URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2017, 12:27

Doliu la Universitatea din Oradea: La numai 32 de ani, un dirijor s-a sinucis!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitarii şi artiştii orădeni au primit o veste tristă: colegul lor, dirijorul Tudor Ciupeiu, asistent universitar la Facultatea de Arte din Oradea, s-a sinucis în noaptea de marţi spre miercuri, în oraşul său natal, Cluj Napoca.

Bărbatul avea doar 32 de ani, dar preda de mai mulţi ani la Universitatea din Oradea. De altfel, era căsătorit cu o colegă de la facultate, iar împreună au o fetiţă în vârstă de 8 ani.

Tudor şi-a luat viaţa spânzurându-se cu o funie de creanga unui copac, în zona străzii Câmpului, din cartierul Mănăştur. În jurul orei 2.30, l-a găsit fratele său, cu care dirijorul locuia, de o vreme, în casa lor părintească din Cluj.

"Tudor a fost un geniu, un specialist de excepţie. Dar nu şi-a găsit locul pe lumea asta", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, fostul decan al Facultăţii de Arte, Agneta Marcu. Profesoara l-a cunoscut bine pe dirijor, a colaborat cu el şi spune că moartea lui este o mare pierdere pentru lumea artei.

Colegii dirijorului spun că în ultimii doi ani acesta a suferit mai multe dezamăgiri: mama sa, de care era apropiat, a murit, iar el n-a putut să-şi facă doctoratul la Cluj, aşa cum a dorit, pentru că nu şi-a permis să plătească taxele de studiu, aşa că a urmat unul la Timişoara. Drept urmare, risca să-şi piardă locul de muncă, pentru că nu avea un doctorat în Muzică, aşa cum legea îl obligă. 

În plus, Tudor s-a înstrăinat de soţia sa, Andrada Ciupeiu, şi ea un cadru didactic al Facultăţii de Arte din Oradea. Cei doi erau în proces de divorţ, cu un prim termen fixat pentru luna ianuarie a anului viitor. 

Pe de altă parte, dirijorul avea probleme şi la Universitate. În ultima lună, a absentat nemotivat de la multe cursuri şi urma să fie cercetat de o comisie disciplinară. În semn de doliu, instituţia a arborat, joi, steagul negru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
sesiunea 3
diplomele reprezinta un business infloritor inca, felul psd de a educa populatia. nu va speriati, ministru invatamantului - ghiolbanul de liviu pop - tocmai a propus existenta sesiunii nr 3 de bacalaureat, ca sa il poata trece toti ghinionistii!
Postat 17 Noiembrie 2017, 07:40 de roger
momente de tristeţe
mă încearcă din cauza asta..Dar în ce ţară mai există învăţător(oare) cu doctorat!?Păi oameni buni!Orice lucrător de la orice ghişeu amărât din fundu judeţului tre să aibă licenţa cel puţin!?Şi nu doar atât!Pe lângă asta,sunt o grămadă de elevi ce termină gimnaziul şi nu ştiu să scrie şi să citească cum trebuie!Nu vorbim de exprimare!!Halal !!
Postat 16 Noiembrie 2017, 23:10 de crisan
....
...taxele lu pește (nu sunt chiar o avere...faci suma si daca canti la vioara 2 zile in Viena). A avut omu alte probleme.
Postat 16 Noiembrie 2017, 15:18 de Cleopard
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON