URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2012, 17:07

Doi bihoreni, arestaţi şi extrădaţi pentru uciderea unui muzician german

Doi bihoreni, arestaţi şi extrădaţi pentru uciderea unui muzician german Muzicianul Dieter Kahlen a fost găsit înjunghiat în locuinţa sa din Germania la sfârşitul lunii octombrie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a confirmat mandatele europene de arestare emise pe numele a doi tineri din comuna bihoreană Vadu Crişului, Geczi Kis Sebastian Dan, 22 de ani, şi Geczi Kis Emeric, 20 de ani, suspecţi în cazul morţii unui muzician german, Dieter Kahlen, 55 de ani, membru al formaţiei "Do it again", găsit înjunghiat pe 28 octombrie în locuinţa sa din localitatea Neukirchen-Vluyn.

Potrivit grefierei Cornelia Precup, expert comunciare în cadrul Curţii de Apel Oradea, instanţa a emis mandat de arestare pe 29 de zile pe numele celor doi bihoreni, sub acuzaţiile de omor deosebit de grav şi tâlhărie.

"La solicitarea inculpaţilor, s-a condiţionat predarea persoanelor solicitate de împrejurarea ca, în cazul în care autorităţile judiciare germane vor pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, acestea să fie transferate în România în vederea executării pedepsei", a subliniat Precup.

Cei doi au fost conduşi sub escortă, de poliţiştii bihoreni, până la Sibiu, unde au predaţi autorităţilor germane şi transportaţi cu avionul spre localitatea Duisburg, locul unde se desfăşoară ancheta.

Potrivit presei germane, Dieter Kahlen a fost găsit mort pe 28 octombrie, după ce mama acestuia a sesizat autorităţilor dispariţia sa.

Din cercetări s-a stabilit că cei doi bihoreni au intrat în casa muzicianului în noaptea de 24/25 octombrie, l-au lovit în somn cu o sticlă în cap şi pe urmă i-au înfipt un cuţit în piept, i-au furat mai multe carduri de credit, 220 de euro şi o Mazda CX 5, cu numărul WES-DK 57, cu care s-au întors în România.

Maşina a fost recuperată de poliţiştii bihoreni pe 30 octombrie, în trafic, la volan fiind tânărul de 20 ani, Geczi Kis Emeric.

"Colegii români au fost extrem de cooperativi. Au dat dovadă de profesionalism şi lucrurile decurg foarte bine. Obligaţiile birocratice prevăd că cei doi suspecţi trebuie să fie asistaţi juridic, ceea este normal într-un asemenea caz. Cei doi suspecţi români nu s-au opus extrădării lor în Germania, unde urmează să fie judecaţi pentru faptele pe care le-au comis", a declarat presei germane procurorul de caz, Klaus Jettka.

Ancheta procurorilor a stabilit că Dieter Khalen a avut mai mult contacte cu prostituate românce din zona în care locuia, iar cei doi tineri bihoreni erau din cercul târfelor, lucrând în bordelurile din zonă, unde făceau curat în cluburile de saună. Totodată, aceştia au fost văzuţi de mai multe ori pe raza localităţii Wilich, unul dintre ei fiind în vizorul poliţiei locale de mai mult timp.

Pe 1 noiembrie, Curtea de Apel Oradea a dispus arestarea preventivă a celor doi, precum şi predarea lor către autorităţile judiciare germane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Vadu lui Carol II
Astia din Vadu Crisului sunt niste ciudati. Doi sunt criminali de Germania, unul e violator de cand mama lui l-a facut, trei sunt in Bucuresti si consuma etnobotanice de citiva ani, alti doi se fac ca lucreaza in Spania, unul a ajuns vicepresedinte de judet, altul e primar la Oradea, etc, etc.
Postat 13 Noiembrie 2012, 10:45 de Ursul pacalit
faceti va rostul cu folos
au si criminali un rost pe pamant dar sa respcte legea naturii, scapati ne de nesimtiti, amin !
Postat 13 Noiembrie 2012, 10:44 de amin!
la ce prada gasea in Romania mai buna :))
dar de ce credeti ca mintea lor percep altceva decat primesc, bravooooo dar de ce dreak v ati dus in Germania avem si aici o gramada de deratizat si au banii kakalau :))) ce prosty de oameni ? Luatile bogatilor ce v au luat si ei viitorul adica viata, amin ! Nu te obliga nimeni sa fi bogat :))) care lege te obliga ? cat mai multi, deratizati si Romania, amin!
Postat 13 Noiembrie 2012, 10:32 de prostyyy
???
cum naiba au ajuns ungurii astia in relatie cu victima ?
Postat 12 Noiembrie 2012, 21:12 de ????
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON