URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2017, 18:05

Doar avertisment: Primăria Oradea a scăpat de amenda primită pentru defrişările din Piaţa Unirii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a scăpat de amenda de 40.000 lei aplicată de Garda de Mediu Bihor în vara anului 2015 pentru doborârea stejarilor din Piaţa Unirii. În urma procesului intentat de municipalitate Gărzii Naţionale de Mediu, Tribunalul Bihor a înlocuit, prin sentinţa din 6 februarie, sancţiunea amenzii cu aplicarea unui simplu avertisment.

"Instanţa admite în parte plângerea contravenţională formulată de petentul Municipiul Oradea în contradictoriu cu intimata Garda Naţională de Mediu şi în consecinţă dispune înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale aplicate prin procesul verbal cu contravenţie cu sancţiunea avertismentului", se menţionează în rezumatul soluţiei postat pe portalul instanţelor.

Vestea anulării amenzii a fost primită cu satisfacţie de reprezentanţii municipalităţii, care au contestat sancţiunea de la bun început. "Această sentinţă dovedeşte că sancţiunea aplicată a fost disproporţionată. Acolo s-au plantat mult mai mulţi copaci decât s-au tăiat", a declarat marți pentru BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan.

Edilul a subliniat încă o dată că tăierile de arbori din Piaţa Unirii au fost impuse de lucrările de reabilitare a zonei cofinanţate din fonduri europene. "Este cât se poate de adevărat că un copac de 30 de ani nu poate fi înlocuit de un arbore tânăr, oricât de viguros. Nu puteam, însă, implementa proiectul pentru că rădăcinile arborilor afectau toate lucrările din subteran. Şi dacă i-am fi ocolit, deşi era imposibil să lucrăm doar în jurul lor, ar fi crescut în timp şi ar fi împins trotuarul în sus", a spus Mălan.

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană a fost amendată cu 40.000 lei în iunie 2015 pentru cei nouă stejari pe care i-a pus la pământ în Piaţa Unirii.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor respinsese cererea Primăriei de a aviza tăierea acestor copaci, APM considerând că arborii nu încurcă reabilitarea Pieţei Unirii şi trebuie incluşi în proiect.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ati scapat !
Ati scapat ....deocamdata !
Postat 23 Februarie 2017, 01:55 de platona
..."sancţiunea aplicată a fost disproporţionată. "???
Magistratii Curtii de Apel au luat o decizie inteleapta; au impacat si capra si varza.Capra-Bolojan Ilie(Primaria Oradea),este multumita ca este absolvita de plata amenzii iar varza-GNM Oradea,o data cu schimbarea sefului(dl Tepelea),si-a diluat supararea,abaterea Primariei ramanand totusi dovedita si incriminata de Instanta, ca fiind VINOVATA,chiar daca au inlocuit sanctiunea amenzii cu aplicarea unui simplu avertisment.Avertismentul- este o tot pedeapsa,o sancțiune, administrata pentru o anume abatere disciplinară si se aplică în scopul reeducarii faptuitorului, prevenirii săvârşirii de noi abateri (infracţiuni). Prin această trăsătură, pedeapsa, realizează împiedicarea făptuitorului să mai comită alte fapte prevăzute de legea civila sau penală, determinând o schimbare de atitudine, o atenţionare cu privire la inevitabilitatea pedepsei în caz de săvârşire de noi infracţiuni.Ori in cazul de fata,Instanta a considerat,pe buna dreptate, ca sanctiunea s-ar fi indreptat numai asupra contribuabilului oradean, principalul vinovat (Bolojan Ilie- ordonatorul principal de credite pe Oradea),fiind exonerat de aceasta corectie pecuniara. Deci,satisfactia Primariei Oradea,exprimata prin vocea viceprimarului Malan,dovedeste ca acesti corifei,care, inca mai conduc destinele urbei Oradea,nu au inteles nimic din clementa de care au dat dovada Magistratii Curtii de Apel Oradea,scapandu-i de amenda de 42000lei ....disproportionata(oare ) fata de: Alunecarea Delului Ciuperca,pseudo-Drum expres/rapid, pseudo-Amenajare valea Pasteur la Oradea,pseudo-Extindere retea canal menajer Doja Bl.z3,pseudo-parcare str.Independentei RDS, pseudo- Psajul Vulturul Negru,Piata Unirii,pseudo-piste de biciclete spre nicaieri, pseudo-termoficarea Oradei, Raport Curtea de Conturi la Primaria Oradea,pseudo-TUNEL......Un lucru sa fie clar(na,vorba primarului,sic) -Avertisment = VINOVAT!!!!. Bucurati-va.Ati scapat .
Postat 23 Februarie 2017, 01:46 de platona
Ei si noi
Se contureaza o segregare interesanta a speciilor: bugetari si restul lumii.Ei au salariul lor minim,ordonantele lor,justitia lor...pentru restul taxe,lege si ordine
Postat 21 Februarie 2017, 19:02 de excalibur
Asa judecatori... de pus la rana, nu alta!
Dom' ,,doctor" ia sute de spagi si-i trimis acasa precum un mucos care a facut o nazdravanie! Primarul a fost dojenit cu blandete, desi e un infractor recidivist. Cum de a ,,uitat" instanta ca a taiat sute de nuci, arbori maturi?! Si nucul nu-i orice pom, are un regim special! Vezi ,,Masacrul nucilor: Primăria orădeană, ameninţată cu o amendă record pentru tăierea ilegală a 200 de nuci", 14 feb.2012, ebihoreanul. Ei, dar cand a recidivat amarata aia si a smuls niste panselute, iute a bagat-o coana Justitica la beci. Noroc cu marinelul ca a gratiat-o, ca altfel acolo ii putrezeau oasele!
Postat 21 Februarie 2017, 18:34 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON