URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2017, 14:51

Din nou la firul ierbii: prefectul Claudiu Pop i-a dus pe şefii instituţiilor guvernamentale din judeţ la Aleşd, în faţa primarilor şi a sătenilor

După o pauză de un an, determinată de intenţia ca acest lucru să nu fie interpretat în cheie electorală, reuniunile Colegiului Prefectural, structură informală formată din directorii instituţiilor deconcentrate ale Guvernului din judeţ, au loc din nou în afara Oradiei. Şedinţa de miercuri s-a desfăşurat în Aleşd, unde au dat raportul, în prezenţa a 14 primari şi a unor simpli cetăţeni, şefii Oficiului Judeţean de Finanţare a Investiţiilor Rurale şi Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri.

La ora 9 fix, şefii instituţiilor guvernamentale din Bihor s-au îmbarcat într-un autobuz vechi de peste 30 de ani cu direcţia Aleşd, unde în ciuda distanţei de nici 60 de kilometri au ajuns după o oră, pentru a participa la reuniunea găzduită de Centrul Local al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Prilej pentru a se convinge, încă o dată, cât de greu se circulă pe şoselele patriei...

"La virgulă"

În prezenţa a 14 primari, al oraşului Aleşd şi ai comunelor înconjurătoare, precum şi a unor simpli cetăţeni veniţi să-şi spună păsurile, primul care a dat raportul a fost şeful Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Cristian Buzlea (foto). Documentat şi fără a se uita prin fiţuici ori chiar a citi împiedicat, cum fac de cele mai multe ori directorii bihoreni, Buzle a prezentat o "Informare cu privire la stadiul accesării fondurilor europene pentru politici agricole" şi "Propuneri de măsuri pentru accelerarea întocmirii proiectelor în vederea absorbţiei fondurilor europene la nivelul judeţului Bihor".

"Bihorul este pe primul loc în regiune la absorbţia fondurilor nerambursabile în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală", a spus Buzlea, prezentând apoi, la virgulă, situaţia din judeţele Bihor, Satu Mare, Cluj, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa Năsăud, pentru fiecare măsură de finanţare a investiţiilor cu beneficiari instituţii publice şi persoane private din mediul rural ce dovedesc afirmaţia, de la programele pentru înfiinţarea, extinderea şi modernizarea fermelor mari până la cele pentru instalarea micilor fermieri.

Buzlea a ţinut să prezinte şi comunele "campioane" la atragerea de fonduri nerambursabile prin OJFIR din zona Aleşdului, în sesiunile de proiecte desfăşurate până acum: Bulz (5,3 milioane euro), Borod (5 milioane euro), Lugaşu de Jos (4 milioane euro), Bratca (3 milioane euro) şi Auşeu (2,5 milioane euro).

La Beiuş da, la Aleşd ba

Cel de-al doilea şef de structuri aflate în subordinea Guvernului care a prezentat un raport a fost directorul general al Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, Dorel Dume, acesta vorbind despre "Obiectivele de investiţii pe anul 2017", constând în amenajarea mai multor cursuri de apă din judeţele Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara şi Sălaj.

Mai în glumă, mai în serios, şeful ABA a fost criticat de un primar pe motiv că grosul investiţiilor ar fi orientat spre obiective din zona Beiuşului, de unde este originar Dume, pentru zona Aleşdului rămânând doar "firimituri".

De asemenea, primarii l-au întrebat pe Dume din ce motiv nu se lucrează pentru reabilitarea Barajului Leşu, cel mai mare din judeţ (capacitate peste 23 milioane metri cubi), golit cu câţiva ani în urmă şi apoi abandonat. "Nu au existat surse de finanţare, anul acesta se identifică", a răspuns şeful ABA Crişuri, fără ca asta să-i fi mulţumit pe cei prezenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON