URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2016, 15:06

Directori provizorii: 68 de şcoli şi grădiniţe din Bihor au directori detaşaţi sau delegaţi

Pentru că directorii care n-au participat sau n-au promovat concursurile anume organizate nu mai pot rămâne la şefia şcolilor şi grădiniţelor, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a aprobat 68 de numiri temporare pentru directori şi alte 28 pentru directorii adjuncţi. Anunţul a fost făcut vineri de inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii orădeni.

Potrivit şefului IŞJ Bihor, după finalizarea concursurilor pentru directori şi directori adjuncţi, în Bihor au rămas vacante 68 de posturi de director şi "mult mai multe de directori adjuncţi". "Pentru directori, în şedinţa Consiliului de Administraţie s-au aprobat 66 de detaşări în interesul învăţământului şi două delegări de atribuţii, iar pentru directori adjuncţi 28 de detaşări", a declarat Alin Novac Iuhas.

Promovaţi în alte şcoli

Pentru cele 66 de detaşări în interesul învăţământului, adică directori numiţi pe perioadă temporară, şeful IŞJ Bihor a precizat că în cele mai multe cazuri a căutat să numească persoane care au concurat la concursurile de directori, au promovat, dar nu au fost admise pentru că au avut contracandidaţi cu punctaje mai mari.

Este cazul fostei directoare de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Lianna Papagiannis, care acum va conduce Şcoala Gimnazială 11 Oradea, ori a fostului director de la Liceul Onisifor Ghibu, Ioan Pirtea, detaşat la Liceul Tehnologic Ioan Bococi Oradea.

Au mai fost detaşaţi ca directori inspectorul şcolar Viorel Ilea, care va conduce Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleşd, fostul inspector Tiberiu Sîncelean, numit la Liceul Tehnologic George Bariţiu Oradea, şi fostul candidat pe lista PSD Bihor la alegerile parlamentare, Lucian Ropa, la Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş Beiuş.

Dispar posturi!

Una dintre cele două delegări pentru directori s-au făcut la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, unde niciun profesor n-a candidat pentru funcţia de director, astfel că acum directorul adjunct câştigător al concursului, Rodica Mureşan, a preluat şi atribuţiile de director. Şeful IŞJ Bihor a explicat că în această şcoală, fiind una cu profil teologic, şefii trebuie să aibă şi binecuvântarea episcopului greco-catolic, ceea ce niciun alt profesor în afară de Mureşan nu are.

A doua delegare de atribuţii s-a făcut la Şcoala Gimnazială din Bunteşti, unde adjuncta Simona Mutiu are de acum şi sarcinile de director. Explicaţia pentru această situaţie stă în Hotărârea Guvernului 935 din 16 decembrie 2016, care, printre alte modificări vizavi de salarizare, a impus ca şcolile cu mai puţin de 500 de elevi să nu mai aibă director adjunct. Ceea ce înseamnă că în aceste şcoli chiar şi candidaţii care au câştigat concursurile pentru director adjunct îşi vor pierde posturile, pentru că le dispare funcţia din organigrama şcolii. Întrucât şcoala din Bunteşti are mai puţin de 500 de elevi, iar director câştigător al concursului nu are, şeful IŞJ Bihor a decis să-i ofere adjunctei atribuţiile.

Şefi, după vacanţă

"Aşadar, în toate unităţile de învăţământ avem directori. M-aş fi aşteptat la o mai mare participare la acest concurs şi dacă erau mai mulţi candidaţi nu am fi discutat azi asta", a declarat şeful IŞJ Bihor.

Ca directori adjuncţi au fost detaşaţi, printre alţii, Teodor Radu Jurcuţ la Colegiul Economic Partenie Cosma, Kleszken Eva la Colegiul Naţional Iosif Vulcan Oradea, Simona Elena Cap la Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş Beiuş, Toth Eva la Liceul Teoretic Arany Janos Salonta, Diana Ramona Simina la Şcoala Dacia Oradea.

Atât câştigătorii concursurilor, cât şi directorii şi directorii adjuncţi numiţi în funcţii îşi vor începe activitatea din 9 ianuarie, după sfârşitul vacanţei de Crăciun. Cât vor conduce şcolile directorii numiţi, nu se ştie însă. Cel mai probabil, însă, Ministerul Educaţiei va organiza în perioada următoare noi concursuri, pentru ca şi aceste funcţii să fie ocupate legitim.

Află cine sunt directorii câştigători ai concursurilor din articolul: "Concursurile pentru directorii de şcoli, la final: 104 directori şi 49 directori adjuncţi, declaraţi promovaţi"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cobducere la "Ioan Bococi"..
Am scapat in sfarsit de o incompetenta si aliata ei m- gasca de directoare de la Ioan Bococi. Ne facem toti cruce de bucurie !!!! Speram ca noua conducere detasata sa ia atitudine, sa ajunga sa demaste delapidarile facute cu sprijunul contabilei sefe...Ne intrebam: de unde o sa mai manance acum Ileana Varga??? Cum o sa mai poata face liste false de prezenta la masa a elevilor???? Diferenta se cara cu portbagajul acasa !! Oare casa si-a terminat-o? Pentruca, daca nu, nu credem ca va mai putea sa-si duca muncitorii din scoala la lucru la casa proprie. Pana si Consiliul Judetean a inchis ochii la toate neregulile de aici. De ce ??????????
Postat 28 Decembrie 2016, 11:21 de Oradeamea
ca de obicei ,umblati cu fofarlica
la Balcescu nu apare niciun ungur adj...pe lista data sunt mai multi unguri ca romani....au stiu mai bine la concurs?
Postat 27 Decembrie 2016, 11:26 de onuta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON