URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2011, 14:00

Documentaţiile licitaţiilor Companiei de Apă, date sistematic la refăcut de Autoritatea pentru reglementarea achiziţiilor publice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai mare proiect desfăşurat vreodată în Bihor cu fonduri europene, în valoare de peste 83,2 milioane de euro, este deja în întârziere, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, managerul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra.

Ping-pong cu acte

Potrivit spuselor lui Gavra, proiectul de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în 14 localităţi din zonele Oradea, Beiuş, Tinca şi Biharia a intrat în întârziere deoarece documentaţiile depuse de CAO pentru pregătirea licitaţiilor prin care va fi atribuită execuţia lucrărilor sunt respinse, în prima fază, de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, care invocă nerespectarea Legii achiziţiilor publice prin faptul că documentaţiile ar conţine prevederi apte sau susceptibile să interzică sau să restrângă dreptul unor firme de a participa la licitaţii.

"Am depus documentaţia pentru atribuirea lucrărilor în zona Beiuş pe 12 noiembrie, ANRMAP a respins-o şi am depus-o din nou, cu modificări, pe 28 noiembrie. Pentru asistenţa tehnică a proiectului din partea proiectantului pe parcursul derulării lucrărilor am postat documentaţia pe SEAP (n.r. - Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) pe 10 octombrie, iar ANRMAP a respins-o pe 8 noiembrie. Am depus-o din nou, cu modificări, şi pe 22 noiembrie, ANRMAP a aprobat-o. Pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în Oradea am depus documentaţia pe 14 octombrie, ANRMAP a respins-o pe 15 noiembrie, iar apoi am retrimis-o la ANRMAP şi este în lucru", a dat exemple managerul CAO.

ANRMAP, mai catolică decât UE

Întrebat de ce ANRMAP impune Companiei să refacă documentaţiile, Gavra a precizat că acestea sunt elaborate de compania de consultanţă Romair, angajată de Ministerul Mediului, iar actele sunt aprobate de toate instituţiile româneşti, ba chiar şi de Comisia Europeană, doar ANRMAP cerând modificarea lor.

În ceea ce priveşte motivele, managerul CAO a afirmat că ANRMAP a considerat o retrângere a dreptului unor companii de a participa la licitaţii prevederea că acestea trebuie să constituie garanţii bancare la o succursală sau reprezentanţă bancară din România. "Noi am crezut că era mai bine aşa, pentru că în caz de nevoie puteam executa mai uşor garanţiile bancare depuse de firme, dacă acestea nu îşi îndeplineau obligaţiile din contracte", a explicat Gavra.

Managerul CAO a mai specificat că în prezent proiectul Aparegio de extindere prin Compania de Apă Oradea a reţelelor de apă şi canalizare în judeţ are totuşi un proiect de management, asigurat de asocierea de firme Blom România-Interdevelopment-KVB, precum şi un diriginte de şantier, în asocierea de firme Louis Berger Bucureşti-Safege Nanterre Franţa.

"Dezastrul" Biharia

În contextul în care Consiliul Local al comunei Biharia a decis retragerea din proiectul Aparegio, managerul CAO a fost întrebat de jurnalişti ce efecte ar avea această hotărâre. "Consecinţele ar fi dezastruoase", a spus Ovidiu Gavra, precizând că aceasta "ar putea însemna o pierdere de peste 5 milioane euro (n.r. - cât ar fi valoarea proiectată a lucrărilor de extindere a reţelelor pe teritoriul comunei) şi ar putea duce chiar la pierderea întregului proiect, iar cine face aşa ceva trebuie să-şi asume şi responsabilitatea".

După cum BIHOREANUL a mai scris, autorităţile locale din Biharia au votat includerea comunei în proiectul Aparegio, dar în acest an, după ce localnicii au primit facturi pentru apa consumată la nivelul preţurilor din Oradea, în urma presiunii acestora consilierii din comună au votat retragerea din proiect, după ce acesta fusese aprobat de Comisia Europeană.

Proiect mare, câştig pentru "băieţii deştepţi"

Proiectul Aparegio pentru extinderea în judeţ a reţelelor de apă şi canalizare, în baza căruia CAO devine operator regional pentru aceste servicii publice, are o valoare totală de 83,27 milioane euro fără TVA (peste 120 milioane cu TVA). Din această sumă, 76,3% (adică 63,54 milioane euro) este asigurată din Fondul de coeziune al Uniunii Europene, 11,67% (adică 9,7 milioane euro) de la bugetul de stat, iar 1,8% (adică 1,49 milioane euro) de la bugetele localităţilor bihorene unde vor fi extinse reţelele. De asemenea, CAO va suporta 10,23% din costul proiectului, adică 8,51 milioane euro.

Proiectul a stârnit deja suspiciuni deoarece primele firme care s-au arătat interesate să profite de pe urma lui sunt companiile de casă ale unor politicieni de rang înalt din partidul de guvernământ. De altfel, BIHOREANUL a publicat deja dovezi privind faptul că asocierea de firme Blom România-Interdevelopment-KVB Economic Cluj, care a câştigat licitaţia pentru managementul proiectului, este controlată de nimeni alţii decât fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, şi şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bravo celor din Biharia !
@zapada Cu pretul asta al apei (ne)potabile cred ca se bate orice record, cel putin in tara nu cred ca este un tarif pe mc mai mare ! Bravo celor din Biharia ca nu se lasa prostiti de jnapanii din primaria Oradea si de cei de la (ca)cao !
Postat 30 Noiembrie 2011, 20:18 de pinonel
Ori sunt prosti ori sunt hoti
Dragii de ei, astia ori sunt prosti, ori sunt hoti. Dar la ce salarii isi dau si la ce tupeu au sa vanda apa nepotabila - cum a fost cea din Nojorid dupa ce au preluat ei distributia - la pret de trei ori mai mare decat era apa potabila inainte de venirea lor, probabil sunt doar hoti. Pentru toti de la CAO, urarile mele cele mai fierbinti!
Postat 30 Noiembrie 2011, 15:28 de snow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON