URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2014, 19:24

Directorul Aurel Chiriac: "Mutarea Muzeului în Cetate nu ţine cont de argumentele specialiştilor şi legislaţia în vigoare"

Bătălia pentru Muzeul Ţării Crişurilor este departe de final. În replică la insistenţele primarului Ilie Bolojan pentru mutarea instituţiei în Palatul Princiar din Cetate, directorul muzeului, Aurel Chiriac, a transmis miercuri presei un punct de vedere în care desfiinţează cu argumente oportunitatea relocării muzeului.

"Susţinem, cu toată responsabilitatea, că este o soluţie care nu ţine cont de argumentele specialiştilor în domeniu şi de legislaţia şi normele în vigoare pentru protejarea patrimoniului mobil din România şi UE", arată directorul, într-un comunicat.

Chiriac a afirmat că implicarea factorului politic în această problemă nu ar trebui să se facă cu îngrădirea dreptului la opinie a specialiştilor şi încălcarea intereselor instituţiei muzeale, cu atât mai mult cu cât muzeul orădean are peste 400.000 de piese (arheologie, istorie, ştiinţele naturii, artă, etnografie, obiecte cultice, carte veche, etc). În plus, subliniază el, "în Cetate sunt probleme de igrasie, de microclimat, dar şi de lipsă de spaţiu pentru expunere, depozite, laboratoare de conservare şi restaurare, inclusiv de securitate a patrimoniului".

Mic, umed şi nepotrivit...

Concret, în ceea ce priveşte spaţiul din incinta Cetăţii, directorul a detaliat că suprafaţa de 5.900 metri pătraţi din Palatul Princiar, din care doar 3.100 mp de spaţiu expoziţional, este insuficientă în condiţiile în care ultima dată muzeul avea alocată o suprafaţă de 10.400 mp.

Potrivit lui Chiriac, spaţiile din Cetate au un dublu dezavantaj: pe lângă că sunt mici, cu boltă şi nu pot găzdui expoziţii de tablouri sau obiecte mari, nici nu pot fi modificate, pentru că Palatul Princiar este monument de categoria A, adică potrivit legii trebuie să îşi menţină forma iniţială.

În plus, microclimatul din Cetate este inadecvat păstrării exponatelor ca urmare a faptului că, în lipsa unor holuri închise, nu se pot menţine temperaturi constante de 18  0 grade Celsius necesare pentru păstrarea exponatelor, iar datorită pânzei freatice ridicate, pereţii clădirilor sunt umezi în permanenţă.

"În spaţiul din Garnizoană s-au aplicat standardele UE pentru muzee, cum ar fi scări şi lifturi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, spaţii expoziţionale şi de pedagogie muzeală, în care se respectă volumul de aer necesar în cazul prezenţei unui număr mare de persoane, evacuarea în caz de incendiu, iar în laboratoarele de restaurare (ceramică, lemn, metal, textile, piele, hârtie, os, pictură) s-au montat gresie antiacidă, sistem de exhaustare, nişe chimice, bazin de spălare probe paleontologice cu decantor. Referindu-ne la Cetate, monument de categoria A, aceste probleme sunt aproape imposibil de rezolvat", a afirmat directorul.

Încasările vor creşte...

Managerul a dat şi argumente economice, arătând că, după ce au înghiţit investiţii în valoare de 16 milioane euro, amenajările din clădirea garnizoanei sunt finalizate în proporţie de 85%, iar muzeul ar putea fi deschis în perioada următoare, în vreme ce numai reproiectarea spaţiilor din Cetate, fără reamenajarea efectivă, ar costa bugetul local 800.000 lei şi ar prelungi starea de provizorat a instituţiei până în 2018-2019.

Chiriac a răspuns inclusiv afirmaţiei de marţi a primarului Ilie Bolojan, care a spus că încasările pe un an ale instituţiei nu acoperă cheltuielile cu energia electrică pe o lună.

"În anul 2013, când am organizat expoziţii temporare vizitabile doar în şase săli şi un coridor, şi când am derulat şi contracte pe diverse servicii, am realizat un venit de 9,5% din bugetul instituţiei (736.000 lei). Este limpede că atunci când va funcţiona muzeul în Garnizoană, veniturile vor fi altele. De pildă, preţurile noi ale biletelor nu vor fi 2 şi 4 lei, ci cel puţin triplu", a susţinut directorul. Potrivit acestuia, odată cu redeschiderea muzeului veniturile proprii din bilete, contracte, închirieri de săli şi comercializarea de suveniruri vor creşte la 30  0%.

"Retrogradăm" singura instituţie regională...

Directorul a ţinut să îl contrazică pe primar inclusiv în ceea ce priveşte grupul ţintă al instituţiei, arătând că acesta nu cuprinde doar cei 200.000 de orădeni ci şi populaţia judeţului, turiştii din Oradea, Băile Felix şi 1 Mai, vizitatorii din alte judeţe şi din Ungaria, ajungând la circa un milion de persoane.

În plus, Aurel Chiriac a arătat că imobilul fostei Garnizoane a fost transferat Consiliului Judeţean cu destinaţie expresă de muzeu, iar spaţiul acestuia a fost proiectat special, în vreme ce spaţiul din Palatul Princiar este neamenajat inclusiv în cazul încăperilor care vor găzdui Muzeul Cetăţii.

"Ce se întâmplă cu investiţiile specifice din Garnizoană şi cine îşi va asuma decizia oficială de transfer a patrimoniului într-un spaţiu, cum este Cetatea, unde piesele nu au garantate condiţiile legale de microclimat, chiar şi după ce se vor face investiţii noi şi costisitoare? Altfel spus, cine îşi va asuma decizia de supunere la degradare a patrimoniului Muzeului Ţării Crişurilor?", a întrebat public directorul.

Contactaţi de BIHOREANUL pentru a lămuri problemele ridicate de directorul Aurel Chiriac reprezentanţii municipalităţii au refuzat să se pronunţe, pe motiv că mutarea muzeului în Cetate este un proiect al primarului Ilie Bolojan, care este plecat în delegaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
WTF...........
"Specialisti", "legislatie in vigoare", who care's, eu sunt Bolojan, muschii mei minte nu are, hotarasc ce vreau!
Postat 14 Martie 2014, 13:39 de Merlin from Berlin
vrem sa vizitam muzeul
De nu stiu cati ani le spun copiilor mei ca dupa ce se deschide muzeul ii voi duce sa vada scheletul de mamut , monoxila veche si multe alte minunatii ce le-am vazut si eu cand eram copil. Copii tot asteapta sa se deschida muzeul, si mai trece un an si tot asa. Nimeni nu se gandeste ce incantare ar fi pentru toti elevii ( si nu numai) sa viziteze acest muzeu. Pacat, pacat, pacat. Sa stiti ca este foarte trist. Poate citeste cine trebuie sa citeasca si aceasta parere a cetateanului contribuabil. Sunt sigura ca la fel ca mine gandesc si alti parinti sau profesori.
Postat 13 Martie 2014, 15:50 de anca
Bolojan "managerul"!
Asa a facut Bolojan si cu spitalele oradene, si-a batut joc de pacienti, nu a ascultat de profesionisti . Acuma la spitalul 6 pacientul internat pe neurologie daca are masaj de facut trebuie sa se plimbe dintr-o cladire in alta ca angajatul din cladirea unde isi face celelalte proceduri de fizioterapie nu are chef sa faca si masaj ca el e angajat pe ambulator, dar ceilalti cum sunt? Am facut reclamatie la doctorita dar a spus ca nu-i in subordinea sa acest maseor ci seful lui e la spit. de copii si iti dai seama un bolnav cu probleme neurologice se plimba prin tot spitalul de nebuni, pe afara sa-si faca masajul atat de necesar si cand vine omul acasa te miri ca-i racit, asa bolnavii se interneaza cu o problema si iese cu alta, macar cu una daca nu cu mai multe. Sa ai sanatate Bolojane! Toti incompetrentii au ramas in tara asta, vai si amar de noi, dar problema este ca sunt si alesi sa conduca.
Postat 13 Martie 2014, 14:55 de bihorean
Bihorenii nu iarta!
Dupa ce ani intregi a durat reabilitarea fostei Garizoane in, care pe langa faptul ca s-au montat incusiv aparatele de climatizare iata ca mintile odihnite ale vremelnicilor alesi mai fata ceva...sa nu se mai mute muzeul in cladire ci alesii boborului cu liota lor de vasali...Deci salile mari de expozitii trebuiesc acum transformate in salite mici pentru secretare Pe banii cui monsher...De ce se tot amana mutarea muzeului desi se laudau ca e fuctional i proportie de 95 %? Sau mai trebuiesc dati alti euroi episcopiei romano-catolice drept chirie in continuare?De ce nu am luat exemplul ungurilor care nu au retrocedat in natura nici o cladire care avea destinatie culturala sau scolara?Bataia de joc la adresa oradenilor continua deci... Bihorenii nu merita nici un muzeu intro cladire aproape terminata si adecvata destinatiei ei...Cred ca militarii care au donat cladirea sunt profund jigniti de aceste tertipuri politicianiste si la fel si noi, bihorenii de rand, care visam la un complex cultural in aceasta zona frumoasa a Oradiei! Mai ganditi-va ce faceti, Bolo si Popa ca posteritatea nu va va ierta !
Postat 13 Martie 2014, 13:36 de Un oradean get-beget
muzeul regiunii
Cand se va deschide sectia in aer liber din Baile 1 Mai ?
Postat 13 Martie 2014, 13:03 de bihorean
Legislaţie Patrimoniu cultural
Asa cum scrie în Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata 2008 se prevede pedeapsa cu închisoare pentru “degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare sau distrugerea unui bun cultural mobil clasat” (Art. 85). Aleşii locali sunt conştienţi de gravitatea şi posibilele urmări ale hotărârii de a muta Muzeul Ţării Crişurilor în cetate , unde inevitabil patrimoniul se va distruge în foarte scurt timp, cu toate cosmetizările care s-ar putea face clădirii cetăţii ? Ar fi cu conştiinţa împăcată ştiind că au hotârât cu bună ştiiinţă distrugerea patrimoniuui cultural al acestui popor
Postat 13 Martie 2014, 12:49 de Popovici Alexandru
aiurea
Chiriac nu stie cum sa faca sa mai stea 100 de ani director la Muzeu, de unde-a supt bani frumosi pana acum ! Sta drepti in fata lui Balbajan, degeaba face pe eroul !
Postat 13 Martie 2014, 11:51 de Agentul Termic
Chiriac a cedat pe forinți Muzeul!
După ce a cedat - pe forinți- Muzeul, chiriac face pe viteazul. Chiriac este prieten al bozgorilor!
Postat 13 Martie 2014, 08:22 de chiriac
Semnati
Pentru doritori: www.petitieonline.com Salvati MUZEUL TARII CRISURILOR din Oradea ... sunt vreo 900 de voturi.... Ma indoiesc sa conteze pt. Bolojan
Postat 12 Martie 2014, 21:21 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON