URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2016, 14:25

DNA: rectorul Universităţii Oradea a primit mită butoni de aur, cravată şi o icoană argintată ca să-i "rezolve" Cameliei Dindelegan titlul de profesor universitar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biroul de presă al DNA a făcut publice, miercuri, după prânz, acuzaţiile aduse în dosarul universitarilor reţinuţi în noaptea de marţi spre miercuri de procurorii DNA Oradea.

Potrivit comunicatului, atât rectorul Universităţii Oradea Constantin Bungău, cât şi fosta decăniţă a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floarea Chipea, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi de luare de mită, în cazul Cameliei Dindelegan s-au reţinut două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de dare de mită, iar pentru soţul ei, preotul Vasile Marin Dindelegan, două infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de complicitate la dare de mită.

"În calitate de decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea, în perioadele iunie - august 2015, respectiv în cursul lunii ianuarie 2016, Floarea Chipea a primit de la Camelia Dindelegan, la vremea respectivă conferenţiar, foloase în valoare totală de 8.640 lei, constând în plata unor materiale şi a manoperei lucrărilor de renovare la locuinţa familiei decanului, bijuterii din aur şi o pereche de ghete", se precizează în comunicat.

În schimb, Chipea ar fi promis că va interveni pe lângă directorul Departamentului de Psihologie, pe lângă Consiliul facultăţii şi la Consiliul Departamentului, pentru scoaterea la concurs a unui post de profesor universitar, avizarea comisiei de concurs şi validarea concursului.

"Totodată, inculpata Chipea Floare a promis că, în ceea ce o priveşte, va acţiona astfel încât concursul să fie aprobat, lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de administraţie şi apoi ea, în calitate de preşedinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar", se arată în informare.

În cazul rectorului, procurorii susţin că acesta ar fi primit pe 8 decembrie 2015 şi pe 19 ianuarie 2016 foloase în valoare de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi de butoni din aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc şi o cravată.

Dovezile strânse de procurorii DNA Oradea arată că "atenţiile" au fost date de Camelia Dindelegan, cu ajutorul soţului, Vasile Marin Dindelegan, iar în schimbul cadourilor, Bungău ar fi promis că, în perioada iulie 2015 - februarie 2016, "îşi va trafica influenţa asupra decanului Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Chipea Floare, a directorului Departamentului de psihologie şi a altor persoane abilitate, astfel încât postul didactic de profesor universitar să fie scos la concurs, iar concursul să se desfăşoare fără incidente".

De asemenea, în calitate de rector, Bungău urma să o sprijine pe Dindelegan solicitând avizul ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, aprobând scoaterea la concurs a postului, emiţând decizia de numire în post şi acordând titlul didactic de profesor universitar.

"Similar, la datele de 10 decembrie 2015, respectiv în perioada 26-27 ianuarie 2016, inculpata Dindelegan a dat unor membri ai comisiei de concurs pentru postul didactic de profesor universitar din cadrul Departamentului de Psihologie al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea, mai multe foloase, astfel încât aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să participe la comisia de concurs menţionată, să întocmească referate de apreciere cu privire la concurs şi să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de preşedintele comisiei", spune DNA.

Conform informării, atât foloasele destinate rectorului, decanului cât şi o parte dintre atenţiile destinate membrilor comisiei de concurs, au fost date de Dindelegan prin intermediul soţului ei.

Citiţi pe această temă şi articolul Rectorul Constantin Bungău, scos încătuşat din sediul DNA Oradea: "O să vedem ce acuzaţii mi se aduc"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Toata lumea stie tot
Pt Shogun ,,Trebuia să aibă pe undeva un prorector responsabil de cercetare care să-i spună că decănița a făcut prostii". Ce noroc cu acel prorector!!!!!!!!!!! Da ia vedeti acel prorector asa destept cum a ajuns acolo??? Oare pt fina ei, si nasa sefului de departament nu se zbate aceea "prorectorita" sa scoata un post.........? Ceilalti care vand lucrari de licenta si de disertatie sunt mai curati??? Cercetati si veti afla!!!!!! Si cine dupa umila Ta parere SOghun ar trebui sa scoata posturile la concurs? Portarul? Femeia de serviciu?....Sau pardon acel prorector "atent" ar trebui sa hotareasca tot bunul mers al UO. CE BINE CA EXISTA!!!!!!!!!!!!! DAR OARE DE UNDE VINEEEE??? NU CARECUMVA SA FIE PE CALE DE DISPARITIE CA NE/AM ARS... VAI, VAI, VAI
Postat 25 Iunie 2016, 21:48 de simpluprivitor
!
Nu, nu poate face nimic singur, nu oficial, însă neoficial poate mânări concursuri intervenind ba pe la decani, ba pe la membrii comisiilor de concurs - dacă-i cunoaște - ba cine mai știe pe unde. În plus, rectorul certifică prin semnătură componența comisiilor de concurs. Dacă are dubii în privința unui concurs/dosar, poate refuza certificarea componenței comisiilor aprobate de Senat la propunerea consiliilor facultăților.
Postat 23 Iunie 2016, 19:41 de Shogun
precizari
Ca sa fie clar tuturor cititorilor: rectorul singur nu poate face nimic! El nu poate scoate nici un post la concurs, nu poate respinge scoaterea unui post la concurs, nu are atributii in verificarea dosarului de concurs si/sau respinge acest dosar. Cititi legea si va convingeti! Universitatea are n comisii care au atributii in acest sens, recotul semneaza ca primarul ceea ce oricum e votat in prealabil de senat. Senatul, la fel, voteaza fara a putea respinge dosarul inaintat de comisia de concurs. Decizia scoaterii unui post la concurs se afla la seful de departament, consiliul facultatii si comisia academica iar verificarea si acceptarea dosarului ar trebui efectuat de comisia de calitate (domnul Nagi pentru ce-si ia indemnizatia?) si un cuvant de spus ar trebui sa-l aiba prorectorul Rosca. Atat in cazul acestei Dindelecan cat si in cazul lui Bodog, din partea conducerii UO cei doi sunt primii care trebuie sa dea explicatii.
Postat 23 Iunie 2016, 18:34 de cercetas
Atunci
Atunci să-i dea în judecată pe procurori. Dacă nu a luat chestiile alea, atunci de ce l-au arestat? Ce fix-pix de dosar e ăsta? Oricum, rectorul a greșit aprobând concursul. Trebuia să aibă pe undeva un prorector responsabil de cercetare care să-i spună că decănița a făcut prostii. Dindelegan nu avea voie să ajungă profesor universitar se pare, iar dacă da atunci de unde toată tevatura?
Postat 23 Iunie 2016, 15:12 de Shogun
doar ca...
Doar că nu le-a luat. Toate cele reclamate, s-au găsit la percheziție la dna Chipea, nu la rector...
Postat 23 Iunie 2016, 11:08 de crzy
Clarificare
Nu carecumva să creadă careva că apăr luarea de mită. Nu; iei mită, ei bine, n-ai decât să înfunzi pușcăria. Dar să fii chiar atât de încuiat să-ți riști cariera și moralitatea pentru niște butoni, icoane, parfumuri și... ghete - auzi, măi, ghete (!?!), atunci chiar îți meriți soarta. Și ce mare brânză era s-o trimită rectorul și decanul pe Dindelegan la plimbare până-și face un dosar beton care să merită promovarea pe postul de profesor universitar? Trebuie să fii moale ca balega să accepți lucrușoare de la o necalificată; măcar atunci nu te mira că te saltă poliția și dormi la pârnaie...
Postat 22 Iunie 2016, 23:51 de Shogun
?!
Io chiar înțeleg că omul a luat mită; nu asta-i problema. Dar dacă tot iei mită, atunci ia, nene, cu sutele de mii de euro - cel puțin - că atunci când te saltă poliția să știi că a meritat efortul. Ce nu înțeleg e cum poți fi atât de... prost, efectiv prost să iei mită niște amărâți de butoni și să faci și pârnaie pentru ei?!
Postat 22 Iunie 2016, 23:47 de Shogun
???
Nu stiu cum se face ca tot astia care iau sala, gaste, sucuri cad in capcana si lor le iese "flgrantul" la sigur . Ceilaltii .......
Postat 22 Iunie 2016, 19:42 de scortosul
Bine că n-a primit caltdaboș ...
Doamne ferește ! Măcar va ieși bine în poza de profil de deținut ! Dacă-i prost ...
Postat 22 Iunie 2016, 14:54 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON