URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2011, 16:07

Doctorul Crăiuţ îi acuză de crimă pe managerul Maternităţii şi pe Bolojan!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acuze de o gravitate fără precedent lansate marţi de Doru Crăiuţ, profesor la Facultatea de Medicină şi şef de secţie la Maternitate, în direcţia managerului Maternităţii, Gavril Grebenişan, şi a primarului Oradiei, Ilie Bolojan!

Crăiuţ i-a învinuit pe cei doi de moartea unui nou-născut şi de mutilarea unei femei, fără a se sfii să folosească inclusiv chiar şi cuvântul "crimă".

Pe după cireş

Prima conferinţă de presă organizată de PSD Bihor pentru a-şi prezenta departamentele de specialitate a fost monopolizată, marţi, de şeful Departamentului de Sănătate, Doru Crăiuţ, care a afirmat că "odată cu noua organigramă a Maternităţii au început să apară decese şi mutilări", aceasta conducând la moartea unui copil şi la mutilarea unei femei, doar pentru că a fost prost întocmită de "un inginer mecanic" (managerul Gavril Grebenişan) şi aprobată de "un profesor" (primarul Ilie Bolojan).

"Am un respect deosebit pentru profesiile de inginer şi de profesor, care sunt profesii frumoase, dar nu e normal ca organizarea unui spital să fie decisă de nişte oameni care nu sunt medici", a adăugat Crăiuţ.

La obiect

Crăiuţ a vorbit concret abia după ce jurnaliştii au insistat ca el să folosească o exprimare cu subiect şi predicat, astfel încât să se facă inteligibil. "Pe 28 februarie, dimineaţa, o gravidă în travaliu a fost internată în Maternitate dar, neexistând un şef de secţie, a fost neglijată şi lăsată în gardă, unde cei de acolo au constatat că i s-a rupt uterul. Apoi, copilul a ajuns între maţele femeii, iar medicii au operat-o şi au trebuit să-i scoată uterul. Copilul, care a avut trei kilograme şi jumătate, a murit după o zi", a relatat Crăiuţ.

Din spusele lui Crăiuţ (care a refuzat să spună care medic a internat gravida, cine a neglijat-o, cine a operat-o şi care medic era de gardă) a reieşit că tragedia a fost provocată de faptul că medicul care s-a ocupat de caz ar fi fost depăşit de complexitatea lui şi n-a avut cui să ceară sfaturi, deoarece "secţia OB I nu mai are şef de secţie".

Bolojan, Grebenişan şi crima

Şeful secţiei OB IV a susţinut că secţia OB I nu are şef deoarece "i s-a retras avizul" doctoriţei Liana Antal, fosta şefă a Maternităţii. Crăiuţ a spus că, întrucât Antal nu s-a mai ocupat de sala de naşteri, aceasta a rămas fără coordonator: "Dacă în anumite secţii se întâmplă o decapitare şi punem în loc pe X sau pe Y, se întâmplă astfel de evenimente grave...".

De asemenea, el a declarat că el şi Liana Antal au contestat organigrama printr-o sesizare adresată anul trecut Ministerului Sănătăţii, răspunsul fiind că organigrama (care de fapt o păstra pe Antal şefă de secţie, dar a lăsat-o fără sala de naşteri) "nu are bază legală".

"Se poate vorbi de crimă aici", a concluzionat Crăiuţ, cu referire la Grebenişan şi Bolojan.

Persecuţie contra "Sorbonicii"

Pentru a sublinia că managerul Maternităţii şi primarul Oradiei nu trebuie să decidă soarta spitalului, Crăiuţ a adăugat că primul obstrucţionează, iar al doilea permite împiedicarea activităţilor medicilor-cadre didactice universitare. "Este penibil, peste tot sunt afişe că patru medici, asistenţi universitari, nu mai au voie să intre în Maternitate. Asta înseamnă că nu pot desfăşura activităţi didactice cu studenţii", a spus Crăiuţ.

Crăiuţ nu a precizat însă că celor patru asistenţi universitari la care se referea nu li s-au mai înnoit contractele de muncă încheiate pe durată determinată şi care expiraseră, şi nici că, în realitate, respectivii au dreptul în continuare să desfăşoare activităţi cu studenţii.

Prieten cu liberalii, nu şi cu Bolojan

Întrebat de jurnalişti de ce lansează un asemenea atac în condiţiile în care partidul său, PSD, este aliat cu PNL în cadrul Uniunii Social-Liberale, doctorul Doru Crăiuţ a răspuns: "Eu nu am nimic cu liberalii, am prieteni liberali foarte mulţi, dar eu am probleme cu sistemul, care este condus cum se vede de domnul Bolojan".

De asemenea, întrebat de ce nu a ieşit în public şi în anii trecuţi, când s-au înregistrat decese la Maternitate, iar la Facultatea de Medicină s-au eliberat diplome false, Crăiuţ a spus că aceasta nu este treaba lui. "Nu era treaba mea, eu nu sunt organ de anchetă", a spus Crăiuţ.

Eroare!

Abordat de BIHOREANUL, managerul Maternităţii, Gavril Grebenişan, a negat faptul că organigrama actuală ar fi nelegală, spunând că aceasta respectă "întru totul" Ordinul 914 din 2006 al Ministerului Sănătăţii, privind organizarea şi funcţionarea  spitalelor.

"Inclusiv pe vremea doamnei Liana Antal era aceeaşi organigramă, atât doar că după ce a fost schimbată din funcţia de manager şi şi-a reluat funcţia de şef al secţiei OB I, dânsa a încercat s-o modifice şi să-şi pună în subordine sala de naşteri. Conform legislaţiei, sala de naşteri este în subordinea nu a unui şef de secţie, ci a directorului medical al spitalului", a declarat Grebenişan.

"Am salvat o viaţă"

Doctorul Traian Mureşan, cel care pe data de 28 februarie era şi director medical, şi medic de gardă, a spus şi el că afirmaţiile lui Crăiuţ "nu corespund adevărului".

"Pacienta a fost internată, într-adevăr, în prima parte a zilei, dar ruptura de uter s-a produs după-amiaza", a afirmat Mureşan. El a adăugat că, fiind de gardă, a preluat cazul şi l-a rezolvat în limitele posibilului. "Am salvat acea femeie de la o moarte sigură. Un asemenea caz se întâmplă o dată la 700 de naşteri, iar dacă nu am fi acţionat corect pacienta şi-ar fi pierdut viaţa", a spus Mureşan.

Spusele lui au fost confirmate şi de actualul director medical al Maternităţii, Petru Chitulea. "Rupturile de uter sunt foarte frecvente la femeile care au avut multe naşteri şi sunt imprevizibile", a spus doctorul Chitulea.

Anchetă de la Minister

Pe de altă parte, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, doctorul Marius Pîrcioagă, a declarat că, la sesizarea doctorului Crăiuţ, la Maternitate urmează să aibă loc o anchetă. "Noi am fost sesizaţi de doctorul Crăiuţ, dar am cerut să vină o comisie de la Ministerul Sănătăţii. Am înţeles că va veni doctorul Raed Arafat", a spus Pîrcioagă.

Acesta a mai precizat că gravida despre care a vorbit Crăiuţ "este o femeie din comunitatea rromă din Tămaşda, care a mai născut nouă copii şi a suferit în trecut numeroase avorturi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
La Ciolan
D-na Antal il uraste de moarte pe Grebenisan!Bine i-a facut pt ca asta merita la cat a furat ea de la maternitate si sotul ei rectorul facultatii....nu le ajunge .....!Iar Analfabetul de Craiut vorbeste care de la atata spaga nu vede bine@!!
Postat 17 Martie 2011, 22:36 de Agentul 007
craiut & antal
nici nu stii cine este mai tembel in afacerea asta. Craiut ca face jocurile lui Antal? Antal ca si-a ales un prost care sa-i faca jocurile?
Postat 17 Martie 2011, 20:42 de doctor
pt.medic
Medic....ce fel? eXcroc?eScroc!!!! In Ordinul 914/2006,Anexa 2, scrie: C. Servicii tehnico-medicale de diagnostic si tratament C1. Sector de interventii – tratamente aferente bolnavilor spitalizati C1a. Bloc operator C1b. Serviciu anestezie si terapie intensiva (ATI) C1c. Bloc de nasteri Asadar, subpunctele a,b, si c, nu sunt in cadrul vreunei sectii, sunt, toate trei, in cadrul unui serviciu. Nicaieri in tara nu sunt in subordinea directorului medical? Alta aberatie scrisa de dumneata. Vezi alte organigrame ale maternitatilor din tara, sa te convingi ca sunt in subordinea directorului medical. Aaaa, ca la Oradea era Vali Filip (neonatolog) director medical, este alta poveste despre care ar trebui intrebata fosta conducere. Cum si-a inchipuit managera ca un neonatolog poate raspunde, coordona, aceste compartimente. Poate pt ca erau prietene?
Postat 17 Martie 2011, 10:01 de jurist
Bataie pe ciolan
Si nu mai poate Craiut de grija bolnavelor? Buna gluma! La cabinetul privat Craiut nici "buna ziua" nu-ti da daca nu platesti. Daca te pofteste sa te asezi - alt tarif. Tuseu vaginal - alti bani. Apoi lamela pt proba - alti bani. Etc, etc, etc. Platesti consultatia si apoi fiecare procedura sau investigatie pe care le face ca sa puna un diagnostic se platesc separat si in plus fata de tariful pt consultatie. In final te indruma sa-ti faci si niste analize la, bineinteles, laboratorul sau privat. Apoi cu rezultatele te duci iar la Craiut sa le interpreteze. Ati ghicit, platiti din nou. Nu-l mai satura D-zeu. Nici pe el nici pe altii ca el. Ce calitate a actului medical, a celui educational? Curata schizoidie! E mascarada! Mergeti la Cluj nu va cheltuiti timpul si banii cu medicii din Oradea. Daca ar fi fost buni ar fi fost selectati sa ramana la facultatea sau clinicile din orasele universitare unde au studiat. Dar n-au fost buni si de-aceea au fost avortati "in provincie". V-ati duce la un medic din Giurgiu? De ce nu? Si Giurgiu e municipiu. Cu ce-i mai breaz un medic din Oradea decat unul din Slatina?
Postat 16 Martie 2011, 15:16 de Honey
CEL AMI BUN
cel mai bun medic din Oradea tot rapidul de Cluj a ramas
Postat 16 Martie 2011, 13:24 de trenul
EGALITATE
BOLOJAN=BASESCU CARP=BOC UDREA=GREBENISAN
Postat 16 Martie 2011, 10:50 de PARTID
DOKTORI PSD-isti
PSD-ul a fost , este si va fi cel mai pervers partid! A supt impreuna cu PDL fara nici o strangere de inima, profitand din plin de ciolan pana ce PDL-eii i-au tras in dos sutul pe care-l merita din plin. Apoi, s-au repliat spre PNL.... Nu intamplator, f. multi PNL-isti au greata dec PSD-istii cu care au fost indemnati de Ponta "sa se imprieteneasca". Ponta ar trebui sa stie ce are in curte! Cu un Mang, Pop, Secosan( OPC), Iancu(ITM) si multi altii, e greu sa te imprietenesti! Nu de alta ,dar cetatenii votanti ar putea considera ca "cine se aseamana se aduna"
Postat 16 Martie 2011, 10:47 de Asclepios
HAIDE
BRAVO CRAIUT !
Postat 16 Martie 2011, 09:21 de kutiutza
trist
ce oras trist a devenit oradea.
Postat 15 Martie 2011, 23:01 de oradean
MINCIUNA ORDINARA
Grebenisan MINTE CU NERUSINARE legat de Sala de nasteri, e strigator la cer!!! Sala de nasteri nu a fost niciodata in subordinea directorului medical, si nu e nicaieri in tara (era si absurd, Vali Filip, pediatru, sa raspunda de sala de nasteri). Grebenisan este un EXCROC pentru ca intentionat confunda Sala de Nasteri cu Blocul operator. Sunt total diferite. Excrocule mincinos ****
Postat 15 Martie 2011, 20:13 de Medic
Craiut
Craiut nu este cu toate acasa, dupa cum spun oamenii cu bun simt d ela tara !!! L-am auzit la intalnirea cu reprezentantii Aracis din Aula universitatii. El are un dinte (de fapt 2) impotriva lui Grebenisan si a lui Bolojan...atat stie. Si nu scapa nici o ocazie ca sa arunce cu noroi in ei, ca vine vorba, ca nu vine, ca e cazul sau nu. Astfel de oameni nu au ce cauta nici in sistemul sanitar nici in cel universitar. Alo, d-le Antal !!! se aude??? Va mai aduceti aminte de reclamatia studentilor straini la care le preda fara sa stie macar engleza. E de ras ce povestesc studentii...sau de plans...daca mai afalti si de plicurile cu care se sta la coada la fac. de medicina, la profesori, ca sa se treaca examenele, e foarte trist. Un student disperat, din lipsa de bani, a facut datiorii pentru simplul fapt ca a crezut ca un examen se promoveaza...invatand. Rasu-plansu
Postat 15 Martie 2011, 18:00 de cristian
Vai s-amar!
Sa zicem ca ti se naste un copil, il numesti Alex, pentru ca iti place cum suna, ori pentru ca ai intalnit oameni care te-au impresionat sub acest stindard. Extraordinar, copilul se naste, sotia se reface si totul este bine si frumos. Am sa-mi indrept insa atentia asupra a ceea ce se intampla IN spital. Dincolo de aparente, atmosfera spitalului este mai epuizanta decat nasterea in sine si o sa vedeti si de ce spun asta. Pentru cei care au uitat si pentru cei care vor avea nevoie, va scriu o lista de trebuinte si de atentionari, pe care nu eu am facut-o, ci sistemul, bata-l vina! 1. La doctor se da intre 150 si 200 euro, daca sunt complicatii mai mult. 2. La moasa se da intre 100 lei si 200 lei, depinde de cat iti permiti, dar cu 150 de lei e super multumita. 3. Banii NU se vor pune intr-un plic, ci trebuie bagati in buzunar. Nu va speriati, buzunarele sunt incapatoare. 4. La asistente se vor da cate 10 lei pentru fiecare aparitie. Numai la cele doua asistente: cea care intretine copilul si cea care raspunde de mama; sa nu va pacaliti sa dati si la altele… 5. Portarul se multumeste cu cat poti. Merge si palinca sau vodca. Nu te speria, vizitele sunt interzise numai pe afise! 6. Chiar daca indeplinesti toate aceste conditii nu iti poate garanta nimeni ca vei fi tratat ca atare. Incredibil, nu? 7. Toaletele sunt deprimante, dusul nu functioneaza, iar mirosurile sunt pestilentiale. 8. S-ar putea ca dupa ce naste sotia sa nu se gaseasca salon, ce vei face? Nimic. Nici banii nu rezolva situatia; astepti si te rogi. 9. Se prea poate sa te scoata din salon inainte ca fisa ta de externare sa fie gata si sa stai pe hol cu copilul, in frig si curent, inca vreo 1 ora - asta daca esti norocos! 10. Daca doctorul nu este multumit de cat ai oferit se prea poate sa te tina mai mult de 4 zile sub diferite pretexte, pana cand iti reconsideri pozitia. Deci fiti vigilenti! 11. Nu uita! Spaga se da INAINTE. Se dau DUPA numai in urmatoarele cazuri: a) daca te cunosti bine cu doctorul; b) daca ai fost la toate consultatiile si l-ai asigurat in prealabil ca ai ceva pentru domnia sa.
Postat 15 Martie 2011, 16:40 de Nelu matriteru'
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON