URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2011, 10:59

Directorul adjunct al RAR Bihor arestat pentru luare de mită, şeful instituţiei cercetat în stare de libertate

Directorul adjunct al RAR Bihor arestat pentru luare de mită, şeful instituţiei cercetat în stare de libertate Cristian Ile (foto), directorul RAR Bihor, este cercetat în stare de libertate pentru luare de mită
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul adjunct al Registrului Auto Român Bihor, Mihai Domocoş, a fost arestat pentru 15 zile de Tribunalul Bihor pentru luare de mită, în urma unui flagrant organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - serviciul teritorial Oradea şi lucrători ai Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor. Directorul executiv al RAR Bihor, consilierul local Cristian Ile(foto), este anchetat pentru aceeaşi infracţiune în stare de libertate.

Potrivit unor surse din cadrul DGA Bihor, Domocoş a fost reţinut joi noaptea de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru 24 ore, în urma unui flagrant organizat în sediul RAR Bihor, după orele de program.

Directorul adjunct al RAR a fost surprins după ce a preluat 100 euro de la o persoană. 50 euro erau daţi pentru ca directorul să faciliteze omologarea de urgenţă şi cu obţinerea unei reduceri din plata integrală a taxei de poluare pentru o maşină (reducere acordată pentru unele probleme la aspectul exterior sau interior al autoturismului), iar alţi 50 euro pentru a facilita omologarea unui alt autoturism pe o persoană cu handicap, această categorie fiind scutită de plata taxei.

Ulterior, vineri noaptea, în urma unor audieri prelungite la sediul DNA Oradea, procurorii au cerut judecătorilor Tribunalului Bihor arestarea lui Mihai Domocoş pentru 29 de zile, solicitare care a fost admisă doar în parte, magistraţii dispunând încarcerarea directorului adjunct al RAR Bihor doar pentru 15 zile.

Soluţia a fost atacată de procurorii DNA prin recurs, urmând să se judece marţi la Curtea de Apel Oradea.

Potrivit surselor DGA, ancheta este doar în fază incipientă, cei doi manageri ai RAR fiind suspectaţi că fac parte dintr-o reţea care acţiona încă de anul trecut şi care a înmatriculat peste 1.000 de autoturisme, BMW, Audi, Mercedes, pe numele unor persoane cu handicap, care au acceptat acest lucru contra unor sume modice, de 200-300 lei.

"În perioada 2010 - 2011, inculpatul Domocoş Mihai, în calitate de funcţionar cu atribuţii de control în cadrul Registrului Auto Român - Reprezentanţa Bihor, a pretins şi primit diferite sume de bani de la mai multe persoane, în vederea programării imediate pentru verificare a autovehiculelor la R.A.R. Bihor, a verificării şi omologării acestora în vederea înmatriculării în circulaţie, prin eludarea totală sau parţială a taxei de poluare (taxă de primă înmatriculare). Eludarea taxei de poluare se realiza prin înmatricularea unor autovehicule pe numele unor persoane cu handicap care sunt scutite, prin lege, de plata unei astfel de taxe", se arată în Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurorii DNA.

Cristian Ile, directorul RAR cercetat în stare de libertate, este membru PDL. Fost consilier judeţean, la alegerile din 2008 Ile a candidat pentru un loc în Consiliul Local Oradea, ocupând locul 10 pe lista partidului. El a devenit consilier local în mai 2009, după retragerea din deliberativ a fostului primar interimar Mihai Groza, care a preferat postul de director coordonator al Hidroelectrica Oradea, funcţie incompatibilă cu calitatea de ales local.

Denunţător, unul din intermediarii şpăgilor

Potrivit unui comunicat al DGA Bihor, ancheta în caz a pornit de la investigaţiile intreprinse de poliţiştii Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, în cazul a două persoane suspectate de trafic de influenţă în formă continuată, intermediarii mitei între proprietarii autoturismelor şi şefii RAR Bihor.

"Din primele cercetări a rezultat că, în perioada anilor 2010 - 2011, cei doi au pretins şi primit diferite sume de bani de la mai multe persoane, prevalându-se de influenţa avută la diferiţi funcţionari din cadrul Registrului Auto Român - Reprezentanţa Bihor, în vederea programării imediate pentru verificare a unor autovehicule la RAR Bihor, verificării şi omologării acestora în condiţii preferenţiale, prin eludarea totală sau parţială a taxei de primă înmatriculare. Cauza a fost sesizată de poliţiştii DGA Bihor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Anticorupţie Oradea, în cursul anului 2010", se arată în comunicat.

Ulterior, una din persoanele cercetate a formulat un autodenunţ, motiv pentru care în după-amiaza zilei de 20 ianuarie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DNA Oradea, s-a organizat o acţiune finalizată cu prinderea în flagrant a directorului adjunct al RAR Bihor.

După flagrant, poliţiştii DGA Bihor au efectuat percheziţii atât la sediul RAR Bihor, cât şi la domiciliile directorului adjunct al RAR Bihor şi ale celor doi orădeni anchetaţi pentru trafic de influenţă, percheziţii la care au participat şi ofiţeri ai DGA Satu Mare.

În urma anchetei, directorul adjunct al RAR şi unul din intermediari au fost reţinuţi pentru 24 ore, primul, pentru luare de mită iar cel de-al doilea pentru trafic de influenţă, denunţătorul primind interdicţia de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 zile.

O zi mai târziu, după arestarea directorului adjunct al RAR, Mihai Domocoş, procurorii DNA au dispus punerea în libertate a persoanei reţinute pentru trafic de influenţă, şi a dispus prin ordonanţă măsura obligării acesteia de a nu părăsi localitatea pentru 30 zile.

"Cercetările în cauză sunt continuate de ofiţerii DGA, în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul de caz, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate", se mai arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
naspa
la cata saracie de unde ati bani de tacxe fara nici un rost.salar de o 1000 de roni pentru un director si o taxa de 7000 Euro pt o masina de 2bani;nasol daca mai erau vreo 1000 ca si el iera ff bine,dar nu abuzant nu are nimeni dreptate jos taxa'daca aveti de comentat scriieti mesaje;pa pa
Postat 26 Ianuarie 2011, 21:08 de tataie
@ RAR spagarii
Lasa ca nici pe vremea lui Grebenisan angajatii RAR nu erau oite albe... Faza-i ca, dupa ce Grebenisan a dat in juecata RAR-ul, cum ca a fost dat afara abuziv, a revenit in functia de director pentru vreo 3-4 saptamani. In aceasta perioada de 3-4 saptamani, Domocos a fost in concediu medical "pe bune" (il durea-n cur de Grebenisan). Grebenisan avea de gand sa-l dea afara (stia el ce stia), insa daca esti in concediu medical, nu poti fi concediat. Dupa ce Grebenisan a fost inlaturat "legal" de la conducerea RAR-ului, a doua zi Domocos s-a vindecat "ca prin minune" si a revenit la servici. Domocos e sustinut de PDL, asa ca o sa scape el si de asta. Pentru viitoarele vizite la RAR pregatiti suta de euro, ca n-o sa se schimbe nimic; doar traim in Romania!
Postat 26 Ianuarie 2011, 12:33 de Da! Da!
da de la inmatriculari? Nimeni, nimic?
da pe militienii de la inmatriculari nu/i ia nimeni la rost? Pai ce, nu/s si ei din aceiasi gasca de spagari ordinari? Alo, DGA/ul, ce paziti, ori sunteti prea ocupati cu lipitul de afise preventive? s/apoi io/s curios cati politisti, judecatori, procurori sau avocati si.au tras masinute d/astea de handicapati. tare curios is, da cred c/oi imbatrani inainte sa afle loazele aistea responsabile cu anticoruptia...
Postat 25 Ianuarie 2011, 16:05 de pistike
RAR spagarii
Din pacate de cind s-a schimbat conducerea RAR, adica de cind l-au schimbat pe GREBENISAN, se dau spagi in aceasta institutie.Mai de mult trebuia sa se sesizeze seful, acum il i-a pe NU in brate ca el nu a stiut, poate primea si el din spaga o parte.Sint la RAR foarte multi intermediari care stau acolo pentru a programa cu spaga o masina,iar muritorul de rind sa astepte....unde esti tu Tepes...
Postat 25 Ianuarie 2011, 08:36 de anonim
ce misto
Sa ineleg ca acum o sa curga cu denunturi, ca sa scape unii de dare de mita? Numai angajat la RAR sa nu fi acum, daca are unul boala pe tine te-a facut..... O sa creasca preturile la masinile second hand?
Postat 25 Ianuarie 2011, 00:20 de istvan
luat de val
@radu: ai dreptate, n-am citit cu atentie!
Postat 24 Ianuarie 2011, 20:16 de dan oradeanul
@dan oradeanul
dane fii atent unul este arestat ...si celalalt e lasat liber deoarece l-a turnal pe primul...adica l-a dat in primire , intelegi,batrane? sanatate,numai bine
Postat 24 Ianuarie 2011, 17:12 de radu
@ion
!2 masini?Gratis sau cu 1200Euro?Poate ar trebui sa-ti faci autodenunt pentru dare de mita,ca oricum dupa cercetari o sa va cheme pe toti astia cu masini multe trecute prin RAR sa dati cu subsemnatul.
Postat 24 Ianuarie 2011, 16:58 de tero
pericol social
nu pot sa-mi dau seama cum s-a stabilit daca unul este iar celalat nu un pericol public?
Postat 24 Ianuarie 2011, 14:10 de dan oradeanul
saracu!
saracu! era un om asa bun...pita lu' dumnezo. nu merita asa ceva. un baiat de milioane, m-a rezolvat cu 12 masini. of, of, ce se intampla cu tara asta, oameni de valoare si care pun lucrurile in miscare ajung in puscarii...propun sa iesim in strada sa protestam pentru acest abuz al regimului basescu
Postat 24 Ianuarie 2011, 12:56 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON