea si procurorul Leuca Gheorghe de la DICOT. Sa se verifice tovarasiile acestora cu Edu,chefuri,curve, case construite vacante plătite.
Postat 23 Noiembrie 2013, 17:56 de Mos Nicolae
:(
si cei 200 de muncitori legali ce vor face? unde vor lucra?sau plateste edu din puscarie?sa faca cineva ceva repee ca ii pacat ca firma asta sa se piarda, ca ii plin de muncitori iscusiti si buni in ea!!!
Postat 18 Noiembrie 2013, 19:39 de MOS CRACIUN
c
cc
Postat 16 Noiembrie 2013, 15:00 de c
corect
Foarte bine, multi lucreaza ca sa plateasca impozite si taxe ca prostii, ca sa aiba cateva mii din tara asta ce sa fure. Pacat ca majoritatea sunt in politica si nu prea se face nimic cu ei. Ar trebui facut curatenie mai des. Mai ales in Bihor...
Postat 16 Noiembrie 2013, 10:04 de anonim
sala de sport
Din cate stiu firma d-lui Edu a facut sala de sport din comuna Buntesti si odata cu sala l-a ,,aranjat,, si pe primar,adica l-a sponsorizat.In acea perioada primarul si-a aranjat casa si si-a schimbat masina.Cred ca in ascensiunea patronilor de firme sunt de vina si cei pentru care lucreaza.
Postat 16 Noiembrie 2013, 08:44 de anonim
Cine urmeaza.
Sefu de la Dumexin- de unde/ Bmw- uri - milione de euro, etc
Postat 15 Noiembrie 2013, 22:57 de SIF
angajat
manevre politice sunt prea multi bani
Postat 15 Noiembrie 2013, 22:42 de m
EDU SE VA PLICTISI
Cred ca unii isi vor lua belet de avion NUMADUS.
Postat 15 Noiembrie 2013, 21:49 de pacanele
ptr miklos
daca cei 200 de muncitori de care vorbesti sunt angajati cu forme legale,ii platesc eu
Postat 15 Noiembrie 2013, 21:01 de lajos
:)))`
nu stiu ce e cu valul asta de curatenie in mafia bihoreana.....dar ma bucur ca orice "afacerist", orice militian, orice procuror spagar....se caca pe el cand ii ciocane cineva la usa de frica sa nu il salte.....BRAVO!!!!
Postat 15 Noiembrie 2013, 20:46 de doc
vai de mine?
Edu arestat?Acuma ce o sa zica mercea?
Postat 15 Noiembrie 2013, 20:33 de spionu
ptr levente
stai linistit ca oricum n-ar fi platit muncitorii,la fel cum nu a platit muncitorii adusi din Republica Moldova,iar cand acestia si-au cerut drepturile,Edu a trimis politistii peste ei denuntandu-i ca locuiesc fara forme legale
Postat 15 Noiembrie 2013, 20:30 de unu
Dorinel Edu
dar cei 200 de muncitori cine va plati procurori ori ponta
Postat 15 Noiembrie 2013, 20:04 de levente@miklos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON