URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2015, 12:33

DNA contestă decizia prin care Curtea de Apel Cluj le-a returnat dosarul judecătorilor acuzaţi că au scos un violator din închisoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA Oradea contestă, ca nelegală, decizia prin care judecătorul de cameră preliminară din Curtea de Apel Cluj le-a desființat rechizitoriul întocmit pe numele judecătorilor Florica Roman, Denisa Vidican, Raluca Cuc şi Ovidiu Galea.

Este vorba despre dosarul în care cei patru judecători au fost trimiși în fața instanței pentru bănuiala că, prin soluţii date pe baza unor documente false, l-ar fi scos din închisoare pe ginerele unei avocate, condamnat pentru tentativă de viol. Acesta a ajuns în atenţia Camerei preliminare a Curţii de Apel Cluj vara trecută, când magistraţii orădeni au şi fost suspendaţi din funcţii.

La întors

Pe 2 noiembrie, după mai bine de un an și jumătate de la trimiterea în judecată a magistraților, Curtea de Apel Cluj a dispus returnarea cauzei la DNA Oradea, pe motiv că actul de acuzare ar avea nereguli care nu ar fi fost remediate de anchetatori în termenul prevăzut de lege, dar și pentru că unele dintre probe nu ar fi fost legal administrate.

Concret, procurorilor DNA li s-a reproșat că ar fi întocmit un rechizitoriu neclar, că nu au explicat acuzaţiile suficient de amănunţit, omițând, de pildă, să indice toate persoanele care au legătură cu procesul ori locul unde urmează să fie citate.

Totodată, o serie de probe propuse de procurori - declaraţiile unui denunţător şi ale unor martori, dar şi interceptări ambientale - au fost excluse ca nelegale pe motiv că probele fuseseră administrate de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie, abilitaţi să cerceteze doar angajaţi ai MAI, neavând deci dreptul să participe la această anchetă.

Nefiind definitivă, decizia a fost atacată acum de procurorii anticorupție, prin intermediul unei contestații care a fost înregistrată luni, 23 noiembrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

"Revoltă" împotriva denunţătorului

Potrivit contestației, decizia de restituire a cauzei ar fi nelegală întrucât acuzațiile ar fi probate iar rechizitoriul corect întocmit, având explicații cu “privire la fiecare dintre inculpați și cu privire la fiecare faptă reținută în sarcina acestora, fără nici un fel de dubiu”.

Procurorii contestă și excluderea unor probe, făcând referire directă la înlăturarea declarației făcute de denunțătorul magistraților și a înregistrărilor ambientale realizate de acesta ulterior denunțului care, în opinia lor, denotă lipsă de obiectivitate din partea instanței clujene. “Este o apreciere proprie și inadecvată a magistratului de la Curtea de Apel Cluj, care nu numai că nu are suport legal, dar degajă o anumită revoltă a acestuia față de atitudinea denunțătorului din prezenta cauză, care a scos la iveală fapte de corupție comise de magistrați și a avut o atitudine proactivă în dovedirea acestora”, se mai arată în punctul de vedere al DNA.

Procurorii au criticat și durata prea lungă a procedurii de camera preliminară care, în condițiile în care Codul penal prevede un termen de 60 de zile, s-a terminat după un an și jumătate, “în condițiile în care cererile și excepțiile invocate de inculpați nu prezentau o complexitate deosebită”.

De asemenea, în opinia anchetatorilor, nu este întemeiat nici reproșul la adresa ofițerilor DGA Bihor: ei nu au făcut cercetări decât cu delegare din partea DNA, tocmai fiindcă sunt "specializați în cercetarea infracțiunilor de corupție” şi în condițiile în care reglementările legale în vigoare “nu conferă competență exclusivă DGA în instrumentarea cauzelor de corupție în care sunt implicați funcționari ai Ministerului Administraţiei şi Internelor”.

Contestația înaintată de DNA Oradea se va judeca pe 18 decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON