URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2014, 10:44

Doar pentru ţărani! AFB pregăteşte lansarea primei pieţe agro-alimentare fără intermediari din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există o posibilitate ca fermierii bihoreni să îşi poată vinde fructele şi legumele mai scump, dar totuşi orădenii să le cumpere la preţuri mai mici decât în prezent? Reprezentanţii Asociaţiei Firmelor Bihorene spun că da, prin eliminarea interemediarilor!

AFB a lansat joi, la Hotel Continental, în prezenţa a peste 50 de fermieri bihoreni, proiectul "AFB Local Market", care urmăreşte eliminarea intermediarilor din lanţul de comercializare a produselor agricole, cu scopul de a proteja interesele fermierilor şi orădenilor.

"Cine stă în piaţă nu are timp să stea în seră. Ca fermier, pentru a putea produce, te loveşti de nevoia de a vinde repede. De multe ori agricultorii îşi dau produsele unor intermediari la preţuri mici, doar pentru că nu pot sta cu ele la vânzare. Aşa se ajunge în situaţia că de la fermierul care le-a cultivat până la orădeanul care le pune pe masă, preţul produselor se dublează sau chiar triplează", a sintetizat Dan Octavian, directorul general al Asociaţiei Firmelor Bihorene.

Pentru ca banii încasaţi în prezent de intermediari să se regăsească în buzunarul agricultorilor şi al orădenilor, AFB vrea să pună faţă în faţă a producătorili cu cumpărătorii.

Asociaţia va deschide în această lună în cartierul Nufărul prima piaţă orădeană fără intermediari. "Cartierul Prima numără peste o mie de apartamente construite, din care 800 vândute, aşa că găzduieşte un număr imens de potenţiali cumpărători. Vom pune la dispoziţia agricultorilor un spaţiu delimitat în incinta parcării, iar pe timpul pieţei bariera de la intrare va rămâne tot timpul ridicată", a spus Denisa Cătană, directorul de vânzări al companiei.

Piaţa va funcţiona o zi pe săptămână, în baza unui orar care va fi stabilit împreună cu fermierii. Aceştia îşi vor aduce mesele pentru vânzare, dar vor avea acces la o sursă de apă potabilă, pubelă pentru mizerii şi toaletă.

De asemenea, în baza unui protocol încheiat între fermierii locali, departamentul de Marketing şi Management al Facultăţii de Ştiinţe Economice Oradea şi asociaţia studenţească ARISE, AFB vrea să pună la punct şi alte sisteme de vânzare directă.

Potrivit înţelegerii, studenţii vor culege din pieţele şi supermarketurile orădene toate preţurile produselor, acestea fiind comunicate fermierilor în prima zi a fiecărei săptămâni, ca să poată să îşi calculeze preţurile la care îşi pot vinde marfa în condiţiile eliminării intermediarilor.

Agricultorii îşi vor mai putea da produsele în curtea întreprinderilor orădene dispuse să îşi sprijine angajaţii să cumpere produse sănătoase la preţuri mai mici în ziua de salariu sau, direct din grădină, către restaurantele şi grădiniţele orădene, în cazul în care AFB va reuşi să pună producătorii şi cumpărătorii la aceaşi masă. Şi n-ar avea de ce să nu reuşească pentru că, până la urmă, ambele părţi câştigă. Mai puţin intermediarii care stăteau până acum între ţăran şi orăşeanul care îi cumpăra produsele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
sa aratam lui Barbutzyu : tot mai jos jos jos
in lipsa de activitati pentru firme, is bune si balzaconiile astea de tam-tam pt care patronu AdelaPlastiq va da o paine de ros, si de cate un costum ArmEani; mai trebe sa va zica si sfaturi megaloman pretzioase cum sa fie tarabele patronilor, pardon, taranilor; hai noteaza baietzas: Kebab de beius, Chifla cu banane locale din Madaras, Portocale a la str. Uzinelor, si alte asemenea produse autentice si proapspete; Sa nu uitam, freshu de cocos de sudrigiu, Bravos asociatia patronala ruralis
Postat 10 Mai 2014, 15:04 de PPDDan pietzaru
Cum il cheama dupa tata pe individ, Octavian sau Dan?
Tipul asta, cu fata de porc scrantit, vorbeste sau ranjeste? Neam de *!
Postat 10 Mai 2014, 08:42 de Love
Se deschide o mică piaţă între blocuri cu "ţăranii" crescuţi în zona Nufărulului !?!
Nişte ouă, ceva lapte covăsit, trei morcovi şi un pătrunjel !?! Toate fără intermediar, produse direct pe balconul caraghiosului de la AFB care se vrea şef de piaţă, după ce o să-l dea de-o parte Bolojan din politica pe care nu a înţeles-o nici la vârsta asta !?!
Postat 10 Mai 2014, 08:16 de Carp III
engleza asta
Ideea buna, initiativa laudabila. Dar, ma intreb si eu daca taranul de bihor stie ce e aia "proiectul "AFB Local Market", sau dl Dan avea prezentarea in power point facuta bilingv?
Postat 10 Mai 2014, 07:28 de taran
PIETE PENTRU PRECUPETE
Asa deci, daca fotoliul de director al ADP nu ti-a fost harazit, ce te-ai gandit mataluta... "La naiba imi fac piata mea.." Ehei, dar socotelile matale cam dau cu virgula... Daca producatorii nu au timp sa stea la taraba in pietele consacrate sa-si valorifice produsele , de ce ar avea mai mult timp sa vanda in piata dumitale? Sau vor face studentii voluntariat sa vanda produsele taranilor producatori? Ma rog, atata timp cat nu se vor lua masuri reale de stimulare si sustinere a producatorilor, tot felul de trepadusi cu tot felul de idei nastrusnice, sterile care au un singur deznodamant: esecul... Haide domnu' Dan cred ca intelectul dumitale cuprinzator poate nascoci ceva mai bun... sau nu?
Postat 09 Mai 2014, 22:57 de NEMESIS
fiule, esti pe calea mare si buna
tavi draga, tu care ai venit cu tam-tam impotriva alora ce isi vand marfa, `eftina si buna in sala sporturilor, Rezultat ZERO, mare consilier local, apoi te-ai luat si impotriva satanistilor, da bine la fratzii din beserica, ehei, acu vad ca incepi un nou joc de glezna si imaginatie si imgaistica cu gospodarii? Ce s-a intamplat ? nu mai cotizeaza IMM-urile ca nu faci nici tu nimic pentru ei ?! bun or fi si tzaranii, numai sa cotizeze cineva, bravo, incepi sa ma depasesti
Postat 09 Mai 2014, 14:03 de puyutz lutzifer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON