URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2014, 15:34

Din inimă pentru inimă! Zeci de bihoreni au donat sânge pentru consilierul local Lucian Uniţa, operat pe cord la Timişoara

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 60 de bihoreni, prieteni, colegi şi studenţi, s-au prezentat sâmbătă dimineaţă, la Centrul de Transfuzii Oradea din dorinţa de a dona sânge pentru Lucian Uniţa (foto dreapta). Consilier local ales pe listele PSD şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină, Uniţa a fost operat pe cord deschis, joi, la Institutul Inimii din Timişoara.

Potrivit apropiaţilor, PSD-istul de numai 41 de ani suferea de mai multă vreme de o infecţie a valvelor inimii, dar a amânat în mod repetat o intervenţie chirurgicală non invazivă. Starea de sănătate a pacientului s-a degradat treptat, acesta slăbind în ultimele luni circa 30 de kilograme, până a ajuns în urmă cu o săptămână în situaţia de a fi dus de urgenţă la Timişoara în stare gravă.

Uniţa a fost supus joi unei intervenţii chirurgicale care a durat circa 10 ore, în cadrul căruia chirurgii i-au înlocuit două valve ale inimii. Starea i s-a agravat însă vineri seară, din cauza unei hemoragii, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă a trebuit operat din nou pe cord deschis.

Mobilizare fulger

Uniţa a avut nevoie de sânge din grupele rare A2 negativ şi 01 negativ, fapt pentru care prietenii şi apropiaţii acestuia s-au mobilizat imediat pe Facebook şi nu numai. Spitalul timişorean nu mai avea sângele necesar pentru transfuzie şi nici anticoagulante, iar viaţa consilierului era pusă în pericol.

Primele 13 unităţi de sânge au fost trimise în noaptea de vineri spre sâmbătă de la Oradea, cu efortul comun al prietenilor şi autorităţilor.

"A fost o acţiune la care am participat cu toţii, de la directorul Spitalului Judeţean, domnul Gheorghe Carp, care a chemat farmacista spitalului de acasă la ora 10 noaptea şi ne-a pus la dispoziţie medicamentele, până la domnul Florian Bodog, directoarea de la Centrul de Transfuzii Sanguine, doamna Ligia Burtă. Aseară m-a sunat chiar primarul Ilie Bolojan pe chestia asta, iar medicamentele şi sângele au fost trimise la Timişoara de urgenţă, cu maşina prefectului, pentru a avea liberă trecere. Am pus noi motorină, am anunţat la Minister, ca să se ştie, şoferul meu a plecat împreună cu un prieten comun, Cosmin Uivaroşan, pentru că omul era în operaţie şi orice minut conta. La 3 ore de când ne-au anunţat că au nevoie de sânge, maşina era acolo. Sunt convins că, de oricine am fi fost solicitaţi, am fi făcut la fel, toţi cei care ne-am implicat în această situaţie", a declarat BIHOREANULUI prefectul Claudiu Pop.

Coadă la Centrul de transfuzii

Mobilizarea a continuat, căci sâmbătă, în urma apelurilor lansate în mediul virtual, pe holurile Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea de pe strada Louis Pasteur s-au adunat încă de la ora 8 dimineaţa nu mai puţin de 60 de potenţiali donatori. Angajaţii Centrului de Transfuzii, care nu are program în weekend, au venit de acasă pentru a face rost de sângele necesar.

"Am fi lucrat pentru oricine ar fi avut nevoie de sânge. Cu adevărat a fost maximă urgenţă. Am încercat să vedem care din centrele de transfuzii mai au stocuri de sânge la nevoie şi nu existau rezerve, toate aveau stocurile limită. Până la urmă, de dimineaţă, au venit 41 de donatori, studenţi de la Medicină, colegi de partid şi nu numai. A fost o reacţie absolut frumoasă, elegantă. Ne-a ajutat extraordinar de mult mobilizarea de pe Facebook", a precizat dr. Ligia Burtă, şefa Centrului.

Prietenul la nevoie...

"Am fost acolo, erau foarte mulţi oameni şi stăteam la coadă şi cei cu RH negativ, şi cei cu RH pozitiv. Ca să fim eficienţi, împreună cu doamna doctor Burtă, i-am pus la coadă, aşa încât primii să fie cei cu RH negativ. Noi, ceilalţi, urma să donăm după, sau luni dimineaţă", a relatat prefectul.

Printre donatorii acceptaţi în urma analizelor s-au numărat deputatul Florica Cherecheş, profesorul universitar Erica Mang, viceprimarii Ovidiu Mureşan şi Mircea Mălan, colegi şi studenţi ai bolnavului. Pe lângă bihorenii care au sărit în ajutorul pacientului, peste zece timişoreni, colegi cu Uniţa în clubul de scufundări "Nautilius", s-au prezentat pentru a dona sânge direct la Institutul Inimii.

"În numele lui Lucian le mulţumim tuturor pentru implicare", a mai adăugat Claudiu Pop.

"Le mulţumesc tuturor prietenilor noşti care s-au mobilizat exemplar atât în Oradea cât şi în Timişoara şi l-au ajutat pe Lulu atunci când avea nevoie mai tare", a transmis şi viceprimarul Ovidiu Mureşan, colegul de partid al consilierului.

În urma efortului comun, Centrul de Transfuzii din Oradea poate trimite oricând sângele necesar pentru o intervenţie majoră. "Avem gardă permanentă şi mai putem să donăm oricât sânge este nevoie, cel puţin 20 de unităţi în orice moment, în afară de stocul de urgenţă", a mai precizat dr. Ligia Burtă.

Veniţi şi ajutaţi!

Lucian Uniţa este membru cu state vechi în PSD şi se află la primul său mandat de consilier local. De profesie medic radiolog, Lulu, cum îi spun prietenii, este pasionat şi de scufundări.

Sâmbătă după-amiază, consilierul se simţea deja mai bine, începea să se trezească din operaţie, iar organele începeau să îi funcţioneze.

Problema deficitului de grupe negative sanguine este una cunoscută la nivel naţional, drept pentru care cei care mai vor să facă un gest nobil şi să îl ajute atât pe Uniţa, dar şi pe alţii în aceeaşi stare, pot dona sânge, de lunea până vinerea, între orele 8 şi 11, la Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea de pe strada Louis Pasteur nr. 30.

Pentru a fi acceptat, donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, să aibă o greutate de cel puţin 60 de kilograme (indiferent de statură) şi, fireşte, să aibă o stare de sănătate bună. În România, donatorii primesc în schimbul sângelui recoltat tichete de masă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
coleg
Saracul Lulu a decedat azi , Dumnezeu sa-i ierte pacatele si sa-l odihneasca-n pace. Condoleante familiei
Postat 30 Ianuarie 2014, 14:40 de coleg
intrebare
CINE STIE DESPRE DR UNITA, CEVA? E OK? CUM SE SIMTE???
Postat 21 Ianuarie 2014, 17:48 de ADINA
ai perfecta dreptate
Ai perfecta dreptate in tot cea ai sris . Si eu am fost sa donez sange sambata dimineata pt ca am grupa 01 negativ si nu am avut nevoie sa imi apara numele in ziar. Am facut-o pt el , cum de altfel o faceam pt oricine . Am aflat de necaz de pe facebook.
Postat 20 Ianuarie 2014, 16:29 de @Agentul Termic
cam jenant articolul
mie mi-ar fi rusine sa scriu asa ceva ! sigur ca omul trebuia ajutat, dar sa bati toba ca idiotul de Ghe. CRAP care se crede menajerul spitalelor "a chemat farmacista de-acasa la zece noaptea", cand in mod sigur pentru un om amarat nici nu s-ar fi deranjat Ghe. CRAP, sa spui ca "am trimis masina prefectului ca sa aiba libera trecere" - cand in mod cert daca era un oradean oarecare l-ar fi durut la basca pe prefect, astea mi se par niste gretosenii pe care numai unii ca voi le puteau numi "articol" ! Unita e un om bun si toate eforturile pentru el au meritat, dar sa scrieti chestiile astea... rusine ! cine a facut o fapta buna n-are nevoie de reclama, doar daca se numeste Ghe. CRAP, Claudiu Pop, Balbajan etc.
Postat 19 Ianuarie 2014, 23:17 de Agentul Termic
Felicitari !
S-a dovedit inca o data ca romanii sunt solidari cu semenii lor aflati in situatii dificile.
Postat 19 Ianuarie 2014, 12:11 de Etica
sanatate
Multa sanatate profesorului nostru..un om de nota 10 .Felicitari celor care s-au implicat .
Postat 18 Ianuarie 2014, 21:12 de Ioana
* ionut bojor
CENZURAT
Postat 18 Ianuarie 2014, 21:04 de marcel
consilier
sa iti dea Dumnezeu sanatate ca medicii din TM sunt protejatii lui Dumnezeu, iar daca putem face ceva va rugam sa ne spuneti pe acest site si eu s dona chiar daca sunt opozant PSD, dar sunt OM si vreau sa ajut
Postat 18 Ianuarie 2014, 16:10 de acu acu
sanatate !
Pai daca unui VIP i se intampla asa, inseamna ca se moare pe capete la restu oamenilor. Doamne fereste sa fii bolnav si sa cauti dreptate in tara asta !
Postat 18 Ianuarie 2014, 15:55 de Trist
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON