URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2014, 13:04

Directorul APIA, Florian Pavel: "Producem puţin şi scump!"

La omul sărac nici boii nu trag! "Producem puţin şi scump. Acesta este motivul pentru care piaţa românească a ajuns să fie dependentă de produsele din alte ţări", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Florian Pavel, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bihor.

Potrivit acestuia, principala cauză a producţiilor mici o constituie procesul de fărâmiţare a proprietăţii agricole care a avut loc odată cu desfiinţarea CAP-urilor. Din cei 39.288 de fermieri bihoreni aflaţi în evidenţele APIA cu o suprafaţă totală de 343.247 hectare de teren, nu mai puţin de 30.425 (77,4%) deţin exploataţii de 1 - 5 hectare de teren, iar 7.625 (19,40%) lucrează între 5 şi 30 hectare de teren.

Fermele cu peste 50 de hectare sunt o raritate în condiţiile în care doar 361 (0,91%) din agricultori lucrează suprafeţe între 50 şi 100 de hectare şi circa 500 (1,27%) deţin exploataţii de peste 100 de hectare.

Suprafaţa medie a unei exploataţii agricole bihorene este 8,73 hectare în condiţiile în care media naţională este de 9,56 hectare, iar cea europeană de 14,2 hectare. Cea mai mare suprafaţă medie a unei exploataţii europene se înregistrează în Cehia şi se ridică la 152 de hectare pe exploataţie.

"Să lucrezi până în cinci hectare de teren înseamnă să faci agricultură de subzistenţă, pe consumul propriu. Una este să lucrezi pământul cu sculele tale într-o exploataţie de zeci de hectare şi alta să plăteşti pe cineva să îţi facă lucrările pe bucăţica ta de pământ. Aşa, nici nu îţi faci lucrările la timp, că fiecare îşi face întâi lucrul lui, nici nu cum trebuie, pentru că nu ştii ce şi cum să faci. Având în vedere schimbările climaterice e foarte greu să stabileşti momentul optim de însămânţare. Marile ferme au angajaţi specialişti pe genetică şi pe tehnica la care micii fermieri nu au acces", a declarat directorul APIA.

Florian Pavel spune că, pentru a stimula concentrarea terenurilor, începând de anul viitor subvenţia la hectar se va plăti diferenţiat. Pentru exploataţiile între 1 şi 5 hectare subvenţia va fi de 170 euro la hectar, în vreme ce pentru fermele între 5 şi 30 hectare aceasta va urca la 201 euro la hectar.

"Să nu credeţi că avem un respect mai mic faţă de fermierii cu suprafeţe mici de teren, cu atât mai mult cu cât în majoritatea cazurilor este vorba de oameni de peste 60 de ani, a căror singură avere este acea bucăţică de teren, dar trebuie să facem un progres de la generaţie la alta", a declarat directorul.

Florian Pavel a mai spus că agricultura românească nu va ajunge "nici într-o sută de ani" la gradul de comasare al exploataţiilor agricole de la începutul anilor '90.
Printre cauze se numără tarifele notariale prea mari pentru buzunarul ţăranilor, birocraţia excesivă şi perpetuarea situaţiei în care pământul a fost vândut în baza unei hârtii de mână sau chiar moştenit fără hârtii.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul: "Agro-slavagism: Fermierii bihoreni, în pragul disperării, pentru că anul acesta vor ieşi în pierdere"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON