URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2010, 08:54

Din ianuarie 2011, Oradea va avea Poliţie Locală

Ultima şedinţă a Consiliului Local pe anul 2010, desfăşurată marţi după-amiază, a decurs rapid şi fără dispute majore. Consilierii locali au hotărât, printre altele, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea Poliţiei Locale începând cu 1 ianuarie 2011 în conformitate cu prevederile Legii 155 din 12 iulie 2010.

Poliţia Locală a municipiului Oradea, instituţie publică de interes local cu personalitate juridică va fi subordonată Consiliului Local şi va funcţiona prin preluarea posturilor şi personalului actualei Poliţii Comunitare, care numără 64 de posturi. Întrucât legiuitorul nu a adoptat încă regulamentul cadru de organizare şi funcţionare a Poliţiei Locale consilierii locali vor dezbate un astfel de normativ în cadrul unei întâlniri din cursul lunii ianuarie a anului viitor.

Studiu pe apa geotermală

Tot în şedinţa de marţi consilierii locali au mai aprobat participarea municipalităţii orădene în cadrul proiectului "Identificarea tehnologiilor inovatoare pentru utilizarea apei geotemale în Euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar". Proiectul, în valoare de 388.150 euro, beneficiază de o finanţare nerambursabilă în valoare de 329.927 euro din fonduri comunitare, diferenţa urmând să fie acoperită prin contribuţia în valoare de 50.459 lei a bugetului de stat şi cofinanţarea în valoare de 7.763 lei de la bugetul local.

Proiectul va fi derulat de municipalitatea orădeană în comun cu organizaţia Innoterm din Debreţin şi are ca scop analizarea posibilităţii utilizării apei geotermale în sistemul de termoficare şi în structuri de agrement şi wellness. Având în vedere faptul că oraşele înfrăţite Oradea şi Debreţin folosesc amândouă rezerva de apă geotermală din subsol, fondurile alocate vor fi folosite pentru realizarea unui studiu care să evalueze exact mărimea zăcământului, precum şi necesarul de infrastructură al Oradiei în vederea utilizării pe o scară mai largă a resurselor regenerabile disponibile.

Redistribuire de fonduri

În cadrul şedinţei de marţi consilierii locali au mai aprobat ultima rectificare a bugetului local pe anul în curs în sensul transferului unor fonduri care au rămas necheltuite pentru acoperirea unor proiecte rămase fără finanţare. Spre exemplu, Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională va redistribui suma de 50.000 lei necheltuită în cadrul proiectului "Valorificarea prin reţea de sonde de apă geotermală pentru exploatarea zăcământului Borş în vederea producerii de energie termică prin CET I" către proiecte precum "Valorificarea rezervaţiei de zonă verde Dealul Ciuperca - Podgoria Varadinum", "Promovarea turismului balnear şi de agrement în complexul turistic Ioşia Nord", "Valorificarea zăcământului de apă geotermală Sântandrei" şi altele.

La fel, Administraţia Social Comunitară Oradea a cerut suplimentarea cu 95.000 lei a fondurilor alocate pentru abonamentele de transport în comun a elevilor şi studenţilor, bani care vor fi transferaţi în bugetul OTL, iar Spitalul de Pneumoftiziologie a solicitat rectificarea bugetului cu 4.500 lei, sumă prevăzută la capitolul donaţii şi sponsorizări, care nu a mai fost încasată însă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON