URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2015, 14:59

Din şantier, grădină! Dealul Ciuperca a înverzit după plantarea de gazon (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dealul Ciuperca începe să aducă cu imaginile din proiectul viitoarei grădini publice. Versantul cu vedere către Crişul Repede a înverzit în ultima săptămână, ca urmare a lucrărilor de montare de gazon.

"Au fost amenajaţi 2.000 metri pătraţi de gazon, deasupra şi în jurul celui mai important punct de belvedere, care va adăposti o cafenea, dar şi centrul de informare turistică, iar pe alţi 4.000 metri pătraţi s-au pus rulouri de gazon", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit municipalităţii, cea mai grea parte a investiţiei a fost depăşită. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 69%. Construcţia celor cinci puncte de belvedere, stabilitarea terenului, amenajarea gabioanelor şi montarea pereţilor cortină din sticlă au fost deja executate. La începutul săptămânii, reprezentanţii municipalităţii au testat cu succes prima lampă de iluminat exterior de pe alei, dotată cu tehnologie LED.

În prezent constructorii montează plăcile ceramice, faianţa şi gresia, urmând să fie aduse obiectele sanitare şi corpurile de iluminat.

Termenul de predare a lucrărilor, stabilit iniţial pentru 30 octombrie, a fost amânat cu o lună, pentru realizarea în bune condiţii a pasarelei pietonale peste liniile ferate.

Lucrările de reamenajare a dealului Ciuperca au revenit, la cea de-a treia licitaţie organizată de Primărie, asocierii reprezentate de firmele Abed Nego şi Adenandra, pentru suma de 4,9 milioane lei, fără TVA.

Proiectul "Dezvoltarea unor habitate naturale din specii de arbori protejaţi şi floră spontană pe Dealul Ciuperca din Municipiul Oradea" este realizat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria şi presupune reamenajarea completă a dealului, care va fi acoperit de spaţii verzi, arbori, arbuşti şi plante, şi va avea mai multe puncte de belvedere şi de odihnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"Mare este gradina lui Oprescu si multi vor sari gardul !"...
La cati bani s-au aruncat acolo, era normal "sa inverzeasca"! Dar ceea ce este mai important, este ca "au inflorit trei firme "stropite mereu" cu bani publici, sa nu cumva sa se ofileasca... Cititi site-ul primariei si le veti gasi mereu "la conducta" (Poliart, Adenandra, Abed Nego). Cat tupeu iti trebuie sa te lauzi, ca ai defrisat un deal, l-ai destabilizat, apoi ai cumparat mii de metri patrati de gazon pentru "a-l reinverzi"! Asteptam schimbarea denumirii Dealului Ciuperca in "Gradina lui Oprescu"... "Mare este gradina lui Oprescu si multi vor sari gardul!"...
Postat 26 Septembrie 2015, 19:37 de LauraD
Chiar Asa?
Astept cu interes si afisele cu " Nu calcati iarba " si agentii sa te amendeze.
Postat 25 Septembrie 2015, 09:48 de camarad
nu e bine , asa-i mister tds & psd?
ceva de bine...nimic mister tds? probabil duci dorul molozului si a maidanezilor de pe Ciuperca. Hai da drumu la comentariile tale de mare vizionar priceput la "toate", (ca si raposatu), defapt un neica nimeni - bun la trancanit pe bihoreanul. Ei, de acum incolo o sa fiti surprinsi cum se va schimba orasul - si e bine ca Filip (psd-istul ) , nu mai are ce cauta pe aici - in afara sa-si incaseze chiriile astronomice din aceasta urbe pe care a lasat-o in paragina iar puturosii din psd vor sa o asimileze fara sa miste un deget...vise placute mister!!
Postat 25 Septembrie 2015, 06:55 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON